Προς το αύριο

Ενα βήμα πιο κοντά σε τηλεοράσεις και smartphones που «ρολάρουν», με αποτέλεσμα να αυξομειώνουν το μέγεθός τους ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες του κατόχου τους κάθε φορά, βρίσκονται οι επιστήμονες.

Ενα βήμα πιο κοντά σε τηλεοράσεις και smartphones που «ρολάρουν», με αποτέλεσμα να αυξομειώνουν το μέγεθός τους ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες του κατόχου τους κάθε φορά, βρίσκονται οι επιστήμονες. Ο λόγος για ολλανδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft (TU Delft), οι οποίοι ανακάλυψαν μια μορφή γραφενίου σε φυσαλίδες, ικανές να αλλάζουν χρώμα κατά τη διαστολή και τη συστολή τους.
Το γραφένιο είναι ένα υπέρλεπτο στρώμα άνθρακα πάχους μόλις ενός ατόμου. Είναι περίπου 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι και υπόσχεται να φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς –από τη μηχανική και την ιατρική μέχρι τον κατασκευαστικό τομέα.
Τα «μηχανικά πίξελ», όπως τα ονομάζουν οι ερευνητές, είναι φυσαλίδες γραφενίου που φουσκώνοντας θα αλλάζουν το «ταξίδι» του φωτός, με αποτέλεσμα να απορροφούν διαφορετικό φάσμα κάθε φορά και να αποδίδουν διαφορετικά χρώματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα μηχανικά πίξελ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τις οθόνες του μέλλοντος, οι οποίες θα είναι πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές και παράλληλα λιγότερο ενεργοβόρες από τους υπάρχοντες δέκτες τεχνολογίας LED.
«Εξυπνος» σκουπιδοτενεκές
Ονομάζεται GeniCan και είναι ο «έξυπνος» κάδος σκουπιδιών που «γράφει» τη λίστα για το σουπερμάρκετ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μικρή συσκευή η οποία τοποθετείται στο χείλος του κάδου και σαρώνει τους γραμμωτούς κωδικούς (barcodes) από συσκευασίες των προϊόντων που ο κάτοχός του απορρίπτει. Στην περίπτωση των προϊόντων που δεν συνοδεύονται από barcodes, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει και φωνητικές εντολές. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στη συσκευή να γνωρίζει ποιο προϊόν έχει καταναλωθεί. Σε ανοιχτή επικοινωνία με το πρόγραμμα του Amazon, Dash Replenish, το GeniCan δημιουργεί μια ψηφιακή λίστα στον λογαριασμό του κατόχου του για παραγγελίες μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής υπεραγοράς.
Τέλος, το GeniCan συνοδεύεται από ένα app για smartphones μέσω του οποίου ο κάτοχός του μπορεί ανά πάσα στιγμή να περιηγηθεί στην αυτοματοποιημένη λίστα για να την τελειοποιήσει, αλλά και να γνωρίζει πότε ο κάδος των σκουπιδιών έχει γεμίσει.
Το πορτοφόλι των… θαυμάτων
Το πορτοφόλι επαναπροσδιορίζεται και αποκτά οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης. Το Wonder Wallet, όπως ονομάζεται, φέρει νοτιοκορεατική υπογραφή και συνδέεται με το smartphone του κατόχου του. Του επιτρέπει μάλιστα να επιλέξει 10 φωτογραφίες από τη συσκευή του και να τις μεταφέρει στην ασπρόμαυρη οθόνη του πορτοφολιού του.
Το Wonder Wallet επιτρέπει ακόμη την αποθήκευση των καρτών επιβράβευσης σε ψηφιακή μορφή, ενώ υπάρχει και φυσικός χώρος στο κρυφό «συρταράκι» για την αποθήκευση των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών ή ακόμη και χαρτονομισμάτων.
Κάθε φορά που το πορτοφόλι των… θαυμάτων απομακρύνεται από το smartphone, εκπέμπει μηνύματα SOS, προκειμένου να ειδοποιήσει τον κάτοχό του ώστε να μη χαθεί.
Το πολλά υποσχόμενο Wonder Wallet δοκίμασε την τύχη του στο Kickstarter, όπου δυστυχώς απέτυχε να συγκεντρώσει την πολυπόθητη οικονομική ενίσχυση των 50.000 δολαρίων. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια ιδιαίτερη ιδέα για όσους επιθυμούν να διατηρούν ένα hi-tech πορτοφόλι ξεχωριστά από το smartphone τους.
Επίθεμα δείχνει τη μόλυνση
Ενα «έξυπνο» επίθεμα, το οποίο εκπέμπει φθορίζον κίτρινο χρώμα σε περίπτωση μόλυνσης της πληγής που σκεπάζει, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπάρχουσες μέθοδοι για την ανίχνευση επιμόλυνσης τραυμάτων απαιτούν τουλάχιστον 48 ώρες, όπως επίσης και την απομάκρυνση του ανώτατου στρώματος της επιδερμίδας –μια διαδικασία αρκετά επώδυνη, ιδιαίτερα στην περίπτωση των εγκαυμάτων.
Το νέο επίθεμα είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές νανοκάψουλες με φθορίζουσα βαφή, οι οποίες σκάνε όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες χημικές ουσίες, απελευθερώνοντας το κίτρινο χρώμα του κινδύνου. Οι νανοκάψουλες μάλιστα είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται από τα κοινά βακτήρια που ενδημούν στο δέρμα.
Οι βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθεί και ως δείκτης υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί σε βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.