Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος «Συμμαχία των Πολιτών» Γιώργο Λιλλήκα, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ανταλλάχθηκαν σκέψεις για πλευρές της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις κι ανησυχίες του ΚΚΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που έχουν ως βάση τους ένα συνομοσπονδιακό – διχοτομικό σχέδιο, δύο «συνιστώντων κρατών», το οποίο διαιωνίζει τις συνέπειες της τούρκικης εισβολής – κατοχής και δεν οδηγεί σε πραγματική επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου.
Εξέφρασε, την έντονη ανησυχία του με τον καθορισμό της διάσκεψης για το Κυπριακό, με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και με σοβαρά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που παραπέμπει σε προσπάθεια επίσπευσης λύσης στη βάση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, οι οποίες κλιμακώνονται προκλητικά το τελευταίο διάστημα.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση προς όφελος του λαού της Κύπρου χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως τα τούρκικα και όλα τα άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον γγ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες μέχρι την Γενεύη και κυρίως η σύγκληση της διάσκεψης στις 12 Γενάρη στην Γενεύη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με το αρνητικό περιβάλλον που υπάρχει και με τις όχι και πολύ θετικές προοπτικές να υπάρξει μια κατάληξη που να οδηγεί σε μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού και όχι σε μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση» δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Λιλλήκας.
«Είναι πολύ σημαντικό και αυτό το μεταφέραμε να στηριχθεί και να παραμείνει η ελληνική κυβέρνηση στην πολύ σωστή θέση της για προετοιμασία της όποιας διάσκεψης για το Κυπριακό και ότι η όποια διάσκεψη θα πρέπει να αποσκοπεί στην κατάργηση των εγγυήσεων και όχι στην διαφοροποίηση της μορφής συνέχισης των εγγυήσεων» κατέληξε ο πρόεδρος της «Συμμαχίας των Πολιτών».