«Πέραν», το καφέ αμάν της πόλης: ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά

Καφέ αμάν: είδος λαϊκού καφενείου της προπολεμικής Ελλάδας μέσα στο οποίο δύο ή τρεις τραγουδιστές, οι επονομαζόμενοι αμανετζήδες,

Καφέ αμάν: είδος λαϊκού καφενείου της προπολεμικής Ελλάδας μέσα στο οποίο δύο ή τρεις τραγουδιστές, οι επονομαζόμενοι αμανετζήδες, αυτοσχεδίαζαν λέγοντας στίχους, συχνά στη μορφή του διαλόγου μεταξύ τους, πάντα σε ελεύθερο ρυθμό και μελωδία. Από την προπολεμική Ελλάδα έως τη σημερινή πολλά έχουν αλλάξει, πολλά χρόνια έχουν περάσει, αλλά κάπου υπάρχει και ένα καφέ αμάν. Στη Νέα Χαλκηδόνα, στο «Πέραν», το εναλλασσόμενό του πρόγραμμα μας μεταφέρει σε έναν άλλον κόσμο, μέσα από τις μουσικές εκδηλώσεις του. Λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ρεμπέτικα και σμυρναίικα, σε έναν χώρο που μας θυμίζει το ενδιαφέρον παρελθόν μέσω μουσικών του παρόντος και γιατί όχι και του μέλλοντος. Οπως συμβαίνει και την προσεχή εβδομάδα.
Σήμερα, Κυριακή, το μεσημέρι, ο Βαγγέλης Δημούδης παρουσιάζει ένα «Θρακιώτικο σεργιάνι στην παράδοση». Μαζί του στο τραγούδι η Βασιλική Τσιαφογιάννη και η Κατερίνα Δούκα. Την ίδια ημέρα το βράδυ η Βασιλική Παπαγεωργίου και η Αλίκη Μαρκαντωνάτου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Οι μαβί χορδές της λύρας». Η Βασιλική Παπαγεωργίου, που ζει και δημιουργεί εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, συναντά στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» την Αλίκη Μαρκαντωνάτου με την αρχαία λύρα της, σ’ έναν μουσικό τόπο όπου ακόμα αντηχούν οι μελωδίες της αρχαιότητας και των παραδοσιακών τραγουδιών. Ενα πρόγραμμα από την αρχαία μουσική στην παραδοσιακή και σύγχρονη, από τα ηχοχρώματα της αρχαίας και νέας ελληνικής στη μελωδία της τουρκικής γλώσσας, πλέκοντας ένα πολύτιμο υφαντό, χαρακτηριστικό του Αιγαίου και της Μικρασίας.
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου οι Αντώνης Απέργης και Δέσποινα Αποστολίδου παρουσιάζουν τα «Αξέχαστα παλιά λαϊκά». Ο βιρτουόζος της κιθάρας και συνθέτης μάς προσκαλεί να αφεθούμε σε ένα μουσικό ταξίδι στο παρελθόν, ερμηνεύοντας τα με το προσωπικό του ηχόχρωμα. Δίπλα του, η Δέσποινα Αποστολίδου, ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά και ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο.
Το εναλλασσόμενο πρόγραμμα στο «Πέραν» συνεχίζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με τους Rebetien. Οι Φώτης Βεργόπουλος, μπουζούκι / τραγούδι, Κωστής Κωστάκης, κιθάρα / τραγούδι, Αυγερινή Γάτση, ακορντεόν / πιάνο / τραγούδι, και Γιάννης Ζαρίας, βιολί / μπαγλαμάς, μας ταξιδεύουν στην περίοδο του Μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. «Καραντουζένι κούρδισα» είναι ο τίτλος της βραδιάς στις 15 Δεκεμβρίου. Οι Νίκος Τατασόπουλος, μπουζούκι, Ντένια Κουρούση, τραγούδι, και Αθηνά Λαμπίρη, κιθάρα / τραγούδι, συναντιούνται παρουσιάζοντας μελωδίες γνωστές και αγαπημένες, από τις χρυσές εποχές του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.
Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν οι Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, παρουσιάζοντας ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια. Μαζί τους, ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι – φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα – φωνή). Τέλος, από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο, στις 23.00, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μάς προσκαλεί σε ένα γλέντι με ελληνικά και τουρκικά τραγούδια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά κομμάτια. Συμμετέχει ο Γιώργος Κουτουλάκης με την κομπανία του.
info:

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210-2533.896, «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα, http://www.peran.gr.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.