Μια νέα «Ιδέα» για τρεις

Από το 2012, όταν ο Κώστας Γάκης μαζί με τον Kωνσταντίνο Μπιμπή και την Αθηνά Μουστάκα έστησαν την καλλιτεχνική τους κολεκτίβα στο Ρουφ,

Από το 2012, όταν ο Κώστας Γάκης μαζί με τον Kωνσταντίνο Μπιμπή και την Αθηνά Μουστάκα έστησαν την καλλιτεχνική τους κολεκτίβα στο Ρουφ, την «Ιδέα», η ανάγκη να βρουν τον δικό τους χώρο για να στεγάσουν τα όνειρά τους άρχισε να μεγαλώνει. Μετά τις πρώτες παραστάσεις και τις πρώτες περιοδείες ήλθαν οι πρώτες επιτυχίες, από τον δικό τους «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» ως τα θεάματα δρόμου και τις «Γέφυρες», με πιο πρόσφατα την «Τελευταία μαύρη γάτα» και το «Δένδρο του Οιδίποδα». Μαζί ήλθαν και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η συνεργασία τους με τον Λευτέρη Πλασκοβίτη, έναν άνθρωπο του θεατρικού χώρου με τεχνογνωσία στο κομμάτι της οργάνωσης και της παραγωγής, οδήγησε τελικά την «Ιδέα» στο θέατρο Αλφα του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου. Ετσι γεννήθηκε το θέατρο Αλφα.Ιδέα.

«Λίγο τυχαία, λίγο μοιραία»
όπως εξηγεί ο Κώστας Γάκης «βρήκαμε το θέατρο Αλφα και έναν άνθρωπο με τον οποίο μιλάμε την ίδια γλώσσα, έναν συγγενή μας, τον Στέφανο Ληναίο. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτήν την εμπειρία, χωρίς να έχουμε κανέναν πίσω μας, με τις τρεις παραστάσεις μας που έχουν βγάλει κάποια χρήματα, με ένα ενοίκιο που μειώθηκε πολύ. Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει τη δουλειά μας κι εμείς συνεχίζουμε με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Θέλουμε να κάνουμε χειροποίητο θέατρο με μια λαϊκότητα»
Εχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας με πόλεις στο εσωτερικό (Κως, Πάτρα, Ικαρία) και χώρες στο εξωτερικό (Κύπρος, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεξικό), με παραστάσεις, ανταλλαγές και σεμινάρια, κάνουν όνειρα για το μέλλον: «Η σκέψη μας είναι πλάι στα μεγάλα θεάματα του Καστελούτσι ή στα μεγάλα θέατρα όπως η Σαουμπίνε, να υπάρχει και μια εκπροσώπηση ενός δυναμικού θεάτρου που γίνεται όμως με το τίποτα αλλά καταφέρνει να σπάσει τα όρια μιας χώρας» λέει ο Κώστας Γάκης. Και τονίζει: «Οι καλύτεροι χορηγοί είναι οι θεατές. Το θέατρο σήμερα μοιάζει να έχει τον ρόλο της φωτιάς, που σε μαζεύει τριγύρω της και σε ζεσταίνει. Και πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε πρέπει να καλύπτει καλλιτεχνικά την απόσταση ανάμεσα στο πειραματικό και στο κλασικό. Είναι αλήθεια ότι έχω έναν ρομαντισμό για τη δουλειά μου, εφαρμοσμένο ρομαντισμό όμως και αισθάνομαι ότι βρίσκω ανταπόκριση». Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, το πρόγραμμα στο Αλφα.Ιδέα περιλαμβάνει και μουσικές βραδιές, που επιμέλειται η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπιμπής επισημαίνει ότι «παρά την απομόνωση, σήμερα λειτουργεί πολύ η τάση των ανθρώπων να συνεργάζονται, να έρχονται κοντά. Πόσω μάλλον στην τέχνη και ακόμα περισσότερο στο θέατρο, το οποίο και περιλαμβάνει πολλές τέχνες. Στις μέρες μας, περισσότερο από άλλοτε, η έννοια της ομάδας θα βρει την πραγματική της υπόσταση». «Οταν αγαπάς κάτι, είσαι απόλυτα δοσμένος σε αυτό και υπάρχει μια γενναιοδωρία σε αυτό που κάνεις. Φυσικά και η τέχνη πρέπει να πληρώνεται. Αλλά για εμάς υπάρχουν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, όπως το θέατρο των μεταναστών ή μια παράσταση που για αντίτιμο δίνει τρόφιμα» προσθέτει η γυναίκα της ομάδας, η Αθηνά Μουστάκα.

πότε & πού:

Κυριακή 11/12: «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» της Colleen Sullivan από τη Νέα Υόρκη (21.00) και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» της ομάδας Ιδέα (19.00).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.