Σε φάση πυρετωδών διαβουλεύσεων για έξοδο από την πολιτική κρίση έχει εισέλθει η Ιταλία μετά την επισημοποίηση της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να στοχεύει στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πρώτη επιλογή Ματαρέλα είναι η ανάθεση της εντολής εκ νέου στον Ματέο Ρέντσι. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας παραμένει, σε κάθε περίπτωση, πιστός στην πεποίθησή του ότι η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της.
Η δεύτερη φορά Ρέντσι προσκρούει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στο «όχι» του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, ο οποίος δείχνει δύο δρόμους: Πρόωρες κάλπες αφού αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του εκλογικού νόμου ή κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» με διακομματική συναίνεση που θα εξαντλήσει την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, το 2018.
Μένει να φανεί, ωστόσο, τι θα πράξει τελικά ο 41χρονος Ρέντσι υπό την πίεση του Σέρτζιο Ματαρέλα (ήδη έβαλε για τρεις ημέρες στον «πάγο» την παραιτήσή του έως την ψήφιση του προϋπολογισμού).
Το Κυρηνάλιο επιδιώκει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση που να είναι σε θέση να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο τραπέζι των «28» ακριβώς σε μία εβδομάδα από σήμερα.
Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια έως την 15 Δεκεμβρίου, τα άλλα δύο πρόσωπα, εκτός του Ρέντσι, που θα μπορούσαν να «εγγυηθούν» την ορκωμοσία (όχι ψήφο εμπιστοσύνης) νέας κυβέρνησης μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, γράφει η εφημερίδα La Repubblica.
Υπάρχει παράλληλα και η θεσμική επιλογή μίας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Όσο για την επιλογή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που βάζει στο τραπέζι ο Ματέο Ρέντσι θα είχε τη στήριξη της Forza Italia, όμως τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο, όσο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσαν και ζητούν εκλογές άμεσα θέλοντας να εξαργυρώσουν το σχεδόν 60% που απέσπασε το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Τις πύλες του Κυρηνάλιο πέρασε πρώτος την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Ακολούθησαν η πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι και ο τέως πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται την Παρασκευή, αλλά η πιο «καυτή» ημέρα θα είναι το Σάββατο όταν ο Σέρτζιο Ναπολιτάνο θα δεχθεί διαδοχικά την Λέγκα του Βορρά, την μπερλουσκονική Forza Italia, το Κίνημα 5 Αστέρων (Μ5S) και τελευταίο το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μπέπε Γκρίλο δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τους Γκριλίνι στο Κυρηνάλιο, σύμφωνα με την La Stampa.
Κεντρική αποστολή της (όποιας μορφής) νέας κυβέρνησης θα είναι ο νέος εκλογικός νόμος.
Ο Ιταλός πρόεδρος δεν θέλει να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές έχοντας σε κάθε περίπτωση δηλώσει, όπως διέρρευσε στον Τύπο, πως «είναι αδιανόητη η προκήρυξη εκλογών πριν την ομογενοποίηση των εκλογικών συστημάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας».
Ο περιβόητος Italicum προβλέπει μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίθετα η Γερουσία -η οποία μένει ανέπαφη και διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της μετά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα- εκλέγεται με αναλογικό εκλογικό σύστημα, γεγονός που παραπέμπει σε ακυβερνησία.
Οι προσφυγές κατά του Italicum έρχονται στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 24 Ιανουαρίου.
Οι διαβουλεύσεις του Σέρτζιο Ματαρέλα με τις πολιτικές δυνάμεις θα συνεχιστούν έως το Σάββατο, την Κυριακή ο Ιταλός πρόεδρος θα οριστικοποιήσει την επιλογή του και επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ιταλία σε επόμενο κύκλο διαβουλεύσεων δεδομένων των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων για την επόμενη ημέρα, αλλά και το διχασμό στο εσωτερικού του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) -όπου είναι πάντως λίγοι οι βουλευτές που βλέπουν πιθανότητα να μπορεί να καθυστερήσει η κάλπη έως το 2018.
Την ίδια στιγμή το Κίνημα 5 Αστέρων (Μ5S) κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και την πίεση για πρόωρες εκλογές με τον Μπέμπε Γκρίλο να δηλώνει ότι «η μόνη λύση για να αποφευχθεί μία κυβέρνηση που την σέρνουν από το λουρί οι Βρυξέλλες είναι η λαϊκή ψήφος το συντομότερο δυνατόν».
Οι περισσότεροι από τους 945 βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού Kοινοβουλίου θα βρίσκονται ακόμη στο πόστο τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και εξασφαλίζουν τα δικαιώματα πλήρους σύνταξης. Οπότε, όπως εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, αυτό αποτελεί κίνητρο για να αντισταθούν στη διάλυση της Βουλής.
Σε αυτό αναφέρεται και ο Γκρίλο με ανάρτησή του στο Twitter.
Sulla legge elettorale #NonFartiFregare: non vogliono votare perche vogliono la pensione https://t.co/w0gMdnUoUN pic.twitter.com/MPrSN13It1
— Beppe Grillo (@beppe_grillo) 7 Δεκεμβρίου 2016
Μπροστά βγήκε την Πέμπτη και ο «ποπ σταρ» του κινήματος, ο 38χρονος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, λέγοντας σε συνέντευξή του στην Repubblica πως η Ιταλία πρέπει να στήσει κάλπες μόλις τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος από το Συνταγματικό Δικαστήριο και να ακολουθήσει το δημοψήφισμα που «τάζει» ο Γκρίλο για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ (όχι στην Ευρώπη).
Αμεση επιστροφή στις κάλπες επιμένει να ζητά και ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας επιστρατεύοντας και τη γνωστή ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, τους οποίους βιάζεται «να στείλει στο σπίτι τους» μαζί με τον Ματέο Ρέντσι και τον Αντζελίνο Αλφάνο (υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του μικρού κόμματος Νέα Κεντροδεξιά (Ncd) που στηρίζει την απερχόμενη κυβέρνηση).