Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων θα μειωθεί σε ποσοστό 30% τις προσεχείς δεκαετίες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης στην τελευταία της έκθεση για τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σημειώνουν τον άμεσο κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι καμηλοπαρδάλεις εξέλιξη που προκάλεσε αίσθηση αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρξει ευρήματα που να υποδεικνύουν το πρόβλημα.
Οι πλατφόρμες
Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων των αρκτικών περιοχών οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα λειτουργούν ως «πλατφόρμες» για τις πολικές αρκούδες. Οι θαλάσσιοι πάγοι είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιβίωση των πολικών αρκούδων αφού τους χρησιμοποιούν και για να μετακινούνται αλλά και να κυνηγούν. Εχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι η απώλεια μεγάλου μέρους των θαλάσσιων πάγων σε κάποιες περιοχές που ζουν πολικές αρκούδες έχουν οδηγήσει ορισμένες εξ αυτών ασιτία.
Ερευνητές της Υπηρεσίας Αλιείας και Αγριας Ζωής των ΗΠΑ σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology Letters» προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο κάνοντας μια εκτίμηση για την απώλεια του πληθυσμού των πολικών αρκούδων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει πιθανότητα άνω του 70% μέχρι το 2050 ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων να έχει μειωθεί κατά 30%. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 26 χιλιάδες πολικές αρκούδες.
Η σιωπηλή εξαφάνιση
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν τις καμηλοπαρδάλεις στην γνωστή «Κόκκινη Λίστα» που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Στην λίστα αυτή καταγράφονται στοιχεία για τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι καμηλοπαρδάλεις ήταν περίπου 155 χιλιάδες το 1985 και τώρα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 97 χιλιάδες. Οπως αναφέρoυν τα στελέχη του IUCN το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στα σαφάρι της Αφρικής καταγράφουν πάντοτε την παρουσία των υψηλότερων ζώων της στεριάς είχε παραπλανήσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους ειδικούς για τους κινδύνους που διατρέχουν οι καμηλοπαρδάλεις.
Για αυτό και ονόμασαν την κατάσταση που καταγράφεται για τις καμηλοπαρδάλεις στην νέα κόκκινη λίστα ως «η σιωπηλή εξαφάνιση». Οπως αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχουν τρεις παράγοντες που οδηγούν τις καμηλοπαρδάλεις σε εξαφάνιση. Σημαντικότερη αιτία είναι η καταστροφή των περιοχών που ζουν οι καμηλοπαρδάλεις αφού υπάρχει συνεχής αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οικισμών. Η λαθροθηρία αλλά και η εμπόλεμη κατάσταση σε πολλές αφρικανικές περιοχές είναι οι άλλες δύο αιτίες.