Το 60% του «όχι» είχε πολλούς «πατέρες», αλλά το 40% του «ναι» έναν… Με αυτή την ανάγνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ο Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται τώρα να θέλει να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Φεβρουάριο. «Δεν αφήνω τη ‘σημαία’ των πρόωρων εκλογών στον Γκρίλο και τους άλλους» λέει σε συνεργάτες του έχοντας ήδη βάλει στον «πάγο» την παραίτηση έως την ψήφιση του προϋπολογισμού -που επισπεύστηκε για την Τετάρτη.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας επί του Προϋπολογισμού του 2017, με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα είναι η ώρα για τον Ματέο Ρέντσι να επιστρέψει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για την επίσημη υποβολή της παραίτησής του.
Ο προϋπολογισμός θα έχει εγκριθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο υπάρχει ένα… «τεχνικό εμπόδιο»: ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα βρίσκεται στο Μιλάνο για την πρεμιέρα της Σκάλα, συνεπώς η συνάντηση θα γίνει το πρωί της Πέμπτης και ήδη από το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα.
Αυτό που επιδιώκει ο Ρέντσι είναι να εμφανιστεί ενώπιον του Ματαρέλα με ισχυρή πλειοψηφία στους Κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος πρόωρες κάλπες, αναφέρει το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.
Το ριψοκίνδυνο σχέδιο προβλέπει κάλπες τον Φεβρουάριο, με τον ίδιο τον παραιτηθέντα Ρέντσι να οδηγεί τη χώρα στις κάλπες. Όμως ο Ιταλός πρόεδρος δεν θα επιτρέψει ένα κενό εξουσίας δύο μηνών και θα μπορούσε τελικά ο Ρέντσι να μην παραιτηθεί καν και να μείνει στην πρωθυπουργία έως την κάλπη, βάσει ενός εκ των σεναρίων που διακινούνται. Καμία διαδοχή. Καμία κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Όσο για το Pd o Ρέντσι θα μπορούσε να μετατρέψει το συνέδριο σε εσωκομματικές κάλπες για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, όπως είχε συμβεί και με τον Ρομάνο Πρόντι το 2005. Άλλωστε η σκέψη του να αφήσει την ηγεσία του Pd ήταν κάτι περισσότερο από φευγαλέα. Μετά από διαρροές ότι μετά την παραίτηση θα έφευγε για ένα εξάμηνο για τις ΗΠΑ, ο ίδιος κατέστησε τελικά σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει τα ηνία έχοντας εσωκομματική στήριξη γι’ αυτό.
Το ερώτημα είναι όμως εάν έχει εσωκομματική στήριξη για τις πρόωρες κάλπες -που μετά μανίας ζητούν το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, τη στιγμή που η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αντίθετα χαμηλούς τόνους και θέλει κάλπες μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου προσβλέποντας σε συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών είναι αντίθετη σε πρόωρες εκλογές και οι δύο γραμμές στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) θα «αναμετρηθούν» στην κρίσιμη συνεδρίαση του κόμματος που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά υπό το βάρος των νέων δεδομένων που βάζει στο τραπέζι ο Ρέντσι μετατέθηκε για την Τετάρτη.
Την πλάστιγγα θα βαρύνει από τη μία ή την άλλη πλευρά και η στάση που θα τηρήσει το ρεύμα του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι -ο οποίος ακούγεται τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερο ως πιθανός εντολοδόχος σε μεταβατική κυβέρνηση μαζί με το όνομα του υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Σημειωτέον ο Φραντσεσκίνι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, ο οποίος το μόνο που δεν θέλει είναι να δει την Ιταλία να οδεύει σε πρόωρες κάλπες με δύο διαφορετικούς νόμους για Βουλή και Γερουσία χωρίς να έχει προηγηθεί η εκλογική μεταρρύθμιση.
Υπουργοί και βουλευτές καλούνται λοιπόν μέσα σε ένα 24ωρο να σταθμίσουν τα υπέρ και κατά, τους κινδύνους μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, και δεν είναι δεδομένο πως είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον Ρέντσι μέχρι τέλους.
Η έκβαση της «μάχης» στο εσωτερικό των Δημοκρατικών θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επόμενες κινήσεις του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν θα μπορεί να μην λάβει υπόψη μία ισχυρή πλειοψηφία στο Pd υπέρ εκλογών. Όμως εάν ο Ρέντσι παρουσιαστεί με ένα κόμμα διαιρεμένο, η «τρελή ιδέα» της πρόωρης διεξαγωγής εκλογών, θα παραμείνει ιδέα.
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει στις 24 Ιανουαρίου τη συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής (Italicum), ο οποίος δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Εξ ου και το κόμμα του Μπέμπε Γκρίλο, παρά τους μύδρους που εκτοξεύει για τον Italicum, δεν θα είχε και μεγάλο πρόβλημα τελικά να πάει «μαζί του» στις κάλπες.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διενεργηθούν εκλογές πριν αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του Italicum.
Θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες με τον Italicum στη Βουλή, μετά τις διορθώσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και με άλλο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για τη Γερουσία, σύμφωνα με εκείνους που προτιμούν εκλογές άμεσα.
«Δεν αφήνω το λάβαρο των εκλογών στον Γκρίλο και τους άλλους. Εάν το κάνουμε αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πεθάνει, θα έχει την κατάληξη που είχε μετά την στήριξη στην κυβέρνηση Μόντι» έλεγε το βράδυ της Τρίτης σε συνεργάτες του ο Ρέντσι αφότου νωρίτερα είχε δεχθεί το αίτημα Ματαρέλα να παγώσει την παραίτηση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού «από αίσθημα ευθύνης».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχε δώσει μία πρώτη ένδειξη για το σχέδιο Ρέντσι από το βράδυ της Τρίτης μιλώντας στην Corriere della Sera αφότου συνάντησε τον Ιταλό πρωθυπουργό. «Προβλέπω ότι θα υπάρξει η θέληση για εκλογές τον Φεβρουάριο» είπε ο Αλφάνο, πρώην «παιδί» του Μπερλουσκόνι και νυν ηγέτης του μικρού κόμματος Νέα Κεντροδεξιά που στηρίζει την κυβέρνηση Ρέντσι.
«Πήραμε 40% το 2012 και το 2014. Ξαναρχίζουμε από το 40% της Κυριακής» λέει την ίδια στιγμή το δεξί χέρι του Ρέντσι, Λούκα Λότι.