Μαθαίνοντας ελληνικά στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης

¢ Manuel Mazzetti: «Είμαι φοιτητής της ελληνικής γλώσσας στο Β1 επίπεδο. Ξεκίνησα πέρυσι τα μαθήματα και συνεχίζω και φέτος. Μου αρέσουν πολύ τα μαθήματα και θέλω να συνεχίσω. Είμαι ευχαριστημένος».
¢ Irene Tinti: «Εχω ήδη φθάσει στο Β2 επίπεδο και βρίσκω πολύ καλό το πρόγραμμά μας. Ο δάσκαλός μας έχει μεγάλη υπομονή και κάθε εβδομάδα μάς φέρνει την Ελλάδα και τη γλώσσα της στη χώρα μας. Για μένα είναι ο τρίτος χρόνος που παρακολουθώ το μάθημα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό».

¢ Arianna Botticci: «Θεωρώ ότι το μάθημα της ελληνικής γλώσσας που γίνεται στο Pontifico Istituto Orientale είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμάς που θέλουμε να μάθουμε τα ελληνικά, γιατί λατρεύουμε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Εγώ εφέτος θα δώσω το Γ2 (το τελευταίο πτυχίο) και μετά θα ήθελα να βρω μια δουλειά στην Ελλάδα. Την αγαπώ πολύ».
Τι κοινό έχουν οι παραπάνω νέοι; Ζουν στη Ρώμη και μαθαίνουν ελληνικά! Είναι όλοι τους φοιτητές Νέων Ελληνικών και «πρεσβευτές» του ελληνικού πολιτισμού, όπως και δεκάδες φοιτητές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έρχονται ετησίως στην Ελλάδα για να διδαχθούν τη γλώσσα μας.
Το πρόγραμμα αυτό άρχισε το 2012 στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, όπου τουλάχιστον 50 άτομα έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν την ελληνική γλώσσα και ξεκίνησαν αμέσως τα μαθήματα. Σήμερα δε, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Αποστολικής Διακονίας της ΕΕ, συνεχίζεται με επιτυχία και οι φοιτητές των ελληνικών αποχωρούν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της πολιτισμικής συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας της ΕΕ με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία ο Εκδοτικός και Ιεραποστολικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος με γενικό διευθυντή τον επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο προσφέρει στο Pontificio Istituto Orientale ένα μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Το εγχείρημα αποτέλεσε καρπό της δωδεκάχρονης συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας με τη Ρωμαιοκαθολική, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η Αποστολική Διακονία χορηγεί 25 υποτροφίες σε φοιτητές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα 25 φοιτητές κατά μέσο όρο τον χρόνο, οι οποίοι είναι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προέρχονται από διάφορες χώρες από όλον τον κόσμο, έρχονται στην Ελλάδα, φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του θεολογικού οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα (τέσσερις ώρες ημερησίως) και επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα.
Ετσι, προέκυψε το μάθημα της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στο Pontificio Istituto της Ρώμης (Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης).
Οπως λέει ο φιλόλογος καθηγητής με ειδίκευση στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας κ. Χρήστος Παλασκώνης, ο οποίος διδάσκει και τα μαθήματα αυτά, «η προσπάθεια στη Ρώμη ξεκίνησε κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού συμμετείχαν στο πρόγραμμα περίπου 50 φοιτητές». Η επιτυχία αυτή οδήγησε την Αποστολική Διακονία να συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργώντας δύο επίπεδα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, τα οποία λειτούργησαν κατά τη διάρκεια και των δύο εξαμήνων και ο αριθμός των φοιτητών ανήλθε στους 85 περίπου.
Κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2014-2015 και 2015-2016 δημιουργήθηκαν τέσσερα επίπεδα σπουδών (Α, Β1, Β2, Γ) και ο αριθμός των φοιτητών ήταν 136 και 185 αντίστοιχα. Ετσι, εφέτος το εγχείρημα συνεχίζεται με τα τέσσερα επίπεδα και τον αριθμό των φοιτητών να είναι 170.
Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Επιπρόσθετα η Αποστολική Διακονία έχει αναπτύξει συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εξετάσεις πιστοποίησης της γλώσσας. Ετσι στα μέσα του Μαΐου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες διενεργούνται στη Ρώμη.
Την προσπάθεια αυτή της Αποστολικής Διακονίας στήριξε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατά την εφετινή χρονιά, το Ιδρυμα Κώστα και Ελένη Ουράνη. Αναλογίζεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί η Αποστολική Διακονία καθώς στηρίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια τα γράμματα, την επιστήμη και εν γένει τον πολιτισμό της χώρας μας.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.