«Ο,τι γίνεται, το ξέρει ο αρχηγός». Πεπεισμένος ότι η επίθεση στο Πέραμα, το 2013, σε μέλη του ΠΑΜΕ από χρυσαυγίτες, ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε ο κ. Σταύρος Λευκοδημήτρης, μάρτυς αλλά και πολιτικώς ενάγων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών.
Μαθηματικός το επάγγελμα, οδηγός σχολικού στην παρούσα φάση, ο κ. Λευκοδημήτρης δεν περιέγραψε απλώς το «χτύπημα», του οποίου υπήρξε και ο ίδιος θύμα, αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι εφόσον «η ηγεσία δεν το διέψευσε ποτέ, ούτε το καταδίκασε ποτέ, άρα το επικροτεί, για να μάθει όλο το Πέραμα ότι η Χρυσή Αυγή έσπασε στο ξύλο τους πρωτεργάτες».
Λίγο αργότερα, μάλιστα συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην γνώριζε. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πανταζής, και ο κάθε Πανταζής να πάρει το μπουκάλι από εδώ και να το πάει εκεί, αν δεν το ξέρει ο αρχηγός».
Ο μάρτυς εντόπισε κοινά χαρακτηριστικά στις επιθέσεις χρυσαυγιτών – «είναι βράδυ, είναι μαυροφορεμένοι, συστήνονται, το κάνουν γρήγορα» -, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ενιαία» και «συντεταγμένη» δράση, την οποία και απέδωσε αφοπλιστικά σε ένα και μόνο κίνητρο: «είναι Ναζί», είπε χαρακτηριστικά.
«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η επίθεση είχε σκοπό ανθρωποκτόνο.
«Τάγμα εφόδου ήταν αυτό που ζήσαμε», ανέφερε. «Αυτός ήταν ο σκοπός, να μας σκοτώσουν. Ετσι όπως είδα τον Σωτήρη (εννοεί τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου), νόμιζα ότι πέθανε, γιατί να μη το νομίζουν κι αυτοί;».
Οι μαίανδροι, το μένος και ο «αρχηγός»
Ο μάρτυς κατέθεσε ότι ο Πανταζής φαινόταν να είναι ο αρχηγός, «φαινόταν άνετος», αναφέρθηκε στα διακριτικά -μαιάνδρους- που έφεραν ενδυματολογικώς οι δράστες, αλλά και τόνισε ότι περισσότεροι από τους μισούς κρατούσαν οπλισμό, «σαν γκλομπς, πέτρες, κοντάρια, κράνη, κοντάρια με καρφιά».
«Είχα πολλά χτυπήματα, στο κεφάλι και τα χέρια. Για να σας περιγράψω, ήταν τόσο το μένος, που φοβήθηκα για τη ζωή μου, τα παιδία μου», είπε σε αποστροφή του λόγου του ο κ. Λευκοδημήτρης.
Σε αναφορά του στον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, (γεμάτο αίματα από τα χτυπήματα που είχε δεχθεί), ο ίδιος επεσήμανε: «νόμιζα ότι είχε σκοτωθεί. Τον κρατούσε και τον έσερνε ο Βαξεβάνης (εννοεί τον Μιχάλη Βαξεβάνη, επίσης μάρτυρα στην υπόθεση), πίστεψα ότι είναι νεκρός. Τα ‘χασα, τρομοκρατήθηκα».
Πρόεδρος (Μαρία Λεπενιώτη): Πόση ώρα διήρκεσε ;
Μάρτυς: Δυο – τρία λεπτά. Πανικός γινότανε… πολύ γρήγορα.
Πρόεδρος: Εσείς κρατούσατε κάτι, να αμυνθείτε;
Μάρτυς: Οχι. Μα, δεν είχαμε και κάτι…
Πρόεδρος: Ό,τι είχατε, τα σύνεργα (της αφισοκόλλησης, εννοεί).
Μάρτυς: Εγώ τι να τους κάνω, με το σελοτέιπ και το συρραπτικό…Να τους πετάξουμε την κόλλα; Τι να τους κάνει;
Η εξέταση από την Πολιτική Αγωγή
Οταν τη σκυτάλη πήρε η Πολιτική Αγωγή, ο μάρτυς ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Βρεττός: Η εικόνα του Πουλικόγιαννη, ποια ήταν; Ένας τρίτος πως θα το εκλάμβανε;
Μάρτυς: Είπα, ήταν νεκρός.
Βρεττός: Ποιοι ήταν στη Ζώνη, που είπαν αυτά που καταθέσατε νωρίτερα;
Μάρτυς: Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος.
Βρεττός: Με ποιον συνδέετε τον Πανταζή, σε σχέση με την απόφαση της επίθεσης;
Πρόεδρος: Είπε πριν, με την ηγεσία.
Βρεττός: Πείτε μας για την οργάνωση της επίθεσης.
Μάρτυς: Υπήρχε οργάνωση, οπλισμός, είχαν τον τρόπο να ενημερώσουν και να ενημερωθούν.
Βρεττός: Υπήρχε σχέδιο;
Μάρτυς: Προφανώς είχανε σχέδιο, να μην μας αφήσουν να φύγουμε και όλα…
Θεοδωρόπουλος: Γιατί λέτε ότι ήταν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ;
Μάρτυς: Η ηγεσία δεν το διέψευσε, ούτε το καταδίκασε ποτέ, άρα το επικροτεί, για να μάθει όλο το Πέραμα ότι η Χ.Α. έσπασε στο ξύλο τους πρωτεργάτες.
Θεοδωρόπουλος: Τι ξέρατε για τον Πανταζή;
Μάρτυς: Ότι ήταν ο υπεύθυνος της Χ.Α. στο Πέραμα, ο Πυρηνάρχης.
Θεοδωρόπουλος: Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία, ότι υπήρχε γνώση για την επίθεση;
Μάρτυς: Βάζω σαν γεγονός αυτό που είπαν στη Ζώνη, μετά υπάρχουν μηνύματα Λαγού προς τον … δεν θυμάμαι σε ποιον, ότι ετοιμάζει ο Τάσος καμιά 30αριά. Αυτό έγινε πριν από την επίθεση.
Θεοδωρόπουλος: Άλλα στοιχεία υπάρχουν;
Μάρτυς: Υπάρχουν συνομιλίες που λέει ο Λαγός «τους μακελέψαμε», στον Τζεβελέκο, δεν θυμάμαι πως τον λένε.
Ο κ. Λευκοδημήτρης υπενθύμισε δημόσιες δηλώσεις της κατηγορουμένης βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, σχετικά με τη στήριξη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής «στα παιδιά με τα μαύρα», του επίσης κατηγορουμένου γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου «θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει» (κατά Γκαίμπελς), και του κατηγορούμενου βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη σύμφωνα με τις οποίες εμφάνιζε τον Χίτλερ ως «κοινωνικό αναμορφωτή της φυλής». Ο ίδιος δεν δίστασε να αναφερθεί και στη γνωστή φράση Μιχαλολιάκου «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το εδώλιο ήταν άδειο.