Η αλήθεια είναι πως από το 1975 που εκδόθηκε το βιβλίο του Πίτερ Σίνγκερ «Η απελευθέρωση των ζώων», βίβλος της χορτοφαγίας, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Από την άλλη, εμείς εδώ στην Ελλάδα υιοθετούμε τις τάσεις με κάποια καθυστέρηση. Πάρτε για παράδειγμα την οικολογία, επακόλουθο της οποίας είναι και η χορτοφαγία.
Aν θες να λέγεσαι οικολόγος, θα λάβεις σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι μια χορτοφαγική διατροφή απαιτεί 300 γαλόνια νερού την ημέρα, ενώ μια σαρκοφάγος διατροφή απαιτεί περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού την ημέρα, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των ζώων.
Βλέποντας, λοιπόν, και στη χώρα μας τους vegetarians να αυξάνονται και αφού βρισκόμαστε σε φάση επανεκκίνησης, είπαμε να αναζητήσουμε τους λόγους που θα σας έκαναν να απαρνηθείτε το κρέας. Στην εποχή των ισχνών αγελάδων οι αγελάδες κοστίζουν ακριβότερα. Μήπως ήρθε η ώρα για πραγματική αποτοξίνωση;
* Τα στοιχεία
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου.
* Γιατί ναι
Η χορτοφαγία αποτελεί πρότυπο διατροφής απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα και τοξίνες. Αυτό σημαίνει καλύτερης ποιότητας λιπαρά, λιγότερο αλάτι, περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τα παραπάνω βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την καρδιακή και νευρική λειτουργία, το λιπιδαιμικό προφίλ (τα επίπεδα των λιπιδίων στο σώμα μας) και το γαστρεντερικό σύστημα. Αποτέλεσμα; Λιγότερες αρρώστιες, μειωμένος κίνδυνος για καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου, συμβολή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη μακροζωία, μας πληροφόρησε ο Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.
*Γιατί όχι
Γιατί αν αποκλείσετε όλες αυτές τις ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό σας, μπορεί να παρουσιάσετε έλλειψη σημαντικών βιταμινών. Οι αυστηροί φυτοφάγοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την έλλειψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (ιδιαιτέρως αν γυμνάζονται), ασβεστίου, βιταμίνης D, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Aρα, δημιουργείται εξάντληση και κάποιες φορές αναιμία στον οργανισμό. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μην μπορείτε να απαρνηθείτε το κρέας, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό!
Τύποι χορτοφάγων
• Vegeterian (χορτοφάγος): Δεν καταναλώνει ζωικές τροφές όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και αβγά.
• Vegan (αυστηρός χορτοφάγος): Σε σχέση με τον απλό χορτοφάγο αποφεύγει και τις τροφές που παράγουν τα ζώα, όπως το μέλι, και επιλέγει μόνο λαχανικά, φρούτα, σπόρους και καρπούς.
• Lacto-vegetarian (γαλακτοχορτοφάγος): Καταναλώνει γαλακτοκομικά, αλλά αποκλείει το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά.
• Ovo-vegetarian (ωοχορτοφάγος): Ακολουθεί τη διατροφή του γαλακτοχορτοφάγου, αλλά καταναλώνει αβγά.
• Pescatarian (ιχθυοχορτοφάγος): Περιλαμβάνει το ψάρι στη διατροφή του.
• Fruitarian (φρουτοφάγος): Καταναλώνει κυρίως φρούτα, αλλά και σπόρους και ξηρούς καρπούς.
• Raw vegan (ωμοφάγος): Καταναλώνει μόνο ωμές χορτοφαγικές τροφές πιστεύοντας ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα ωφέλιμα συστατικά.
Διάσημοι χορτοφάγοι
Καρλ Λιούις, Μπιλ Κλίντον, Μάικ Τάισον, Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Οζι Οζμπορν, Μορισέι, Αλεκ Μπόλντουιν, Ντενζέλ Ουάσιγκτον, Μπεν Στίλερ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Μπρους Σπρίνγκστιν.
Συμπληρώστε ό,τι θα λείψει
Ας υποθέσουμε ότι αποφασίσατε να γίνετε vegetarian. Πώς θα καταφέρετε να μη σας λείψουν τα ωφέλιμα συστατικά των ζωικών τροφών; Ο Χάρης Γεωργακάκης δίνει μερικές εναλλακτικές.
• Για τις πρωτεΐνες: Θαλασσινά, όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι, ξηροί καρποί, σόγια, κινόα.
• Για το ασβέστιο: Σουσάμι, ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας/τόφου, γάλα αμυγδάλου, μπρόκολο, αμύγδαλα.
• Για τη βιταμίνη D: Επαρκής έκθεση στον ήλιο, εμπλουτισμένες μαργαρίνες ή δημητριακά.
• Για τον σίδηρο: Οσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα τρόφιμα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται σε συνδυασμό με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το ακτινίδιο, για καλύτερη απορρόφηση. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου.
• Για τη βιταμίνη Β12: Προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα σε βιταμίνη Β12, εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πηγή Β12.