Η προσεχής Παρασκευή, 9η Δεκεμβρίου, αναδεικνύεται τελικά ως κομβική ημερομηνία για την έκδοση ή μη στην Κύπρο του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, στο πλαίσιο της υπόθεσης της Focus.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε μόλις σήμερα –Δευτέρα – αίτηση προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, να απόσχει από την έκδοση απόφασης, έως ότου τοποθετηθεί ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, επί των επιχειρημάτων που προβάλλει η πλευρά του εφοπλιστή_ εκπροσωπείται νομικά από τον καθηγητή κ. Χρίστο Μυλωνόπουλο .

Ο κ. Ζολώτας κρατείται προσωρινά στον Κορυδαλλό (σσ: έχει μάλιστα ζητηθεί η αντικατάσταση της κράτησης, με περιοριστικούς όρους), μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν στο στάδιο αυτό για συνέργια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος εν έτει 2013. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο όμιλος της MIG κινούσε τα νήματα πίσω από την κατάθεση της εταιρείας Focus του ΜιχάληΖολώτα, ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην εταιρεία της κόρης του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου, προκειμένου ο τελευταίος να συναινέσει ενπολλοίς σε μεταβίβαση μετοχών τηςMarfin-Λαϊκής, δίχως τον απαραίτητο έλεγχο.

Η σύμβαση και η «συγκάλυψη»
Ο εφοπλιστής κατηγορείται ότι σε μια προσπάθεια συγκάλυψης, υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αναληθές έγγραφο – σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Focus προς την εταιρεία της κόρης Χριστοδούλου για το επίμαχο ένα εκατομμύριο ευρώ.
«Η ίδια πράξη, που κατά τις κυπριακές αρχές θεωρείται συγκάλυψη, δεν έχει τελεστεί μόνον στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, και μάλιστα δυο φορές ενώπιον ανακριτικών αρχών», εκτιμά ο κ. Μυλωνόπουλος, αναφερόμενος στους νομικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί ο εφοπλιστής.
Ο συνήγορος δίδει, δε, μεγάλη έμφαση στα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για τον εντολέα του προκειμένου να στοιχειοθετήσει ότι ο τελευταίος ουδέποτε βρέθηκε στην Κύπρο το 2013. «Υπάρχουν μεταξύ άλλων 28 μαρτυρικές καταθέσεις, και τηλεφωνικές κλήσεις της Vodafone, που πιστοποιούν ότι δεν ταξίδεψε ποτέ, ήταν στην Αθήνα εκείνο το διάστημα», προσθέτει.
Ήδη, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης χαρακτήρισε «αόριστα» τα στοιχεία με τα οποία οι κυπριακές αρχές εκζητούν τον εφοπλιστή, ενώ πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα την αναβολή της υπόθεσης έως τις 27 Ιανουαρίου, μέχρις ότου σταλούν τα σχετικά έγγραφα τα οποία εκτιμώνται ως εικονικά και ετεροχρονισμένα, πάντα κατά τους κυπρίους, για τη φερόμενη συγκάλυψη του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο κ. Κατσιρώδης έχει προτείνει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης Ζολώτα με περιοριστικούς όρους.

Τα στελέχη της MIG και οι εγγυήσεις
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιανουάριος αναμένεται ως μήνας εξελίξεων καθώς στις 17 έχει οριστεί η εκδίκαση στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας της υπόθεσης κατάρρευσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, στην οποία εμπλέκονται μεταξύ άλλων τα στελέχη της MIG κ. Ευθύμιος Μπουλούτας και κ. Μάρκος Φόρος κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς και τήρηση ψευδών λογαριασμών και στοιχείων.
Αμφότεροι έχουν εξάλλου αφεθεί ελεύθεροι, μετά την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, με προσωπικές εγγυήσεις, και κατάθεση 200 χιλιάδων ευρώ έκαστος.