Στήριξη αλλά και επικρίσεις στους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ενώ τα άλλα κόμματα του κυπριακού Κοινοβουλίου τον επικρίνουν σφοδρά. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ενώ τα άλλα κόμματα του κυπριακού Κοινοβουλίου τον επικρίνουν σφοδρά. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για «ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών, τα οποία με τη λύση θα περάσουν στην ελληνοκυπριακή περιφέρεια». Στόχος , τόνισε «είναι μόνον ένας: η ενωμένη Κύπρος».

Μέσα από τις δυσκολίες, πρόσθεσε, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ύστερα από 42 χρόνια «είμαστε σε θέση να εξετάζουμε το ενδεχόμενο όλη η Κύπρος, ως ενιαίος και ασφαλής χώρος, να λειτουργήσει ξανά ως κοινή πατρίδα».

Το ΑΚΕΛ, θα παραμείνει προσηλωμένο στο στόχο δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ‘Αντρος Κυπριανού.

« Από τη στιγμή», είπε, «κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να προχωρήσει, ως ΑΚΕΛ θα στηρίξουμε την προσπάθεια».

Ο κύριος Κυπριανού, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εργαστεί για να «περιορίσει τους κινδύνους, που ελλοχεύουν και να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά και να βρίσκεται σε μόνιμη διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα της ασφάλειας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη για «συνεχείς μεταστροφές, παλινδρομήσεις, οβιδιακές μεταμορφώσεις και άτακτες υποχωρήσεις στο Κυπριακό».

Όπως είπε «είναι πλέον ξεκάθαρο ότιο Νίκος Αναστασιάδης δεν πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί, αλλά για να συνθηκολογήσει».

Να συμπορευθεί με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να επιμείνει μέχρι τέλους στην πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, κάλεσε η ΕΔΕΚ τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη, να μην συναινέσει στη σύγκληση διάσκεψης, εάν σε αυτή δεν συμμετάσχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απέδειξε πως δεν χρειάζεται πιστόλι στον κρόταφο για να υποχωρήσει» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

«Έχει αποφασίσει», πρόσθεσε, «να αποδεχθεί εγγυήσεις, όπως και την παραμονήτουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, αρκεί να βρεθεί εκείνη η διατύπωση που θα ξεγελά τους Ελληνοκυπρίους».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι το Κίνημα δεν αποδέχεται εγγυημένες πλειοψηφίες, παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παραμονή εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, τουρκικές εγγυήσεις, αριθμητική ισότητα και πενταμερή διάσκεψη ή διάσκεψη τύπου Μπούρκενστοκ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημα διακαώς επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, νοουμένου ότι θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και θα οδηγεί σε ασφαλές μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ξεκαθάρισε ότι στο κόμμα δεν θα μετατραπούν σε κομπάρσους και θιασώτες της πολιτικής του προέδρου Αναστασιάδη, «ούτε συνένοχοι στο έγκλημα, που συντελείται στις πλάτες του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κύριος Χρίστου ανακοίνωσε την αποχώρηση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου από το Εθνικό Συμβούλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.