Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, παραβιάζοντας το αμερικανικό πρωτόκολλο το οποίο ίσχυε από το 1979, όταν οι επίσημες σχέσεις Ταϊβάν – ΗΠΑ είχαν διακοπεί πλήρως.
Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι ο ίδιος και η Τσάι Ινγκ-γουέν αναφέρθηκαν σε «στενές οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και σε ζητήματα ασφαλείας» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταϊβάν, σε τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου της Ταϊβάν.
Ο ίδιος ο Τραμπ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μήνυμα, στο οποίο ανέφερε ότι η Τσάι Ινγκ – γουέν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές.
Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι σηματοδότησε μια ρήξη με την αμερικανική διπλωματική πρακτική δεκαετιών και είναι η πρώτη τέτοια επαφή ανάμεσα σε ΗΠΑ και την Ταϊβάν αφότου ο τότε αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ υιοθέτησε την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.
Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Τραμπ, ο εκλεγμένος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα μέσω Twitter: «Είναι παράξενο πώς οι ΗΠΑ πωλούν στην Ταϊβάν στρατιωτικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εγώ δεν επιτρέπεται να δεχθώ ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα».
Την οργή του εκφράζει το Πεκίνο, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία.
Η Τσάι Ινγκ – γουέν εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο. Η Κίνα θεωρεί ότι προσπαθεί να αναγνωριστεί η Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρηθεί το status quo με την Κίνα.
Η τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.
«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Ουάνγκ σε ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.
«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις, ούτε θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο εκπρόσωπος της προέδρου της Ταϊβάν, Άλεξ Χουάνγκ, σημείωσε ότι το τηλεφώνημα είχε συμφωνηθεί από πριν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.