«Από όλο το σχολείο, μόνο δύο από τους μαθητές δεν έκαναν χασίς και ηρωίνη!». Σε αυτή την εντυπωσιακή εκμυστήρευση προχώρησαν στους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής νεαροί που διαμένουν σε Γέρακα, Γλυκά Νερά και άλλες γύρω περιοχές. Είχαν κληθεί ως μάρτυρες για τη δολοφονία του 20χρονου Θόδωρου Γαλαζούλα τον περασμένο Μάιο στην Πεντέλη, η οποία εξιχνιάστηκε προ μερικών ημερών.
Σύνθετο σύστημα
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης που παρουσιάζει «Το Βήμα», τα στελέχη της Ασφάλειας εξέτασαν περίπου 200 –κυρίως νεαρά –άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον σπουδαστή και έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι είχαν εμπλοκή σε χρήση, μικρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών. Αστυνομικοί μιλούν για «δεκάδες παιδιά της διπλανής πόρτας, από αστικές οικογένειες, που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία ναρκωτικών σαν να ήταν η πιο αθώα ενασχόληση. Και αυτό ασφαλώς που μας αποκάλυψε η υπόθεση της δολοφονίας του 20χρονου δεν φαίνεται να είναι ιδιομορφία μόνο της συγκεκριμένης περιοχής».
Ενα σύνθετο σύστημα μικροσυμφερόντων από διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ των δεκάδων νεαρών, το οποίο προκάλεσε μάλιστα σύγχυση στους αστυνομικούς σχετικά με την ταυτότητα και το ακριβές κίνητρο του δράστη. Ηταν πολλοί οι νεαροί ύποπτοι που θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει τον σπουδαστή για μια μικροδιαφωνία της στιγμής στο μικρεμπόριο ναρκωτικών.
Από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης προκύπτει η πιθανή εμπλοκή στον φόνο και τρίτου ατόμου, ενός 22χρονου υπαλλήλου σε περίπτερο, ο οποίος όμως απέφυγε τη σύλληψη στα όρια του Αυτοφώρου επειδή είχε αναχωρήσει για την Ολλανδία.
Τι λέει η δικογραφία
Ο Θ. Γαλαζούλας εξαφανίστηκε στις 8 Μαΐου 2016 από το σπίτι της οικογένειάς του στα Γλυκά Νερά –ο ίδιος διέμενε στους Αμπελοκήπους –και είχε βρεθεί νεκρός έξι ημέρες αργότερα στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Πεντέλη πυροβολημένος με καραμπίνα. Ο άγνωστος δράστης είχε αφαιρέσει από το θύμα το κινητό τηλέφωνό του αλλά και έναν μικρό υπολογιστή που είχε πάντα μαζί του.
Στον δικαστικό φάκελο περιλαμβάνονται καταθέσεις ότι ο 20χρονος ήταν χρήστης και μικροδιακινητής ναρκωτικών. Φεύγοντας από το σπίτι του, είχε αναφέρει στους οικείους του ότι πήγαινε να συναντήσει μια φίλη του στην πλατεία Φούρεσι της περιοχής. Εκείνη όμως κατέθεσε ότι δεν τον είχε συναντήσει και της έστειλε μήνυμα ότι «θα πήγαινε σε μια δουλειά». Το ίδιο είπε και σε κάποιους φίλους του που τον είδαν να μπαίνει σε αυτοκίνητο, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ανήκε στον δράστη. Ηταν η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό.
Θολό τοπίο
Οι γνωστοί ωστόσο που τον είδαν στο ΙΧ ανέφεραν στους αστυνομικούς πως ήταν «βέβαιοι ότι αυτή δουλειά αφορούσε εμπόριο ναρκωτικών». Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής «χάθηκαν» σε ένα πλέγμα τηλεφωνικών κλήσεων, συναντήσεων και γνωριμιών του 20χρονου –οι περισσότερες φέρεται να σχετίζονταν με μικρεμπόριο χασίς και ηρωίνης –χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν τον δράστη. Τελικώς η Αστυνομία με μεθοδικές ενέργειες έφθασε τις τελευταίες εβδομάδες στα ίχνη του 22χρονου, κρητικής καταγωγής, που και εκείνος έκανε διακίνηση ναρκωτικών και αναβολικών. Περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα ως «ιδιαίτερα οξύθυμος».
Τα στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς στη διαλεύκανση ήταν νεότερες μαρτυρίες ότι είχαν δει στο ΙΧ του 22χρονου, λίγο πριν από το έγκλημα, μια κυνηγετική καραμπίνα, καθώς και ότι ο δράστης είχε τηλεφωνική επικοινωνία (λίγο πριν από την εξαφάνιση) με τον σπουδαστή. Το θύμα ακούστηκε να του λέει: «Πού είσαι, ρε, εγώ είμαι εδώ και σε περιμένω». Επιπλέον στοιχεία προέκυψαν από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και από κάμερα ταβέρνας στην περιοχή της Πεντέλης που κατέγραψε την κίνηση του ΙΧ του δράστη προς το σημείο του φόνου αλλά και την επιστροφή του.
Ο δράστης μετά το έγκλημα αναχώρησε για την περιοχή των Στύρων Ευβοίας. Στην απολογία του περιέγραψε ότι εκεί που σκότωσε τον σπουδαστή ήταν παρών και ο 22χρονος υπάλληλος του περιπτέρου και ότι η διαφωνία τους με το τραγικό θύμα ήταν για τον χώρο «δράσης» τους, που αφορούσε μερικά οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής! Το τρίτο αυτό πρόσωπο φέρεται, από την ίδια δικογραφία, να είχε αποσπάσει σε προηγούμενο χρόνο 1.000 ευρώ από τον δολοφονηθέντα προκειμένου να του παραδώσει ναρκωτικά.
Με «ανασφάλιστα οχήματα» και προσλήψεις «γενναίων πολιτών» λόγω γνωριμιών των εμπλεκομένων με υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Κόλπα αστυνομικών με το αζημίωτο
Αξιωματικοί της Τροχαίας αλλοιώνουν –με το αζημίωτο –στοιχεία για δεκάδες ανασφάλιστα οχήματα προκειμένου να καλύπτουν ασυνείδητους οδηγούς. Παρότι έχει εντοπισθεί η μαζική πλαστογραφία κλήσεων και άλλων εγγράφων, η εσωτερική έρευνα έχει «αδρανοποιηθεί» λόγω γνωριμιών των εμπλεκομένων αξιωματικών με υψηλά κλιμάκια του Σώματος.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει «Το Βήμα» για τη σοβαρή υπόθεση καταγγελλόμενης διαφθοράς με άνωθεν κάλυψη, ανώτερος αξιωματικός της Τροχαίας με συνεργάτες του σε περιοχή της Πελοποννήσου είχε αλλάξει ημερομηνίες ελέγχου σε 76 κλήσεις για ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης του ΙΧ να το ασφαλίζει εκ των υστέρων και να μένει ατιμώρητος. Αυτό το κόλπο και η βοήθεια του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, είχε γίνει γνωστή σε κατοίκους της περιοχής που άφηναν εκ του… ασφαλούς ανασφάλιστα τα οχήματά τους, με κίνδυνο βέβαια την αδυναμία καταβολής αποζημιώσεων σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων και περαιτέρω δυσπραγία και επιπλοκές.
Εντυπωσιακό είναι ωστόσο πως παρότι έχει ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του αξιωματικού και έχουν διαπιστωθεί οι πλαστογραφίες δεν φέρεται να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ποινικού ελέγχου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος βρίσκεται «αδρανής» στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Εχουν υπάρξει καταγγελίες ότι αποφεύγεται η ενεργοποίησή του λόγω ενδοϋπηρεσιακών γνωριμιών των ελεγχομένων με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά, στελέχη των «Αδιάφθορων» δηλώνουν ότι αγνοούν την ύπαρξη του σχετικού φακέλου.
Την ίδια ώρα, αμφιλεγόμενη κρίνεται και μια άλλη ενέργεια αξιωματικών από την ίδια περιοχή της Πελοποννήσου να εγκρίνουν πρόσληψη στην Αστυνομία ενός νεαρού ιδιώτη. Η έγκριση δόθηκε με επίκληση του ότι ο νεαρός «είχε τηλεφωνήσει από καφετέρια για ληστεία σε γειτονικό κατάστημα τραπέζης». Αυτό θεωρήθηκε «εξαίρετη πράξη» που έπρεπε να ανταμειφθεί με την ένταξη του νεαρού στο αστυνομικό σώμα.
Σύμφωνα ωστόσο με αναφορές, «ο νεαρός ήταν τότε ασκούμενος υπάλληλος της τράπεζας, το εξ… αποστάσεως τηλεφώνημα για τη ληστεία ήταν στα καθήκοντά του, χωρίς οποιοδήποτε ρίσκο ή «πράξη γενναιότητας»», ενώ και οι ληστές διέφυγαν ανενόχλητοι. Κατά τις ίδιες αναφορές, οικείοι του νεαρού έχουν προσωπική γνωριμία με πρώην ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που «ικανοποίησαν αδικαιολόγητα το αίτημά του». Μάλιστα σε άλλες περιπτώσεις με πραγματική βοήθεια από διερχόμενους και ακινητοποίηση των ληστών δεν είχε ικανοποιηθεί αίτημα πρόσληψής τους στην Αστυνομία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ