Εντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και γκρίνια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα κυρίως στο μέτωπο του Προσφυγικού επικρατούν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προβληματισμός αυτός για πρώτη φορά έχει ξεφύγει από τα όρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκφράζεται ανοιχτά στο εντευκτήριο της Βουλής, αλλά και διακριτικά στις τοποθετήσεις των βουλευτών για διάφορα θέματα. Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει γίνει κοινωνός της δυσαρέσκειας που υποβόσκει, δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι οιρωγμές που έχουν προκληθεί απειλούν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων για την ενίσχυση των νησιών και ειδικά αυτών που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού, θέλοντας να προλάβει την κλιμάκωση των αντιδράσεων και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
Μήνυμα προς Τσακαλώτο
Το πρωί της Πέμπτης, στην καθιερωμένη συνάντηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία συζητούνται οι πολιτικές εξελίξεις, η αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» για τις απαιτήσεις που εγείρουν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Οι βουλευτές του είχαν ήδη διαμηνύσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν κληθούν να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα. «Ούτε εμείς αντέχουμε ούτε η κοινωνία» του είπαν. Ωστόσο το δημοσιευμένο έγγραφο τους αποστερούσε τη δυνατότητα να επιμείνουν στο κυβερνητικό σενάριο ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα παρουσιάζουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης» και ότι «η κυβέρνηση κουτσά-στραβά χωρίς να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις θα κατάφερνε να κλείσει την αξιολόγηση μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας»και να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος. Ετσι, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις η κυβέρνηση θα μπορούσε να φτάσει στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, χρονικό σημείο στο οποίο τοποθετούν την ανάκαμψη της οικονομίας και την αρχή μιας κυβερνητικής αντεπίθεσης, που θα μετέφερε τον εκλογικό ορίζοντα «προς το τέλος της τετραετίας».
Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο η συζήτηση για το χρέος να οδηγήσει στην υποχρέωση ψήφισης και άλλων μέτρων που επί της ουσίας θα αποτελούν ένα νέο μνημόνιο, προκαλούν τρόμο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «δεν επικρατεί κλίμα εκλογών», υπάρχει μια ομάδα που θεωρείότι «οι εκλογές είναι μια λύση».Οι βουλευτές αυτοί προτιμούν στην περίπτωση ύπαρξης «παράλογων απαιτήσεων» η κυβέρνηση «να διαπραγματευθεί σκληρά, να μην υποκύψει και να επιδιώξει ηρωική έξοδο μέσω εκλογών».
«Ξέρω ότι δεν θα επανεκλεγώ. Το προτιμώ όμως από το να είμαι βουλευτής και να μην μπορώ να κυκλοφορήσω στην πόλη μου» λέει ένας από αυτούς. Στην τάση αυτή συγκαταλέγονται όσοι βουλευτές πριν από την εκλογή τους είχαν μια διακριτή θέση στις τοπικές κοινωνίες, ήταν καταξιωμένοι επαγγελματικά και διαβλέπουν τον κίνδυνο μιας συνολικής απαξίωσής τους. Αντιθέτως, όσοι φαίνεται να οφείλουν την υπόστασή τους στη βουλευτική ιδιότητα εμφανίζονται λιγότερο απρόθυμοι να τη θυσιάσουν. «Γιατί να παραχωρήσουμε την εξουσία στον Μητσοτάκη;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλ. Καματερός, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον νομοταγείς, έκανε λόγο για «δειλά βήματα της κυβέρνησης» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι εμφανές ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην πίεση της κοινής γνώμης που μετά τα συνεχόμενα επεισόδια σταhotspotsέχει μεταστραφεί, επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, και ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα περί «επιβολής λύσεων» που προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Μέτρα για τα νησιά
Ενα άλλο μέτωπο είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ από το νέο έτος που προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, οι οποίες ήδη εκδηλώνονται, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας των αυτοδιοικητικών αρχών και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.Στο πλαίσιο του περιορισμού των αντιδράσεων έχει αποφασιστεί η εξαγγελία από τον Αλ. Τσίπρα μιας δέσμης μέτρων ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου, και ιδιαίτερα των μικρών, απομονωμένων νησιών. Η επεξεργασία των προτάσεων την οποία είχε αναλάβει μια ομάδα υπό τον συντονισμό του
Ι. Δραγασάκη έχει ολοκληρωθεί και η πρόταση είναι να παρουσιαστούν σε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σε ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου –η εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό είναι να γίνει στη Νίσυρο. Ωστόσο η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες,δεν περιλαμβάνει το κυρίαρχο αίτημα να διατηρηθούν οι μειωμένοισυντελεστές ΦΠΑ, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την αποδοχή της.
Εσωκομματικά πυρά
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι βουλευτές των περιοχών στις οποίες υπάρχουν δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες, και ειδικά των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιχείρημα του Ι. Μουζάλα, ότι η αποσυμφόρηση σκοντάφτει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αντικρούστηκε από τον Δ. Σεβαστάκη, ο οποίος υποστήριξε στη Βουλή ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη δυνατότητα μετακίνησης στην ενδοχώρα σε περιόδους πίεσης. Ο βουλευτής Σάμου, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων υποστήριζε την κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, καταλογίζοντας ευθύνες για τις απελπιστικά αργές διαδικασίες στο άσυλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ