Statesmen και κλεφταρματολοί
Ευτυχώς που χάλασε ο καιρός και έχουμε βρει άλλο θέμα συζήτησης, πέρα από τα καταθλιπτικά πολιτικο-οικονομικά. Πλησιάζουμε στην αστρονομική έναρξη του χειμώνα, αλλά ξέρουμε πως μόλις φθάσουμε εκεί, θα έχουμε και το πρώτο σημάδι της άνοιξης: πάνω στο θεοσκότεινο δεκεμβριανό ηλιοστάσιο θα αρχίσει να μεγαλώνει η ημέρα.
Η σοφή φύση το κανόνισε έτσι, μέσα στη χειρότερη στιγμή να εμφανίζεται η ελπίδα, και οι αστρονόμοι το κατάλαβαν, προσάρμοσαν τα ημερολόγιά τους. Ενώ τα πολιτικοοικονομικά τα οργανώνουν οι άνθρωποι –και στη δική μας περίπτωση αποκλειστικά οι πολιτικοί, που είναι επιβεβαιωμένο πειραματικά, με εμάς πειραματόζωα, πως είναι οι πλέον άσοφοι των Ελλήνων.
Εντάξει, υπάρχουν και εξαιρέσεις –είμαι σίγουρος ότι το αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ο Κώστας Σημίτης με το καινούργιο του βιβλίο «Υπάρχει Λύση;». Το πήρα, δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμα, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα είναι εξίσου σπουδαίο με τα προηγούμενα.
O Κώστας Σημίτης ανήκει σε αυτό το παγκοσμίως σπάνιο είδος της πολιτικής πανίδος που οι Γάλλοι το ονομάζουν Homme d’ Etat και οι Αγγλοι Statesman. Σε εμάς κυριαρχούν τα αρπακτικά και οι μπούφοι –μπορώ να το γράψω ελεύθερα γιατί ο Μπούφος μου σήμερα λείπει.
Ο Γιώργος Καμίνης, από την άλλη, είναι Homme de Ville, Citysman –γιατί ενώ η κυβέρνηση μας φορολογεί όλο και αγριότερα, αυτός ανακοίνωσε ότι μειώνει τα δημοτικά τέλη –οικιακά, επαγγελματικά, στις πλατείες. Χωρίς καν να είναι εκλογική χρονιά –ανήκουστο! Να ήταν ο Τραμπ ή ο Σταθάκης ή ο Τσακαλώτος, θα έλεγα ότι συμπληρώνει από την τσέπη του τον δημοτικό προϋπολογισμό· ευτυχώς, δεν είναι.
Νοικοκυρεύει τα οικονομικά του δήμου, μειώνει τις δαπάνες. Χωρίς να έχει τρόικα πάνω από το κεφάλι του. «Λογιστάκος», σαν τον Σημίτη· αυτό το φρικτό είδος πολιτικού που κάνει τους ηρωικούς κλεφταρματολούς συναδέλφους του να ανατριχιάζουν και να τραβάνε καριοφίλι.
- Δυστυχώς, δεν κυβερνούν τη χώρα ούτε ο Κώστας Σημίτης ούτε ο Γιώργος Καμίνης –κυβερνά το δίδυμο Τσίπρας – Καμμένος. Ο ένας για Κούβα τράβηξε, ο άλλος για Καστελόριζο. Ο πρώτος είναι τόσο καιροσκόπος ώστε για να τον χειροκροτήσει το ακροατήριό του στην Αβάνα ταύτισε το εθνικιστικό κουβανέζικο «πατρίδα ή θάνατος» με το φιλελεύθερο ελληνικό «ελευθερία ή θάνατος», που ήταν σύνθημα όλων των αστικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα, με πρότυπο το γαλλικό La Liberté ou La Mort.
Βεβαίως, τέτοια κουβέντα δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκστομίσουν τύραννοι όπως οι Κάστρο, Λένιν ή Μάο. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν είχαν νόημα για αυτούς, το θέμα ήταν η εξουσία στο όνομα του λαού, της πατρίδας, του σοσιαλισμού.
Τα πρώτα μελομακάρονα
Ο πρωθυπουργός πλειοδότησε σε αυταρχικό εθνικισμό, ο Παναγιώτης Καμμένος όμως ήταν συγκρατημένος: πρότεινε να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο και όχι στα Ιμια –ή και στην Πόλη, γιατί όχι; Δυστυχώς, ΝΔ, ΚΚΕ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι διαφώνησαν –και έτσι χάσαμε την ευκαιρία να δούμε εθνική ομοψυχία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής. Αλλά αν ο Τσίπρας ταύτισε την «πατρίδα» με τις «ελευθερίες», όχι από καιροσκοπισμό, αλλά γιατί έτσι το καταλαβαίνει, θα το δούμε και αυτό το θέαμα αργά ή γρήγορα.
- Μαύρο και άραχλο παρουσιάζει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και το ΔΝΤ η κυβέρνηση –δεν ξέρω αν το κάνει για να δηλώνει «νίκη» αν υπάρξει συμφωνία τελικά ή πράγματι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα ώστε να πάμε πάλι σε εκλογές –διότι η ΝΔ δεν δέχεται άλλη λύση. Ούτε οικουμενική ούτε τεχνοκράτες –τίποτα. Ή εμείς ή αυτοί, όπως συνήθως.
Καταχείμωνο δηλαδή χωρίς υπόσχεση για περισσότερο φως –αυτοί είναι οι πολιτικοί μας.
- Ευτυχώς, οι Αναστασιάδης – Ακιντζί τον Ιανουάριο ξαναρχίζουν τις συνομιλίες. Ορισαν μάλιστα και πότε θα γίνει η πολυμερής συνάντηση με συμμετοχή Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν ξέρω αν συνεννοήθηκαν με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών –αν όχι, ακόμη καλύτερα. Οι δύο κοινότητες μεταξύ τους πρέπει να τα βρουν, ας αφήσουν τους μεγάλους αδερφούς να βουρλίζονται.
- Λείπει ο Μπούφος, όπως έγραψα, ημερολόγιό μου· και μαζί του η Μπούφα με το Μπουφάκι, και η Ιζαμπώ: έχουν πάει στης Κατερίνας Σχινά να βοηθήσουν στην κατασκευή μελομακάρονων, τα πρώτα που θα φάω φέτος –την Πέμπτη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου στις 7 το βράδυ παρουσιάζεται το βιβλίο του Δημήτρη Ψυχογιού με τίτλο «Γευστικές Αναμνήσεις» –μπορούσαν να λείπουν τα μελομακάρονα από τέτοια εκδήλωση, όταν μάλιστα στο βιβλίο υπάρχει «Υμνος στα μελομακάρονα» που θα μπορούσα να τον έχω γράψει εγώ; Στιγμές-στιγμές σκέπτομαι πως κλέβει ιδέες από το μυαλό μου ο Ψυχογιός, ημερολόγιό μου.
- Αυτή είναι η καλή είδηση –η κακή είναι πως έφυγε η Αγγελική Στεφανή, μητέρα του Βασίλη και του Γιάννη. Πληρεστάτη ημερών η αρχοντική και καλλιεργημένη γυναίκα, στα 96 της χρόνια, πρόλαβε να δει και δισέγγονο· αλλά ο κόσμος μας μικραίνει, παίρνουν ένα κομμάτι του μαζί τους όσοι φεύγουν. Και όλο μικραίνει ο κόσμος μας με κάθε αναχώρηση, μικραίνει, μικραίνει –προσπαθούμε με τη μνήμη να τον κρατήσουμε αρκετά μεγάλο ώστε να μας χωράει· να είναι καλά, να τη θυμούνται οι απόγονοί της την αγαπημένη τους γιαγιά και μητέρα.
Αυτά –βλέπω ότι δεν θα βρέχει αλλά θα κάνει κρύο την Πέμπτη -, ό,τι πρέπει για μελομακάρονα, τσάι, και κονιάκ ίσως, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
diodorus@tovima.gr
Μια και τα δημοψηφίσματα –όπως τα δύο κρίσιμα σημερινά –είναι και πάλι του συρμού: Εάνγια πραγματικότητα ίσχυε η κυρίαρχη αντίληψη του σοφού λαού,τότε –πέρα από τη γη, που θα εξακολουθούσε να είναι επίπεδη –ο Μπετόβεν θα ήταν Αυστριακός, ο Μαρξ ασφαλώς Ρώσος, ο δε Χίτλερ φυσικά Γερμανός.
ΣΤΑΥΡΟ – ΠΛΗΚΤΟΣ
nnn
Μα, γιατί να μην καθήσει έστω και για τα «σαράντα» ή, ακόμη καλύτερα, και για τον «χρόνο»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Πήγε ο Τσίπρας στην κηδεία του Κάστρο και άνοιξε πάλι η Ηρώδου Αττικού. Θα είμαστε αιωνίως ευγνώμονες, Φιντέλ, για το μεγάλο δώρο!
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ (ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ)
nnn
Του κόσμου τα χιλιόμετρα έκανε ο δικός μας για να φτάσει στην Κούβα. Ας ελπίσουμε ότι του δόθηκε η ευκαιρία, παρά το ακατάλληλο της περίστασης, να ανταλλάξει απόψεις με τον επίσης προσελθόντα εκεί ομόλογόν του της Βενεζουέλας επί της διεθνούς παλιοκαταστάσεως.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, Η ΕΛΠΙΣ ΗΜΩΝ
nnn
Ο Τσίπρας ξεπέρασε τον Κάστρο που χρειάστηκε πενήντα χρόνια για να ανακαλύψει τον επάρατο καπιταλισμό. Στον Αλέξη άρκεσαν πέντε μήνες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Η δημοκρατία περνάει από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αμετάκλητα πλέον, μέσω Κούβας.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης να πηγαίνει στην Κούβα και να μην παίρνει μαζί του τον Αντιπρόεδρο. Ή μήπως ο τελευταίος, πιο έμπειρος περί τα κομμουνιστικά, προτιμά το Μαϊάμι;
SO. S@COMΑΤΙΑΝΑΓΙΝΕΙ
nnn
Αν ήταν μέλος μπριγάδας για κοπή ζαχαροκάλαμων, θα δικαιούταν τον παραληρηματικό αποχαιρετισμό στον Κάστρο –ως πρωθυπουργός της Ελλάδας όχι.
Γ. Κ. @ΟΤΕΝΕΤ.GR
nnn
Στη θέση της υποψηφιότητας του βαρουφάκειου βιβλίου για παιδιά Μιλώντας στην Κόρη μου για την Οικονομία, το «ο Αλί μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες» είναι σαφώς ανώτερο και με θετική έκβαση για την οικιακή οικονομία.
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ
nnn
Εχουμε και λέμε: σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, μουσική επιμελήτρια σε ακινητοποιημένα λεωφορεία (για αυτά που κινούνται υπάρχει άλλος κλάδος), προϊσταμένη γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας δείχνει τον δρόμο σε αυτούς που έχουν μείνει ακόμη στην εποχή της sillicon valley.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @yahoo.gr
nnn
Οι λατινοαμερικανικές προσκλήσεις ισχύουν για τον επόμενο;
ΣΩΦΡΩΝ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
nnn
Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν οι συνήθειες. Από το «πάμε για τρέλες, στις Σεϋχέλλες» φτάσαμε στο: «πάμε κοπάνα, στην Αβάνα».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ