Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη φαρμάκων σε πολλούς τομείς και κυρίως στα ογκολογικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί οι χημειοθεραπείες ασθενών.
Να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής με ανακοίνωση της η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαίωσε την έλλειψη συγκεκριμένων σκευασμάτων για ομάδα καρκινοπαθών, τονίζοντας μεταξύ άλλων «πράγματι σε ορισμένα φάρμακα για αυτούς τους ασθενείς παρουσιάστηκε έλλειψη και μετατέθηκε για λίγες ημέρες η χορήγηση των φαρμάκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ασθενείς θα έχουν κάποιο πρόβλημα».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Πανεπιστημιακού & Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος τόνισε πως σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, θα λυθεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς έχει γίνει τροποποίηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων.
Ο κ. Νάνος εξήγησε πάντως, πως υπήρξε μια αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για τα ογκολογικά φάρμακα, όμως παρ’ όλα αυτά το κόστος «ήταν τελικά δυσανάλογα μεγάλο με αυτό που είχε προβλεφθεί στην αρχική κατάρτιση του προϋπολογισμού»
Μια πολύ πιο άσχημη κατάσταση παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας, Λάμπρος Καραγιώργος, λέγοντας πως ελλείψεις δεν παρουσιάζονται μόνο στα ογκολογικά φάρμακα αλλά και αλλού.
«Εδώ και περίπου ένα μήνα είχαμε πει πως θα ξεμείνουμε από φάρμακα και αυτή τη στιγμή τα ράφια του φαρμακείου μας είναι άδεια, όχι μόνο από ογκολογικά φάρμακα αλλά και από άλλα σκευάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο κ. Καραγιώργος επεσήμανε πως ελλείψεις υπάρχουν και σε φτηνά και σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, αλλά και σε αντιβιοτικά, σε αντιπηκτικά κ.ά, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των κλινικών.
«Μεταξύ των άλλων φαρμάκων που προστέθηκαν στους κωδικούς αυτούς ήταν τα ογκολογικά, τα οποία είναι ακριβά. Ήταν γνωστό συνεπώς από τις αρχές καλοκαιριού πως θα καταρρεύσει το σύστημα γιατί βλέπαμε πως πήγαιναν τα κεφάλαια του προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιώργος, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί