Mια σειρά ερωτημάτων όπως ενδεικτικά τι προκάλεσε την έκρηξη και εάν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας του καταστήματος καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τραγωδία που εκτυλίχτηκε το πρωί της Πέμπτης σε ταχυφαγείο στην πλατεία Βικτωρίας όπου έχασε τη ζωή της η 38χρονη Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δυο παιδιών, και τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.
Επιπλέον όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, κλιμάκιο επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
«Το ΣΕΠΕ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως εγγυητής της εργατικής νομοθεσίας, θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.
Επιπροσθέτως τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης θα εξετάσουν εάν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας του καταστήματος και εάν λειτούργησε το σύστημα εξαερισμού ενώ προκαλεί ερωτηματικά το πώς βρέθηκε το θύμα στο συγκεκριμένο χώρο καθώς ειδικοί λένε πως δεν προβλέπεται η λειτουργία χώρου κύριας χρήσης όπως γραφείο σε υπόγειο.
Ως προς τα αίτια οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή τη διαφυγή αερίου και πιθανόν, φρέον ψυγείου. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη διευκρινίστηκε ότι το κατάστημα δεν είχε φυσικό αέριο, ούτε φιάλες προπανίου.
Με βάση τα ως τώρα στοιχεία της προανάκρισης, έχουν καταλήξει καταρχάς στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκονται τα ψυγεία.
Ο τεχνικός είχε φιάλη ασετυλίνης που χρησιμοποιούσε για το φλόγιστρο με το οποίο έκοβε ή κολλούσε τους χαλκοσωλήνες στους ψυκτικούς θαλάμους.
Εκείνο που εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι ότι δεν είχαν αδειάσει οι σωλήνες από το φρέον, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, όταν έλθει σε επαφή με φλόγα διασπάται και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.
Γι’ αυτό και όταν ο τεχνικός άναψε το φλόγιστρο εκδηλώθηκε αρχικά πυρκαγιά, που του προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια, αλλά πρόλαβε και βγήκε από το υπόγειο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο τεχνικός – η κατάθεση του οποίου στο πλαίσιο της έρευνας χαρακτηρίζεται ως κομβική – άμεσα ανέβηκε στο ισόγειο και φώναξε στον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί επρόκειτο να γίνει έκρηξη, όπως και έγινε. Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν γνώριζε για την παρουσία της 38χρονης στο υπόγειο για να την ενημερώσει να εγκαταλείψει το χώρο.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ορίσει επιτροπή πραγματογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει στο τελικό πόρισμα για τα αίτια της έκρηξης.