Ένας αλγόριθμος είναι ικανός να διαγνώσει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το οίδημα ωχράς κηλίδας, αναλύοντας φωτογραφίες των ματιών ασθενών με διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA, η διαγνωστική επιτυχία του προγράμματος έχει ποσοστά επιτυχίας από 93% έως 97%.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που προκαλείται από αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού, με συνέπεια να θολώνουν ή να παραμορφώνονται οι εικόνες που στέλνονται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στον εγκέφαλο. Η πάθηση αποτελεί αίτιο τύφλωσης μεταξύ των ενηλίκων λόγω του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Οι ασθενείς με αθεράπευτο διαβήτη αντιμετωπίζουν έως 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τύφλωση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάσχει κάποιος από διαβήτη, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Αυτοματοποίηση της διαδικασίας
Μέχρι σήμερα η διάγνωση γίνεται με αξιολόγηση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα από τον οφθαλμίατρο. Το νέο λογισμικό αυτοματοποιεί τη διαδικασία, διευκολύνοντας έτσι την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Το λογισμικό αναπτύχθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τη Λίλι Πενγκ της Google, οι οποίοι τροφοδότησαν τον αλγόριθμο με πάνω από 128.000 φωτογραφίες αμφιβληστροειδών, πολλές από τις οποίες προέρχονταν από ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή με πιο προχωρημένο διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.
«Το αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως τη συνέπεια στις διαγνώσεις, αφού το μηχάνημα θα κάνει κάθε φορά την ίδια διάγνωση για την ίδια φωτογραφία του ματιού και μάλιστα σχεδόν αμέσως», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω, προτού εφαρμοσθεί στην κλινική πράξη.
Newsroom ΔΟΛ