Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Νότιο Σουδάν για εθνοκάθαρση

Εθνοκάθαρση διεξάγεται σε περιοχές του Νοτίου Σουδάν, όπου το σκηνικό έχει στηθεί για μια επανάληψη της γενοκτονίας της Ρουάντα, καταγγέλλει επικεφαλής επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έπειτα από επίσκεψη δέκα ημερών στη χώρα. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά το Νότιο Σουδάν.

Εθνοκάθαρση διεξάγεται σε περιοχές του Νοτίου Σουδάν, όπου το σκηνικό έχει στηθεί για μια επανάληψη της γενοκτονίας της Ρουάντα, καταγγέλλει επικεφαλής επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έπειτα από επίσκεψη δέκα ημερών στη χώρα.

«Ήδη υπάρχει μια σταθερή διαδικασία εθνοκάθαρσης σε αρκετές περιοχές του Νοτίου Σουδάν μέσα από λιμό, ομαδικούς βιασμούς και κάψιμο χωριών. Όπου πήγαμε σε όλη τη χώρα ακούσαμε αγρότες να μάς λένε ότι είναι έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους για να πάρουν πίσω τη γη τους» σημειώνει η Γιασμίν Σούκα σε ανακοίνωσή της.

«Στήνεται η σκηνή για μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη Ρουάντα και η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να το αποτρέψει», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Σουδάν από την έναρξη της σύρραξης τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Κίιρ καρατόμησε τον αντιπρόεδρο Μαχάρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο προσφύγων σε οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής Αφρικής από την γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Πάνω από 4.000 πολίτες καθημερινά περνούν τα σύνορα και μπαίνουν στην Ρουάντα, όπου ο προσφυγικός καταυλισμός Μπιντιμπίντι φιλοξενεί από τον Αύγουστο περισσότερους από 188.000 ανθρώπους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Άλλοι 36.600 πρόσφυγες έχουν φτάσει από τον Σεπτέμβριο στην Αιθιοπία και άλλοι 57.000 έφτασαν φέτος στο Κονγκό.

Η σύγκρουση -στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι- έχει φέρει αντιμέτωπες τη φυλή του Κίιρ, τους Ντίνκα, με τη φυλή του Μάκαρ, τους Νουρ, και άλλες φυλές που φέρονται να υποστήριζαν τους αντάρτες.

«Υπάρχουν εθνοτικές εντάσεις, διότι οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της φυλής στην οποία ανήκουν. Όλοι πιστεύουν ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε διάφορες περιοχές της χώρας» δήλωσε η Σούκα.

Από την πλευρά του, ο Αντάμα Ντίενγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονιών, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εθνοτικής βίας σε γενοκτονία.

Και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τετάρτη για κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν.

«Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν στοχοθετεί αμάχους στην κεντρική Εκουατόρια και προετοιμάζεται για ευρείες επιθέσεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Κιθ Κάρπερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν υποστηρίζει ότι θέτει στο στόχαστρο μόνο τους αντάρτες. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΟΗΕ. «Δεν γίνεται κάτι τέτοιο στο Νότιο Σουδάν. Δεν υπάρχει εθνοκάθαρση» είπε ο πρόεδρος Σάλβα Κίιρ από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.