Δεν πρόλαβε πετεινός να λαλήσει τρεις φορές και ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs στον οποίο εμπιστεύθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησής του ανέτρεψε μια κομβική προεκλογική εξαγγελία του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC την επομένη κι όλας του ορισμού του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Στίβεν Μνουσίν δήλωσε ευθέως ότι δεν θα μειωθεί η επόμενη διακυβέρνηση στην Ουάσιγκτον δεν θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων.

«Κάθε μείωση που ενδεχομένως θα αποφασιστεί για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα θα αντισταθμιστεί από τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές και τις μειώσεις φόρου που απολαμβάνουν σήμερα. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει απόλυτη μείωση της φορολόγησης για την υψηλότερη εισοδηματική τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, η δήλωση του Μνουσίν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη καταγράψει και δημοσιεύσει στο κυβερνητικό πρόγραμμά του ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο η διακυβέρνησή του θα προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας μειώσεις των φόρων που καταβάλλει το περίφημο «1%» των πλουσιότερων Αμερικανών πολιτών –στην πράξη θα ωφελούνταν μάλλον περισσότεροι ευκατάστατοι Αμερικανοί και όχι μόνο οι υπερ-πλούσιοι.
Με την εκτίμηση αυτή –αναντιστοιχία με όσα έχει εγγράφως υποσχεθεί –συμφωνούν επίσης δύο έγκυρα think tanks που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον: το κεντροαριστερών τάσεων Tax Policy Center και το συντηρητικών αποκλίσεων Tax Foundation, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το αμερικανικό πρακτορείο παρατηρεί ότι, έτσι όπως έχει ως σήμερα, το οικονομικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του Τραμπ προβλέπει μεν μειώσεις των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών, αλλά δεν θέτει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές και τις μειώσεις φόρων.
Το πιο περίεργο στην όλη υπόθεση είναι το ότι ο Μνουσίν όχι μόνο έχει διαβάσει τα φορολογικά σχέδια του πολιτικού προϊσταμένου του αλλά, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση, τη διατύπωση και την καταγραφή τους.
«Ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με αρμοδιότητα τα οικονομικά θέματα, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φορολογική πολιτική», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. Προσθέτει, όμως, ότι επιχειρηματολογούσε υπέρ της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 33% από το 39,6% που ισχύει εφέτος για όσους Αμερικανούς δηλώνουν εισόδημα υψηλότερο των 415.051 δολαρίων.
«Η πρόταση του Μνουσίν για τον συντελεστή φορολόγησης των πλουσίων επικράτησε έναντι άλλων συμβούλων που εισηγούνταν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή», μεταδίδει το Bloomberg. Η όλη υπόθεση, έτσι όπως εξελίσσεται, «μας αφήνει λίγες πιθανότητες για να καταλάβουμε τι πράγματι συμβαίνει εδώ», έγραφε την Πέμπτη το διαδικτυακό περιοδικό «Slate».