Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια ιδανική ευκαιρία για να εξομαλυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Το πρώτο βήμα είχε γίνει ήδη με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα το 2014 να χαλαρώσει το εμπάργκο στο νησί της Λατινικής Αμερικής που κρατούσε από το 1962. Ο νεοεκλεγείς όμως αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος να αδράξει αυτή την ευκαιρία.
Ενώ ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα δήλωνε ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα είναι «θετική», τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Κάστρο χαρακτήρισε την πολιτική του οσονούπω προκατόχου ως «αδύναμη» που παρείχε πάρα πολλές «παραχωρήσεις» στους Κουβανούς. Μάλιστα σε πρόσφατη ανάρτησή του στο twitter προανήγγειλε ότι θα τερματίσει την όποια συμφωνία «αν η κυβέρνηση της Κούβας δεν κάνει περισσότερα για τον λαό της». Τον περασμένο Σεπτέμβριο δε ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στον Λευκό Οικό τον ερχόμενο Ιανουάριο, είχε δηλώσει ότι «όλες οι παραχωρήσεις που έγιναν στο καθεστώς Κάστρο από τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν αποτέλεσμα εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος μπορεί να το ακυρώσει, και αυτό θα κάνω αν η κουβανική κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας».
Οι απειλές αυτές του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου έχουν θορυβήσει αρκετά τα επιχειρηματικά λόμπι της χώρας καθώς φοβούνται ότι μια αντιστροφή πολιτικής θα μπορούσε να τους κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οι εμπορικές ενώσεις των εταιρειών με οικονομικά συμφέροντα στην Κούβα ελπίζουν να πείσουν τον Τραμπ να συνεχίσει το άνοιγμα Ομπάμα και, σύμφωνα με το Reuters, ήδη συζητούν τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου προκειμένου να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η προώθηση του εμπορίου των ΗΠΑ με την Κούβα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες των τηλεπικοινωνιών και της γεωργίας, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ήδη εκτελούν πτήσεις προς την Κούβα, ενώ η Starwood Hotels & Resorts υπέγραψε μια σύμβαση για να διαχειριστεί μια κουβανική ξενοδοχειακή μονάδα και η Carnival Corp έχει αρχίσει να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στο νησί. Αν και η δραστηριότητα στην Κούβα δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα για τις αμερικανικές εταιρείες, η ακύρωση των ενεργειών Ομπάμα θα μπορούσε να στερήσει από τις ΗΠΑ μια πιθανή αγορά ενώ θα χαθούν οι μέχρι στιγμής επενδύσεις σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο.
Σχεδιασμένη για να προετοιμάσει τη μετάβαση σε μια «μετά Φιντέλ» εποχή, η πολιτική του Ομπάμα καθορίστηκε σε συνεννόηση με τον ηγέτη της κουβανικής κυβέρνησης Ραούλ Κάστρο και αφορά μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού των αμερικανών τουριστών στο νησί, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων για ορισμένα είδη εμπορίου και το άνοιγμα εκ νέου των πρεσβειών εκατέρωθεν. «Ο λαός της Κούβας πρέπει να γνωρίζει ότι έχει έναν φίλο και εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του για τον θάνατο του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Κούβας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ προς τον προεδρικό θώκο, δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek» παρουσίαζε έγγραφα που ήθελαν τον Τραμπ να έχει σπάσει το αμερικανικό εμπάργκο το 1998, χρηματοδοτώντας μέσω των επιχειρήσεών του επιχειρηματικά ταξίδια στην Κούβα.
HeliosPlus