Η RBS κόπηκε στα stress tests της Τράπεζας της Αγγλίας

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) εξακολουθεί να έχει την ανάγκη των Βρετανών φορολογουμένων για να επιβιώνει

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) εξακολουθεί να έχει την ανάγκη των Βρετανών φορολογουμένων για να επιβιώνει.

Η τράπεζα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στα stress tests που υπέβαλε το βρετανικό τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ «κόπηκαν» σε κομβικές δοκιμασίες η Barclays και η Standard Chartered.

Τα αποτελέσματα των stress tests υποχρέωσαν τη διοίκηση της RBS να καταστρώσει σχέδια για να ενισχύσει τον ισολογισμό της τράπεζας με 2 δισ. στερλίνες (2,35 δισ. ευρώ) μέσω περικοπών του λειτουργικού κόστους και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Η RBS, το 73% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας εξακολουθεί να ελέγχει η βρετανική κυβέρνηση που είχε σπεύσει να τη «σώσει» από βέβαιη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «συμφώνησε με την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ένα πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσής της προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της». Η τράπεζα έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων στη Βρετανία και της ύφεσης στην οποία είχε βυθιστεί προ 7ετίας η χώρα.

«Η εξάρτηση της Βρετανίας από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει το εμπορικό της έλλειμμα, μια διαδικασία που επικράτησε να χαρακτηρίζεται ως ‘η καλωσύνη των ξένων’, έχει αυξηθεί εσχάτως, ενώ ταυτόχρονα μετά το Brexit η χώρα αποδεικνύεται ευάλωτη και αποδυναμωμένη στο ρόλο που είχε ως πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
, εκτιμά ο επιχειρηματικός συντάκτης του BBC Σάιμον Τζακ.

«Σ’ αυτά προσθέστε τη ραγδαία αύξηση του χρέους στην Κίνα και ο κόσμος αυτομάτως θα σας φανεί πολύ πιο επικίνδυνος. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά»
, προσθέτει ο Τζακ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.