Κάποτε τα ρεβίθια δεν έλειπαν από κανένα ελληνικό σπίτι. Τα μαγειρεύαμε μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες, εναλλάξ με άλλα όσπρια. Σήμερα, ακόμη και όταν τα καταναλώνουμε, συνήθως στην ταβέρνα, τα εκλαμβάνουμε ως ορεκτικό ή στοιχείο της σαλάτας. Αυτές οι δύο συνταγές μάς δείχνουν πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ως πρωταγωνιστές σε κάποια φαγητά, εκτός της κλασικής σούπας των οσπρίων.
Ζυμαρικά με ρεβίθια, γαρίδες και αρωματικό ελαιόλαδο

Υλικά για 4 άτομα

  • 50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 500 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 2 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ. ζυμαρικά (βίδες, σέλινα ή στριφτάρια)
  • 12 γαρίδες (περίπου 400 γρ.)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, με το εξωτερικό τους περίβλημα
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με το δαφνόφυλλο και σοτάρετε το πράσο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα ρεβίθια και τον ζωμό λαχανικών και τα σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τα ζυμαρικά, δυναμώνετε τη φωτιά και τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες: αφαιρείτε το κέλυφός τους, τις ανοίγετε στη μέση της ράχης και αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι τους, αλλά κρατάτε τις ουρές. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με τα κλωναράκια του δενδρολίβανου και το σκόρδο και σοτάρετε τις γαρίδες για 1 λεπτό. Τις βγάζετε από το ζεστό λάδι και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα. Απομακρύνετε το σκόρδο και κρατάτε το ελαιόλαδο και το δενδρολίβανο. Βγάζετε τα ρεβίθια και τα ζυμαρικά με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα περιχύνετε με το αρωματικό λάδι, τρίβετε λίγο ακόμη πιπέρι και στολίζετε τα πιάτα με κλωναράκια δενδρολίβανου.

Tips

  • Μπορείτε να σερβίρετε μαζί και μερικά ντοματίνια, πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι, ή και σοταρισμένα μαζί με τις γαρίδες ή με το πράσο.
  • Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε τα ρεβίθια της προηγούμενης ημέρας. Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προβρασμένα ρεβίθια, κονσέρβας.
  • Δεν πρέπει να παραβράσουν στην αρχή τα ρεβίθια, εφόσον θα ξαναβράσουν μαζί με τα ζυμαρικά.

Κουνουπίδι γιαχνί με ρεβίθια

Υλικά για 5-6 άτομα

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • ½ μασουράκι κανέλα
  • 250 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την επομένη τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Τα βράζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τα ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτετε αλάτι, το δαφνόφυλλο και τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν. Υπολογίστε 45-60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι. Τα σουρώνετε, πετάτε το δαφνόφυλλο και την πορτοκαλόφλουδα και τα κρατάτε σκεπασμένα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και 2 λεπτά αργότερα προσθέτετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα την κανέλα, το πιπέρι, την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο στο νερό. Ανακατεύετε απαλά, αφήνετε να πάρουν και πάλι βράση, προσθέτετε τα βρασμένα ρεβίθια και αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να γίνει τρυφερό το κουνουπίδι.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ