Οι μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αντιθέτως η υπερκατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Εως δύο ποτά μειώνουν τον κίνδυνο, τέσσερα και άνω τον αυξάνουν

Ερευνητές από την Αγγλία και τη Σουηδία αξιολόγησαν στοιχεία από 25 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, καθώς και εθνικά στοιχεία από τη Σουηδία και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση έως δύο ποτών την ημέρα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αιμορραγικού τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αντιθέτως, η κατανάλωση τεσσάρων ποτών και άνω καθημερινά σχετίστηκε με επιπρόσθετο κίνδυνο εκδήλωσης και των δύο τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι βαρείς πότες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν τόσο διακρανιακή όσο και υποαραχνοειδή αιμορραγία. Η σχέση μεταξύ κατάχρησης αλκοόλ και των δύο αυτών τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρότερη από ό,τι για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο» σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, Σουζάνα Λάρσον.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης ποτών και του τύπου του εγκεφαλικού επεισοδίου στις επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό.

Η εμπλοκή του ινωδογόνου

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και χαμηλότερων επιπέδων του ινωδογόνου, μιας πρωτεΐνης του οργανισμού που βοηθά στον σχηματισμό των θρόμβων αίματος» προσθέτει η δρ Λάρσον.

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ενώ αυτό εξηγεί τη σχέση μεταξύ μικρής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και μικρότερου κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η ανεπιθύμητη επίδραση του αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση (μείζων παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και να εξουδετερώσει τα πιθανά οφέλη».


Newsroom ΔΟΛ