Στην απόσυρση συγκεκριμένης διάταξης η οποία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» οδηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου κατά την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του. Πρόκειται για το κατεπείγον νομοσχέδιο με το «πακέτο» για τα προαπαιτούμενα μέτρα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει, λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ότι αποσύρει το επίμαχο άρθρο 19, σύμφωνα με το οποίο επανακαθορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται σύμφωνα με το νόμο περί κινήτρων ιδιωτικών επενδύσεων σε περίπτωση διαπίστωσης υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή αποσιώπησής τους, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο ή στην με διαφορετικούς όρους υπαγωγής του σε αυτόν.
Επί της ουσίας, ενώ το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τις κυρώσεις για επιχειρηματίες οι οποίοι υπέβαλαν ψευδή ή παραπλανητικά δικαιολογητικά για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου τους στον αναπτυξιακό νόμο προβλέποντας την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης που έλαβαν, εξαιρούνται από τις προβλεπόμενες κυρώσεις οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύπτουν νόμιμα την ίδια συμμετοχή και μπορούν να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης, ορίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση και συγκεκριμένα επιβάλλοντας είτε μερική παρακράτηση είτε μερική επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση αλλά ενιαία διοικητική προσέγγιση που υιοθετήθηκε με τον νέο αναπτυξιακό νόμο».
Πυρά αντιπολίτευσης
Νωρίτερα εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για «φωτογραφική» διάταξη σημειώνοντας ότι «είναι δυνατόν η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων για την υπαγωγή στο νόμο να ανταμειφθεί από την πολιτεία αντί να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα;». Την ίδια θέση υποστήριξε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, διερωτώμενος ποιον ή ποιους ακριβώς εξυπηρετεί η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση: «Είστε πρόθυμος αυτούς με τα πλαστά τιμολόγια να τους τιμωρήσετε μόνο με το 10% της ενίσχυσης; Ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτή τη ρύθμιση; Θα το αποδεχτείτε κύριε υπουργέ εσείς που ήρθατε πριν λίγες μέρες από τις ΗΠΑ για να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις διαδικασίες;», είπε χαρακτηριστικά, ενώ την απόσυρσή της ζήτησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος που έχει βάλει παράνομα χέρι σε κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις καταθέτοντας πλαστά χαρτιά να τη σκαπουλάρει με τόσο χαμηλό κόστος». Και ζήτησε να μάθει «ποιους αφορά» και αν «το ζήτησαν οι Θεσμοί», όπως και «πόσες επιχειρήσεις αφορά και για τι ύψος ενισχύσεων μιλάμε ότι δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε γιατί δόθηκαν με πλαστά στοιχεία». Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ι. Σαχινίδης υποστήριξε ότι η επίμαχη διάταξη αφορά συγκεκριμένο ιδιοκτήτη τουριστικής επιχείρησης στην Κρήτη.
Καταγγελίες ωστόσο υπήρξαν και για άλλες διατάξεις όπως το άρθρο 15, το οποίο καταργεί όπως είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης «ηλεκτρονικού συστήματος διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προμετρημένων ποσοτήτων βιοκαυσίμων» στα βυτιοφόρα (GPS), κάτι όμως που διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPSαπλώς είναι το θέμα του κόστους και γιατί να επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος». Ενώ κριτική ασκήθηκε και για το άρθρο 24 το οποίο τροποποιεί το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις ορίζοντας ότι εφεξής δεν καθίστανται άκυρες απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων έως 20.000 ευρώ εάν δεν αναρτηθούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Εξαιτίας αυτών των δυο διατάξεων η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με το αν θα στηρίξει ή όχι το νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως ψηφίστηκε επί της αρχής από την ευρεία πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Παπαδημητρίου: Ζητώ κατανόηση για τα ελληνικά μου…
Πάντως για τον νέο υπουργό Οικονομίας δεν ήταν μόνο η κριτική που δέχθηκε επί του νομοσχεδίου που τον έφερε σε μια μάλλον άβολη θέση, αλλά και τα ελληνικά του, αφού, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε δεν είναι τόσο καλά λόγω της μακράς διαμονής του στις ΗΠΑ. «Τα ελληνικά μου δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει, διότι έως πριν δύο μήνες ήμουν στις ΗΠΑ και τα ελληνικά μου δεν τα χρησιμοποιούσα τόσο πολύ – εκτός από τότε που έπρεπε να φωνάξω στα παιδιά μου», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.