Πόσο λογικό είναι να υποστηρίζεις από τη μια ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση ούτε ρύθμιση του χρέους θα υπάρξει, ούτε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, ούτε έξοδος στις αγορές και από την άλλη να κατηγορείς το ΔΝΤ και τους «σκληρούς» της Ευρώπης γιατί προωθούν δυσβάστακτα μέτρα για την Ελλάδα; Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και συνεχών παλινωδιών είναι δυνατόν να μην συνειδητοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός ότι το παιγνίδι των απειλών δεν περνάει;

Την ώρα που διακηρύττουν σε όλους τους τόνους ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επιστρέφουν στις ηρωικές κορώνες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις απαιτήσεις της τρόικας και ξαναγυρίζουν στο γνωστό έργο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.Ένα έργο που έχει παιχτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα του ήταν πάντα καταστροφικά για τη χώρα.

Αν πραγματικά έχουν συναίσθηση της κατάστασης δεν επιτρέπεται να παίζουν ξανά και ξανά ένα παιγνίδι εσωτερικής κατανάλωσης ,όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δυνατότητες πίεσης είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.Ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να προσβλέπουν σε μια περίοδο αναταράξεων στην Ευρώπη λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Ιταλία ,που ταρακουνά ήδη το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας, για να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους.

Καμιά αναταραχή στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να μας ευνοήσει όσο παραμένουμε ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης, που προσπαθεί συνεχώς να κερδίσει χρόνο ,μεταθέτοντας στο μέλλον μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έπρεπε εδώ και καιρό να έχει εφαρμόσει. Ακόμα και ο ευνοϊκά διακείμενος στα δικά μας συμφέροντα κ. Μοσκοβισί, μετά τις ευχές για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι οι θεσμοί είναι ενιαίοι και χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει λύση.
Η οικονομία και κυρίως η καθημαγμένη κοινωνία δεν αντέχει άλλο ένα γύρο αβεβαιότητας, μια ακόμα παράταση του ελληνικού δράματος. Με λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα ,ούτε η κυβέρνηση θα διασωθεί,ούτε πολύ περισσότερο η χώρα θα μπει επιτέλους σε μια τροχιά σταθερότητας. Κάθε καθυστέρηση, όπως αναγνώρισε και ο κ.Τσακαλώτος επιβαρύνει την Ελλάδα και όχι τους Ευρωπαίους ή το ΔΝΤ. Αυτοί κάποια στιγμή θα βρουν κοινό τόπο στις μεταξύ τους διαφορές. Το θέμα είναι να μην πληρώσουμε πάλι εμείς το όποιο κόστος της καθυστέρησης…

ΤΟ ΒΗΜΑ