Εντείνονται οι πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες καθώς πλησιάζει η 4η Δεκεμβρίου, η ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θέτοντας παράλληλα ζήτημα παραίτησής του σε περίπτωση που οι Ιταλοί ψηφοφόροι καταψηφίσουν τις προτάσεις του.
Οι ρευστοποιήσεις των μετοχών που έπληξαν τις ιταλικές τράπεζες –η ανησυχία για την τύχη της Ιταλίας σε περίπτωση επικράτησης του «ΟΧΙ» οδήγησε άλλωστε πολλούς καταθέτες στα γκισέ, καθότι πολλοί φοβούνται για την τύχη και του ίδιου του ευρώ και της Ευρωζώνης… – στάθηκαν αφορμή για να τερματιστεί μια περίοδος καλπασμού των τιμών των μετοχών στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.
Η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, της ιταλικής τράπεζας που φέρει το μεγαλύτερο φορτίο κόκκινων δανείων και αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας, έφθασε να χάνει το 17% της αξίας της τη Δευτέρα, προτού περιορίσει τις απώλειές της. Οι μετοχές της UniCredit SpA και της Intesa Sanpaolo SpA έχαναν περισσότερο από 2,1% και ο δείκτης ΜΙΒ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραφε το απόγευμα τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τους γενικούς δείκτες των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.
Θα έλεγε κανείς ότι οι τραπεζικές μετοχές μετατράπηκαν τη Δευτέρα σε βαρίδια για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο η μετοχή της Royal Bank of Scotland Group Plc υποχωρούσε το απόγευμα κατά 1,8%, ενώ στη Μαδρίτη η μετοχή της Banco Popular Espanol SA έχανε 6,6%.
«Πρόκειται για μια αγορά νευρική σε μια συγκυρία όχι σπουδαία από άποψη ρευστότητας. Αντιμετωπίζουμε κλιμακούμενους πολιτικούς κινδύνους και εντεινόμενες οικονομικές αβεβαιότητες. Ο κόσμος φοβάται ότι ένα πολιτικό κενό στην Ιταλία θα επιτείνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των τραπεζών της χώρας», δήλωσε στο Bloomberg ο Κέβιν Λίλι της Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 32 δισ. δολαρίων
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Index, στον οποίο μετέχουν οι 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, υποχωρούσε κατά 0,7% το απόγευμα, ενώ ο όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν κατά 17% χαμηλότερος συγκριτικά με το μέσον όρο των τελευταίων 30 ημερών. Η πτώση του τραπεζικού δείκτη στο Μιλάνο ήταν όμως η βασική πηγή ανησυχίας. Από τις αρχές του 2016, άλλωστε, ο δείκτης έχει υποχωρήσει 51%.
Ρευστοποιήσεις αναμένονται για τις αμερικανικές μετοχές δείχνουν οι προσυνεδριακές συναλλαγές στη Wall Street.
Το κλίμα γενικευμένης ρευστοποίησης της Δευτέρας στο Μιλάνο είχαν προετοιμάσει από την Κυριακή οι «Financial Times», οι οποίοι μέτρησαν οκτώ ιταλικές τράπεζες με κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση που ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα το spread των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων ανέβαιναν κατά 4 μονάδες και διαμορφώνονταν στις 189 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2014.
«Το ιταλικό δημοψήφισμα αποτελεί το επόμενο μεγάλο πολιτικό συμβάν. Η άνοδος των spread και η χρηματιστηριακή νευρικότητα μπορεί να επηρεάσει έντονα τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών και όχι μόνο, διότι έχουν μεγάλη έκθεση στα ιταλικά κρατικά ομόλογα», σχολίασε σε σημείωμά της η Ατσούρα Γκουέλφι, αναλύτρια της Citigroup Inc. στο Λονδίνο.
Το Bloomberg εκτιμά ότι στον σκεπτικισμό των επενδυτών συνέβαλαν τη Δευτέρα και οι αμφιβολίες για το κατά πόσον ο OPEC έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε μιαν απόφαση για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής στην υπουργική συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου, στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.
Λόγω των αμφιβολιών αυτών η τιμή του Brent συνέχισε την πτωτική της πορεία τη Δευτέρα υποχωρώντας κάτω από τα 46 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών Eni SpA και Tullow Oil Plc. σημείωναν απώλειες άνω του 1,6%. Το Reuters αναφέρει ότι αναλυτές της Morgan Stanley και της Macquarie θεωρούν ότι αν ο OPEC αποτύχει να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν κάθετα φθάνοντας ενδεχομένως και στην περιοχή των 35 δολαρίων το βαρέλι.
Ανεβαίνει όμως το ευρώ! Μπορεί οι αγορές να έχουν συνδέσει την τύχη του Ρέντσι με το ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ωστόσο, συνέδεσαν τη Δευτέρα και την τύχη του προεδρικού υποψηφίου των γάλλων Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν.
Η άνετη επικράτηση του «θατσερικού» Γάλλου επί του εσωκομματικού αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ στις χθεσινές αρχαιρεσίες επέδρασε ενισχυτικά στην ισοτιμία του ευρώ, ωθώντας το στα 1,0686 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ημερών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ο Φιγιόν θεωρήθηκε από τους επενδυτές ικανός να αποτρέψει την αναρρίχηση της αντι-ευρωπαΐστριας Μαρίν Λεπέν στη γαλλική Προεδρία, προοπτική εντελώς διαλυτική για το ευρώ και την Ευρωζώνη, καθώς η ηγέτις της ακροδεξιάς έχει ήδη προαναγγείλει να διενεργήσει, αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας της στην Ευρωζώνη.