Eνα εξαιρετικά επίκαιρο αλλά και εξαιρετικά πλούσιο σε τίτλους αφιέρωμα που περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες του γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1945-1982) θα είναι το κινηματογραφοφιλικό γεγονός του Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα θα λάβει χώρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Ινστιτούτο Goethe που είναι οι συνδιοργανωτές του μαζί με το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.
Από την Πέμπτη 8 ως την Παρασκευή 16 του μηνός, το κτίριο της Ιεράς οδού θα φιλοξενήσει 23 ταινίες του τρομερά παραγωγικού σκηνοθέτη που μέσα σε μία δεκαπενταετία κατόρθωσε να γυρίσει 41 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μικρού και 3 τηλεοπτικές σειρές (!). Πέρα από αυτές, το αφιέρωμα που τιτλοφορείται «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!» θα περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες ντοκιμαντέρ «Ο Αλι στον Παράδεισο» (Ali im paradies, 2011) και «Φασμπίντερ» (Fassbinder, 2015) που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας. Από την Παρασκευή 17 ως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου το αφιέρωμα θα επαναληφθεί στην οδό Αμερικής, στο auditorium της γερμανικής σχολής.
Επίσης, πριν από κάθε προβολή στην Ταινιοθήκη ένας επώνυμος (και συχνά απρόσμενος) καλεσμένος θα περιηγεί το κοινό στον κόσμο του σκηνοθέτη. Το αφιέρωμα όμως θα τιμήσουν με την παρουσία τους και δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περσόνες ταινιών του: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρι Μπέαρ, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Φασμπίντερ από το ξεκίνημα της καριέρας του ως το τέλος της ζωής του, και η Μάργκιτ Κάρστενσεν, πρωταγωνίστρια της θρυλικής ταινίας «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» αλλά και της «Τρίτης γενιάς».
Εισχωρώντας βαθιά στον ψυχισμό της πατρίδας του, ο Φασμπίντερ με τις ταινίες του ασχολήθηκε με ανοιχτά τραύματα όχι μόνο της μεταπολεμικής Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Το δράμα του μετανάστη, ο εφιάλτης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μοναξιά του ομοφυλόφιλου, η τρομοκρατία είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε βρίσκοντας παράλληλα τον χρόνο να δουλέψει και ως θεατρικός συγγραφέας, ως σκηνοθέτης του θεάτρου, ως ηθοποιός, ως παραγωγός, ως οπερατέρ, ως συνθέτης, ως μοντέρ και ως σκηνογράφος.
Τέλος, το κοινό που θα παρακολουθήσει το αφιέρωμα θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει συζήτηση αφιερωμένη στην καλλιτεχνική κληρονομιά και στον αντίκτυπο που άφησε πίσω του ο Φασμπίντερ. Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι πρωταγωνιστές του, αλλά και πανεπιστημιακοί, κριτικοί κινηματογράφου και σκηνοθέτες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν αργότερα.
Οι ταινίες του Φασμπίντερ που θα προβληθούν στο αφιέρωμα
¢ «Η αγάπη είναι πιο κρύα από τον θάνατο» (Liebe ist kälter als der tod, 1969)
¢ «Ο έλληνας γείτονας» (Katzelmacher, 1969)
¢ «Οι θεοί της πανούκλας» (Götter der pest, 1970)
¢ «Ο έμπορος των τεσσάρων εποχών» (Händler der vier jahreszeiten, 1971)
¢ «Φυλαχτείτε από την ιερή πόρνη» (Warnung von einen heiligen nutte, 1971)
¢ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» (Die bitteren tränen der Petra von Kant,1972)
¢ «Ενσύρματος κόσμος» (Welt am dracht, 1973) – Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα
¢ «Εφι Μπριστ» (Fontane Effi Briest, 1974)
¢ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» (Angst essen seele Auf, 1974)
¢ «Μάρθα» (Martha, 1974)
¢ «Το παιχνίδι της τύχης» (Fraustrecht der freiheit, 1975)
¢ «Η Μάνα Κιούστερς ανεβαίνει στον ουρανό» (Mutter Küsters fahrt zum himmel, 1975)
¢ «Το μόνο που θέλω είναι να με αγαπάτε» (Ich wil doch nur, das ihr mich liebt, 1976)
¢ «Κινέζικη ρουλέτα» (Chinesisches roulette, 1976)
¢ «Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια» (In einem jahr mit 13 monden, 1978)
¢ «Απόγνωση» (Despair, 1978)
¢ «Η τρίτη γενιά» (Die dritte generation, 1979)
¢ «Ο γάμος της Μαρία Μπράουν» (Die ehe der Maria Braun, 1979)
¢«Βερολίνο Αλεξάντερπλατς» (Berlin Alexanderplatz, 1980)
¢ «Λόλα» (Lola, 1981)
¢ «Ο καβγατζής» (Querelle, 1982)
Τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος
¢ «Ο Αλι στον Παράδεισο» (Ali im paradies, 2011) – Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα
¢ «Φασμπίντερ» (Fassbinder, 2015) – Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα
πότε & πού:

Το αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!» γίνεται στo πλαίσιo του προγράμματος του Ινστιτούτου Goethe «apropos documenta» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

HeliosPlus