Αν δεν ήταν εκείνο το απόγευμα της 27ης Απριλίου 2014, ο Στίβεν Τζέραρντ θα αποχωρούσε από τα γήπεδα έχοντας κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Ηταν εκείνο το ματς με την Τσέλσι στο Ανφιλντ, όταν ο αρχηγός της Λίβερπουλ γλίστρησε λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και ο Ντεμπά Μπα σκόραρε. Η Τσέλσι νίκησε 2-0 και ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ κατέληξε στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι.
Ο τίτλος που δεν ήρθε


Ο ίδιος παραδέχθηκε πως έψαχνε κάτι για να κρατηθεί. Τι κι αν στις εξέδρες τραγουδούσαν το «You ‘ll never walk alone», αυτός ήταν χαμένος στις σκέψεις του. Ο πολυπόθητος τίτλος στην Πρέμιερ Λιγκ γλιστρούσε από τα χέρια της Λίβερπουλ από ένα δικό του λάθος. Και ήταν αυτός που το ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον στο Ανφιλντ. «Σε όλον τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι έκλαιγα. Δεν μπορούσα να σταματήσω» περιέγραψε τη συναισθηματική του κατάσταση.
Ο Στίβεν Τζέραρντ έγινε μέλος της οικογένειας της Λίβερπουλ σε ηλικία οκτώ χρόνων, όταν μπήκε στις ακαδημίες. Ηταν το 1988. Δέκα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1998, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας, σε ένα παιχνίδι με την Μπλάκμπερν, κι αυτή τη φανέλα δεν την πρόδωσε ποτέ.
Ο 36χρονος πλέον ποδοσφαιριστής έκλεινε πάντα τα αφτιά στις Σειρήνες που τον καλούσαν σε άλλες ομάδες. Δεν άφησε ποτέ το Ανφιλντ, δούλεψε σκληρά, στις προπονήσεις, στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των αγώνων, έγινε ένας από τους πληρέστερους σύγχρονους παίκτες. Δεν άργησε να γίνει ο ηγέτης της Λίβερπουλ, το ίνδαλμα για χιλιάδες παιδιά σε όλον τον πλανήτη, που είχαν τη φωτογραφία του στον τοίχο του δωματίου τους, ο αγαπημένος της Kop (η εξέδρα των φανατικών).
Ο Τζέραρντ είναι ο μοναδικός βρετανός ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει να σκοράρει σε όλους τους τελικούς που αγωνίστηκε. Στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2001 κόντρα στην Αλαβές, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 κόντρα στη Μίλαν, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Γουέστ Χαμ το 2006, αλλά και στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2003 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Με τη φανέλα της Λίβερπουλ κατέγραψε 710 συμμετοχές και πέτυχε 186 γκολ.
Στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του δεν έλειψαν φυσικά οι τίτλοι. Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο UEFA, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δύο Κύπελλα Αγγλίας, τρία Λιγκ Καπ και ένα Κομιούνιτι Σιλντ. Αν δεν ήταν εκείνο το γλίστρημα θα είχε και τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ…
Με την Εθνική Αγγλίας είχε 114 συμμετοχές και έλαβε μέρος σε τέσσερις διοργανώσεις Μουντιάλ και δύο Euro. Με τα «Λιοντάρια» πέτυχε 21 γκολ αλλά δεν είχε κάποια διάκριση, καθώς πάντα κάτι συνέβαινε και η Αγγλία δεν μπορούσε να προχωρήσει σε μια διοργάνωση.
Σεβασμός από αντιπάλους


«Σε ευχαριστούμε Στίβεν Τζέραρντ για όλα όσα πρόσφερες στο ποδόσφαιρο. Δεν θα περπατάς ποτέ μόνος» ήταν το μήνυμα της Μπαρτσελόνα στο twitter, έχοντας μάλιστα μία φωτογραφία του Τζέραρντ με τον Λουίς Σουάρες. Ο ουρουγουανός άσος επίσης δεν ξέχασε τον καλό του φίλο και με ένα συγκινητικό μήνυμα τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια και τη στήριξη που του προσέφερε τα χρόνια που ήταν συμπαίκτες στη Λίβερπουλ.
Με μεγάλο σεβασμό για τον Τζέραρντ μίλησε και ο Τιερί Ανρί, σημειώνοντας πως είναι κρίμα για έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιριστή το γεγονός ότι δεν κατέκτησε τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά και ο Τζον Αρσε Ρίισε, βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, παραδέχθηκε πως ο Τζέραρντ ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ.
Ο Τζέραρντ λοιπόν δεν θέλησε να φύγει ποτέ από το Ανφιλντ. Προτάσεις υπήρχαν, ο βρετανικός Τύπος είχε αναφέρει την Τσέλσι, ακόμη και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτός όμως έμεινε. Αποφάσισε να φύγει μόνο το καλοκαίρι του 2015, όταν είχε διαπιστώσει πως πλέον δεν είχε άλλα να προσφέρει ως παίκτης και ενδεχομένως ο ρόλος του στην ομάδα (προπονητής ο Μπρένταν Ρότζερς τότε) θα ήταν περιορισμένος. Ετσι, αποφάσισε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Λος Αντζελες, φορώντας τη φανέλα των Γκάλαξι. Ηταν όμως σαν να μην είχε φύγει ποτέ.
Δεν είχαν στεγνώσει τα δάκρυα από το αντίο στους οπαδούς της Λίβερπουλ όταν άρχισαν στον βρετανικό Τύπο τα σενάρια επιστροφής του. Ο Γιούργκεν Κλοπ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής του αρχηγού στη Λίβερπουλ σε διαφορετικό αυτή τη φορά πόστο. «Οταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί. Αν θέλει να κάνει καριέρα στην προπονητική εμείς θα τον βοηθήσουμε. Για αυτόν η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή» απάντησε ο γερμανός τεχνικός. Την περασμένη Πέμπτη ο Στίβεν Τζέραρντ έβαλε τέλος σε μία σπουδαία καριέρα. «Νομίζω πως ακόμα έχω να προσφέρω πολλά στο ποδόσφαιρο, σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι» σημείωσε, και οι φίλοι της Λίβερπουλ περιμένουν τη στιγμή που θα τον ξαναδούν στο Ανφιλντ.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Η μεγαλύτερη στιγμή του Τζέραρντ χωρίς αμφιβολία ήταν το βράδυ της 25ης Μαΐου 2005 στην Κωνσταντινούπολη, όταν η Λίβερπουλ κάνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι κόντρα στη Μίλαν, που είχε προηγηθεί 3-0 στο ημίχρονο. Για να φτάσει έως εκεί, χρειάστηκε ένα ακόμη σημαντικό βράδυ, το οποίο ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα από τα κορυφαία στην καριέρα του. Ηταν στις 8 Δεκεμβρίου 2004, όταν η Λίβερπουλ υποδεχόταν στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων τον Ολυμπιακό και ήθελε νίκη με διαφορά δύο γκολ για να προκριθεί. Οι Ερυθρόλευκοι έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι 1-0 με το γκολ του Ριβάλντο. Στο β’ μέρος όλα άλλαξαν. Πρώτα ήρθε η ισοφάριση με τον Σινάμα Πονγκόλ, ακολούθησε το 2-1 με τον Μέλορ και στο 86’ ήρθε η ώρα του αρχηγού. Με ένα δυνατό δεξί σουτ νίκησε τον Νικοπολίδη και έστειλε τη Λίβερπουλ στους 16.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ