Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης που απεικονίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα εργατικά σωματεία και στους επιστημονικούς συλλόγους. Τα αποτελέσματα των παρατάξεων που στήριξε το κυβερνών κόμμα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο «κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο αναφέρεται συχνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένα μέγεθος που υπολείπεται ακόμα και των κακών δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, η ΝΔ αυξάνει τις δυνάμεις της ανακαταλαμβάνοντας την πρωτιά σε σημαντικά συνδικαλιστικά όργανα, όπως οι καθηγητές, ενώ οι παρατάξεις που αναφέρονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνουν να διατηρούν τις μειωμένες δυνάμεις τους. Οι ασθενικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές διαδικασίες των εργατικών συνδικάτων και των επιστημονικών συλλόγων αποδίδονται κυρίως σε δύο λόγους. Στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον οδυνηρό συμβιβασμό του Μνημονίου που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των έμπειρων συνδικαλιστικών στελεχών προς τη ΛΑΕ και άλλα αριστερά σχήματα. Και στη δυνατότητα που δίνει η άμεση ψήφος, στις εκλογές των επιμελητηρίων, στα δεκάδες χιλιάδες μέλη τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση.
Η πανωλεθρία στο ΤΕΕ


Οι εκλογές για την ανάδειξη της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών», την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν ως πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις εκλογές αυτές που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων για την Τράπεζα Πειραιώς εκδηλώθηκε μέσω μιας σειράς παρασκηνιακών διεργασιών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν επετεύχθη. Οι μηχανικοί που αύξησαν τη συμμετοχή τους κατά 5% έδωσαν ποσοστό μόλις 7,31% στην υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών.
Δύο άλλες παρατάξεις, η Αφετηρία και η Περιφερειακή Συνεργασία, που είχαν ταυτιστεί πολιτικά με τον υπουργό Υποδομών καταποντίστηκαν. Πήραν, εκάστη, από 2,72%. Μεγάλος νικητής ανεδείχθη η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ καθώς αύξησε τα ποσοστά της, ενώ ο επικεφαλής της Γ. Στασινός υπερδιπλασίασε τις προσωπικές του ψήφους. Η νίκη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δυνάμεις της ΝΔ είχαν διασπαστεί, με τους αποχωρούντες να λαμβάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6,53%.
Παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται και ως προσωπική ήττα του κ. Σπίρτζη, αποτελεί πρωτίστως ένα ακόμα καμπανάκι για την κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, «δεν δείχνει μόνο τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση αλλά και το ρεύμα που διαμορφώνεται υπέρ της ΝΔ». Μπροστά στα ίδια μηνύματα εκτιμάται ότι θα βρεθεί και η κυβέρνηση στις 11 Δεκεμβρίου, όταν ανοίξουν οι κάλπες της εκλογικής διαδικασίας και στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, «η δυσαρέσκεια που υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο για την κυβέρνηση είναι μεγάλη και θα αποτυπωθεί μετά τους μηχανικούς και στην ψήφο των οικονομολόγων».
Ανατροπή στους εκπαιδευτικούς


Εχε προηγηθεί το καμπανάκι των εκπαιδευτικών που αποτελούν τον μεγαλύτερο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου 20 ημέρες έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές πήραν μέρος πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί και οι υποστηριζόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεις κινήθηκαν μεταξύ ήττας και κατάρρευσης.
Στους καθηγητές, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ κατάφερε να πετύχει μια σημαντική εκλογική νίκη η οποία συνδυάστηκε με την αύξηση των ποσοστών της κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και την επανάκτηση της πρώτης θέσης την οποία είχε χάσει στις εκλογές του 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του οποίου εμφανίστηκαν διασπασμένες καταγράφοντας απώλειες 5%. Η πτώση των ποσοστών και η απώλεια της πρώτης θέσης αποδόθηκαν στην παρουσία της πρωτοεμφανιζόμενης συνδικαλιστικής παράταξης της ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, ωστόσο οι απώλειες που είχαν και τα άλλα αριστερά σχήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του συνδικαλιστικού κάστρου του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κόλπους των καθηγητών.
Στους δασκάλους, η παράταξη που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστά επιπέδου πανωλεθρίας, κατατασσόμενη στην έκτη θέση, με απώλεια 4 μονάδων και 3.000 ψήφων, σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Αλλά και στις εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο στον σύλλογο υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στην οποία προσήλθαν πάνω από 3.000 υπάλληλοι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγάλη πτώση καθώς από το 34% έπεσε στο 18%, ενώ οι παρατάξεις που στήριξαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβασαν αισθητά τα ποσοστά τους.

ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Η εικόνα πτώσης των φιλοκυβερνητικών παραρατάξεων παρατηρείται και στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε επίπεδο ομοσπονδιών. Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ αλλά και στη διαδικασία για την εκλογή οργάνων, διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ που έγινε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι παρατάξεις που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά, το ίδιο και στις αρχαιρεσίες του 12ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εθνικής Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ