Επιχείρηση κατάληψης του Κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο «τέλος της ημέρας», λένε έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, το ερώτημα που τίθεται για τους κεντρώους ψηφοφόρους είναι ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό.

Στο «τέλος της ημέρας», λένε έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, το ερώτημα που τίθεται για τους κεντρώους ψηφοφόρους είναι ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό. Αυτό έχουν ως κεντρικό άξονα της ανάλυσής τους σχεδόν όλοι οι κεντροδεξιοί ή δεξιοί ηγέτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας την αλλαγή ρητορικής και στόχευσης αρκετών κεντροδεξιών ηγετών στην ΕΕ, έχει τροποποιήσει και ο ίδιος αρκετά τον δημόσιο λόγο του το τελευταίο διάστημα. Εχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής του την προσέλκυση των κεντρώων ψηφοφόρων που ρυθμίζουν τις εκλογές, άρχισε να χρησιμοποιεί μια διαφορετική φρασεολογία που δεν εντοπίζεται σε παλαιότερες ομιλίες του.
Πλέον στις ομιλίες του εντοπίζει κανείς φράσεις που παραπέμπουν στο «πολιτικό οπλοστάσιο» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως «χαμένοι της παγκοσμιοποίησης», «ακραία φτωχοί», «ξεχασμένοι άνθρωποι», κ.ά. Ο ίδιος, εμφανώς επηρεασμένος από τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον (η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η κυριαρχία στη γαλλική Δεξιά του Φρανσουά Φιγιόν, η άνοδος της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας κ.ά.), διατυπώνει έναν εμφανώς αρκετά διαφοροποιημένο πολιτικό λόγο, κατανοώντας πλήρως ότι ο αυταρχικός λαϊκισμός επελαύνει και στην Ευρώπη.
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει την επομένη της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, «προσοχή στον θρίαμβο των λαϊκιστών το 2017», ενώ μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού. Της παρέμβασης Μέρκελ προηγήθηκε η τοποθέτηση της Μέι στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών όπου υποσχέθηκε κρατικές επενδύσεις, ενώ μιλά συνεχώς για «κατάληψη του νέου κεντρώου χώρου» από το κόμμα της και για κατάρριψη των «ιδεολογικών στεγανών» και για προάσπιση των εργαζομένων, η φωνή των οποίων πρέπει να ακούγεται στη λήψη των αποφάσεων των επιχειρήσεων!
Προσέλκυση της μεσαίας τάξης


Σε αυτό το μοτίβο, ο κ. Μητσοτάκης μιλά για τον πόλεμο κατά των λαϊκιστών, ενώ, έχοντας ως αξίωμα ότι επακόλουθο της οικονομικής κρίσης είναι ότι μέχρι στιγμής η λαϊκή έκφραση δείχνει να έχει λάβει κατά κύριο λόγο δεξιόστροφη μορφή παρά αριστερόστροφη, εκτιμά ότι η ΝΔ γίνεται ο βασικός πυλώνας έκφρασης των πολλών. «Είμαστε πολλοί πλέον σε μια εποχή που έχουν καταρριφθεί τα στερεότυπα του παρελθόντος. Δεν ισχύουν οι νόρμες περασμένων δεκαετιών» τονίζει σε συνομιλητές του. Σε αυτή τη λογική, ο ίδιος θέλει να επιτύχει πρωτίστως την προσέλκυση της μεσαίας τάξης, η οποία ριζοσπαστικοποιείται όλο και πιο έντονα, και να συνεχίσει το άνοιγμα σε όλους τους χώρους, θέτοντας ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής του το δόγμα «απέναντι στη λογική ίσων αποστάσεων».
Σε μια κοινωνία που αλλάζει και γίνεται όλο και πιο συντηρητική και η αντισυστημική ψήφος ενισχύεται, δεν είναι τυχαία και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει την αφοριστική λογική πολλών πολιτών, δίνοντας έμφαση στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και προσοχή σε αξίες, όπως η ισότητα ευκαιριών, η κοινωνική κινητικότητα, η διάχυση του πλούτου στην κοινωνία.

«Ολα όσα κάνουμε δεν αφορούν μόνο αριθμούς, αφορούν ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους»
είπε προ ημερών, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι ο πολιτικός που οχυρώνεται πίσω από τα ψυχρά νούμερα και να απαντήσει στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι νεοφιλελεύθερος. Ο ίδιος θέλει η ΝΔ να ξανακερδίσει τη σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και ζητεί από τους βουλευτές και τα στελέχη να βγουν από τα σαλόνια και τα αμφιθέατρα των εκδηλώσεων στις… «αλάνες», εκεί όπου ζυμώνεται η κοινωνία, στους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι πιστεύει ότι θα κερδίσει το στοίχημα διότι, κατά τον ίδιο, οι εκλογές είναι αυτές που βγάζουν κυβερνήσεις και όχι οι δημοσκοπήσεις.
Σε εκλογικούς ρυθμούς


Για να κερδίσει το εκλογικό στοίχημα πρέπει να στηθούν κάλπες και, όπως πιστεύουν στην ηγεσία της ΝΔ, είναι πολύ πιθανόν αυτές να γίνουν έως τον προσεχή Μάρτιο. Γι’ αυτόν τον λόγο μιλούν για σχέδιο 100-120 ημερών και κινούνται κυριολεκτικά σε εκλογικούς ρυθμούς.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προχθές, μετά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε αναφορά σε πρόωρες εκλογές, επέλεξε να συνεχίσει τις περιοδείες του από την Ηπειρο, με πρώτο συμβολικό σταθμό την τριεδρική (σημαντικές για την αυτοδυναμία, όπως και οι πενταεδρικές) Αρτα, τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει, όπως έκανε και με την προχθεσινή του ομιλία στα Γιάννενα, την πολιτική ανοιγμάτων σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ανάλογο κάλεσμα προς πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχει, πλέον, σε κάθε ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Και, όπως λένε από το επιτελείο του, «παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ φαίνονται αυξημένες, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτή, εκείνος θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος».
Ανοίγματα και συνεργασίες
Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί σταθερά ανοίγματα και επιδιώκει συνεργασίες με όλα τα κόμματα, που συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όπως έπραξε και στην αρχή της εβδομάδας, με την ομιλία στο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, για το οποίο μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσία πολλών στελεχών και παραγόντων και από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Πέρα από τα κεντρώα ανοίγματα και γνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΔ δέχθηκε πλήγμα στο δεξιό της ακροατήριο, χάνοντας ψηφοφόρους με πιο εθνοκεντρικές αναφορές, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να τους προσεγγίσει εκ νέου. Γι’ αυτό και μιλά για συμφέροντα και στρατηγική του έθνους, που πρέπει να υπερβαίνουν κομματικές διακρίσεις, ενώ αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες γύρω από θέματα Αμυνας και εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία εκφράζει βαθύτατη ανησυχία.

Ενότητα
Αρκετά καλό το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος
Παρά τις κατά καιρούς διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια να εμφανιστούν σημάδια εσωκομματικής αναταραχής, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετά καλό. Υπάρχει ήδη στενή επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή, που στηρίζει πλήρως την παρούσα ηγεσία και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, στη ΝΔ δίνουν έμφαση και στη φράση του κ. Καραμανλή: «Οταν μια κυβέρνηση παίρνει τη δημοσκοπική κατηφόρα, η πορεία είναι μη αναστρέψιμη». Παράλληλα, δίνουν έμφαση και στην επιθετική στάση που έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής που είπε προ ημερών: «Και με τον Καραμανλή και με τον Τσίπρα δεν γίνεται». Επίσης πολύ καλές, όμως, είναι οι σχέσεις και με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί τακτική επικοινωνία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλείται συχνά τα αποτελέσματα της περιόδου 2012 – 2014, προστατεύοντας την υστεροφημία της πρωθυπουργίας Σαμαρά που προ ημερών δεν απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, ενώ με εμφανή επιθετική διάθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα εθνικά θέματα. Ακόμη, από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι έχουν διαλυθεί τα όποια σύννεφα υπήρχαν στις σχέσεις και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.