ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

«Ποιος ο ρόλος του ΤΧΣ;» διερωτήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Γιάννης Δραγασάκης στην εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;» του Οργανισμού «διαΝΕΟσις»

Η ερώτηση…
  • «Ποιος ο ρόλος του ΤΧΣ;» διερωτήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Γιάννης Δραγασάκης στην εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;» του Οργανισμού «διαΝΕΟσις» με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Οργανισμού με τίτλο «Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ενα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα».
  • Οπως είπε, «η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εκπροσωπείται διά του ΤΧΣ, στη διοίκηση του οποίου όμως το Δημόσιο συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Ελπίζω κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι το σύστημα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί» σημείωσε
…και ο ρόλος
  • Μα το ΤΧΣ το έφτιαξαν οι πιστωτές ακριβώς για να μην εμπλακεί το Δημόσιο στις διοικήσεις των τραπεζών. Αλλά τώρα το θυμήθηκε ο κ. Δραγασάκης; Πριν από έναν χρόνο συμφωνούσε στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με βάση τον οποίο τα ποσοστά του Δημοσίου από τα επίπεδα του 60%-80% μειώθηκαν μόλις σε 4% στη Eurobank, 11% στην Alpha Bank, 25% στην Πειραιώς και 40% στην Εθνική.
  • Με αυτά τα ποσοστά τι ρόλο μπορεί να έχει σήμερα το ΤΧΣ. Αντε μόνο στην Εθνική. Ισως έχει δίκιο ο κύριος αντιπρόεδρος που λέει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος του Ταμείου…
Το αίτημα…
  • Τρεις φορές έχει αναβληθεί το ΔΣ της ΕΒΖ, αφού οι πέντε σύμβουλοι δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις. Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες ζητούν από τον πρόεδρο Χρήστο Ρώσσιο να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέμα αποπομπής του διευθύνοντος συμβούλου Παντελή Μάνη αλλά ο πρόεδρος αρνείται.
  • Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ είναι για αύριο Δευτέρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει ή όχι.
…και η αποτίμηση
  • Και μια και ο λόγος για την ΕΒΖ, να πούμε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  • Εδώ υπάρχει ένα θεματάκι, γιατί η Πειραιώς, η οποία είναι η πιστώτρια τράπεζα και με πληρεξούσιο θα διενεργήσει αυτή τον διαγωνισμό, έχει πει ότι με τίμημα 25 εκατ. ευρώ τα εργοστάσια αλλάζουν χέρια. Η στήλη όμως γνωρίζει ότι η αποτίμηση που έκανε ελεγκτική εταιρεία ύστερα από εντολή της διοίκησης εκτιμά την επένδυση της ΕΒΖ στη Σερβία στα 62 εκατ. ευρώ.
Ισορροπίες
  • Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παρότι στοχοποιείται πολλές φορές σωστά και ορισμένες λάθος παραμένει δίπλα στην Ελλάδα και προσπαθεί να τη βοηθήσει να ανακάμψει» διατύπωσε προ ημερών ο επικεφαλής του Γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.
  • Ο κ. Καρβούνης έγινε εφέτος ο μακροβιότερος επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Η απόφαση για την παράσταση της θητείας του ελήφθη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με γνώμονα τις αναγκαίες ισορροπίες ανάμεσα την ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.