Οι «αμερικανιές» που δεν είναι
Μαύρη Παρασκευή ξημέρωσε και στα μεγάλα μαγαζιά και στη Μόρια της Λέσβου. Πατείς με πατώ σε οι πελάτες να προλάβουν τις ευκαιρίες, πατείς με πατώ σε οι πρόσφυγες να γλιτώσουν από την πυρκαγιά –η γιαγιά και το εγγονάκι της δεν γλίτωσαν από την έκρηξη της φιάλης υγραερίου, δύο άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, διαβάζω.
Γιατί να έρχονται κακές ειδήσεις όταν αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα και τα μελομακάρονα; Γιατί είναι έτσι ανάποδος ο κόσμος; Δεν θα μπορούσε να γίνει εκεχειρία να μη συμβαίνουν άσχημα γεγονότα σε γιορτινές εποχές; Μήπως φταίει που για τους μουσουλμάνους της Μόριας δεν πλησιάζει καμιά γιορτή; Αν έκαναν όλες οι θρησκείες κοινό εορτολόγιο, μήπως έτσι γινόταν κάτι, ημερολόγιό μου;
Ψάχνω χρόνια να βρω κάποιο λόγο ύπαρξης των θρησκειών πέρα από τις γιορτές που οργανώνουν, και δεν τον βρίσκω. Ας κάνουν κάτι λοιπόν να παραμείνουν χαρούμενες οι γιορτές, γιατί αλλιώς θα γίνουν εντελώς περιττές.
- Για τους χριστιανούς, «Μαύρη Παρασκευή» είναι βέβαια η πένθιμη Μεγάλη Παρασκευή. Και όσοι τα βάζουν με τον καταναλωτισμό, ας μάθουν πως στα Λεχαινά ταυτίζονταν πράγματι οι δύο ημέρες, αφού τότε γινόταν το μεγάλο παζάρι, εν όψει του Πάσχα: συνέρρεαν οι χωρικοί της περιοχής στην κώμη να πουλήσουν προϊόντα τους, κυρίως αρνιά, και να αγοράσουν από τους εμπόρους σκεύη, ρούχα, παπούτσια και τέλος πάντων ό,τι χρειαζόταν για να γιορτάσουν το Πάσχα.
Επομένως κάθε άλλο παρά «αμερικανιά» είναι η «Μαύρη Παρασκευή» –και λέει βλακείες το τμήμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ που τη χαρακτήρισε έτσι γιατί ευνοεί τις πολυεθνικές, ισχυρίζεται. Υποπτεύομαι πως η «αμερικανιά» που τους ενοχλεί περισσότερο από όλες είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία· αλλά δεν μπορούν να το πουν, και ανακαλύπτουν συνεχώς άλλες.
Το όνειρο των μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ, και γενικώς των μικρομεσαίων, είναι να πλουτίζουν πουλώντας τα ίδια προϊόντα που έχουν και τα μεγάλα καταστήματα σε ακριβότερες τιμές. Δεν γίνεται: ή θα βάλουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους (ακόμα και η σωστή επιλογή καλών εμπορευμάτων, είναι τέτοια) ή θα εξαφανιστούν. Τα χιλιάδες μικροκαταστήματα που ευημερούν σε όλες τις μεγαλουπόλεις, για τούτο το κατάφεραν –όσοι δεν θέλουν να γίνουν υπάλληλοι, πρέπει να βάλουν να δουλέψει και το μυαλό και τα χέρια τους.
Οι μεγάλες γιορτές ήταν πάντα ευκαιρία «επιδεικτικής κατανάλωσης», ημερολόγιό μου, σε όλες τις εποχές και σε όλη τη Γη. Για όλους τους ανθρώπους, εκτός ίσως από τους ασκητές. Τον μοντέρνο ασκητισμό που τα βάζει με όσους τρέχουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν φθηνά αυτά που λαχταρούν αδυνατώ να τον καταλάβω –πρέπει να τον ασκούν αυτοί που μπορούν να αγοράσουν οποιαδήποτε ημέρα αυτά που λαχταρούν χωρίς να κοιτάνε τις τιμές.
Εθνικοί κίνδυνοι
Απαράδεκτη «αμερικανιά» θεωρεί και η Μπέτυ Μπαζιάνα το να την αποκαλούν «πρώτη κυρία», διάβασα –ενώ το να αποσπάσαι στο πανεπιστήμιο από τη μέση εκπαίδευση είναι καταξιωμένη ελληνικούρα: όλοι οι παροικούντες στα πανεπιστήμια γνωρίζουν πολύ καλά με πόσο αξιοκρατικά κριτήρια κάνει αυτές τις αποσπάσεις το υπουργείο Παιδείας. Με τα ίδια αξιοκρατικά κριτήρια που και η Νατάσα Καραμανλή, του Μικρού βεβαίως, από νηπιαγωγός (ή κάτι τέτοιο) έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής.
Το «αμερικανικό όνειρο» της κοινωνικής ανέλιξης είναι αμερικανιά και αυτό –στην Ευρώπη οι ταξικές διαστρωματώσεις ήσαν και είναι πιο ανθεκτικές. Αλλά οι σύντροφοι ισχυρών ανδρών δεν παραλείπουν να το υλοποιήσουν. Το χειρότερο είναι πως προσπαθούν να πουλήσουν ως φεμινισμό την διά της ανδρικής προστασίας άνοδό τους.
–Χα! Και η δική σου σχέση με την πριγκιπέσα Ιζαμπώ των Βιλλαρδουίνων, αυτό δεν είναι κοινωνική ανέλιξη διά της συντρόφου;
–Εγώ ήμουν ναύαρχος του Αρχιπελάγους της Κυψέλης όταν τη γνώρισα, Μπούφε! Αξία τής έδωσα: ήταν η τελευταία της δυναστείας των Βιλλαρδουίνων, ενώ εγώ είμαι ο πρώτος της ένδοξης δυναστείας των Κυψελιωτών!
–Κάνε πρώτα παιδιά, και μετά μιλάς για δυναστεία!
Αυτή τη λεπτομέρεια την είχα ξεχάσει –δίκιο έχει ο Μπούφος.
- Δύο ημέρες πριν από τη «Μαύρη Παρασκευή» είχαμε τη «Μαύρη Τρίτη», ημερολόγιό μου: έφθασαν ταυτόχρονα οι ειδήσεις πως ναυαγούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό Ζήτημα και οι προσπάθειες Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το Ελληνικό Ζήτημα.
Δύσκολο να προχωρήσει το Κυπριακό, αν σκεφθούμε όλα όσα κάνει στη χώρα του αλλά και διακηρύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν –ακόμη και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θέλει. Προφανώς έχει παράκρουση μεγαλείου ο άνθρωπος, ο επικίνδυνος και για τη χώρα του και για τους γείτονες.
Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι πως η Ελλάδα θεωρεί επικίνδυνο και τον Εντι Ράμα της Αλβανίας, που λογικά πράγματα μου φαίνεται να λέει τόσο για τους Τσάμηδες όσο και για το Ιόνιο –πότε θα τελειώσει αυτή η νοοτροπία των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργούν περισσότερους εχθρούς από όσους αντέχουμε;
Αυτή τη νοοτροπία η συριζανέλ κυβέρνηση τη συνδύασε με την αναζήτηση φίλων εκεί που δεν υπάρχουν –στη Μόσχα, ας πούμε. Είναι η μόνη σημαντική χώρα που έχει συμφέρον να μην επιλυθεί το Κυπριακό. Οι Κύπριοι και οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς έκανε παρεμβάσεις που δυσκόλεψαν τη συμφωνία.
Για τούτο λοιπόν έμεινε στην κυβέρνηση ο πρωτεργάτης (μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) της περυσινής ρωσόφιλης πολιτικής; Προσβλέπει ακόμα στη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας; Απίθανο μου φαίνεται. Ή μήπως είναι ο 8ος υπουργός του Παναγιώτη Καμμένου στην κυβέρνηση, η «όγδοη φάλαγγα» του εθνικισμού; Ετσι ή αλλιώς, υπουργός Εξωτερικών με το παρελθόν και τη νοοτροπία του Νίκου Κοτζιά είναι μεγάλο ρίσκο, ημερολόγιό μου.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Θράκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ηπειρο –ας μην ανησυχούμε για τα σύνορα. Εγώ όμως ανησυχώ σφόδρα για τα εντός συνόρων: την άλλη εβδομάδα τελειώνει ο μήνας και το βουνό των πληρωμών ορθώνεται απειλητικό μπροστά μου. Πώς θα το ανέβαινα αν κουβάλαγα και παιδιά στην πλάτη μου; Μακριά από εμένα.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
diodorus@tovima.gr
Μετά τις κατά συρροήν και εξακολούθησιν ακριβέστατες προβλέψεις των απανταχού δημοσκοπικών οίκων, προτείνω τη συλλήβδην μετονομασία τους σε οίκους FiveUp FiveDown·που θα ‘λεγε κι ο πρωθυπουργός μας…
ΣΤΑΥΡΟΣ: «TAKE FIVE»
nnn
Χαμόγελα ο Τσίπρας, οράματα ο Ράμα, καρδιακά σύνορα ο Ερντογάν. «Καρδιά μου καημένη» λέει ένα ινδοελληνικό άσμα.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΟΥΖΙΚΑΝΤΗΣ
nnn
Πριν από τον Τσόρτσιλ και την επανάληψη του Ομπάμα, το έχει πει ο Πλάτων ότι, παρ’ όλα τα ελαττώματά της, είναι το ανώτερο πολιτικό σύστημα η Δημοκρατία. Αυτό ήταν το συμπέρασμά του μετά τις προσωπικές περιπέτειές του με τους τυράννους της Μεγάλης Ελλάδας…
ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΛΙΧΡΗΣΤΟΥ, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
nnn
…στην εξόδιο ακολουθία του Κωστή Στεφανόπουλου, όρθιοι ήσαν αυτοί που είναι πολιτικά και ιδεολογικά νεκροί εδώ και δεκαετίες…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Και η μετα-αλήθεια έχει την αξία της. Θα πίστευα ότι τα ελαιόδεντρά μου έχουν καρπό μέχρις ότου πιάσω τη ραβδιστήρα και διαπιστώσω ότι κατεβάζω φύλλα –στον ενδιάμεσο χρόνο θα ήμουν ευτυχής για την αυτάρκειά μου!!
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Μετά το Brexit και τη γενική άνοδο των εθνικιστών, μπορούμε να πούμε ότι ο Τσίπρας το είπε και το έκανε: άλλαξε την Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αλλάξει και τα σύνορα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
«Trump…ακική» αλληλεγγύη και κατανόηση προς την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Καταπληκτικό! Ούτε στα πιο τρελά ή μάλλον εφιαλτικά όνειρά τους.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ.
nnn
Μετά τα τελευταία (ταξίδια, τηλεφωνήματα), είναι προφανές πως το όνειρο κάθε αμερικανού Προέδρου είναι να μιλήσει με τον Τσίπρα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ