Το 17% της Millennium BCP εξαγόρασε η Fosun, ποσοστό που καθιστά τον κινεζικό κολοσσό τον βασικότερο μέτοχο στη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Πορτογαλίας.
Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά από σημαντικές κινεζικές επενδύσεις οι οποίες έχουν εγχύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση ιβηρική χώρα.
Εχει 14% της FolliFollie
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Millennium, η οποία ως το 2013 δραστηριοποιούνταν και στη χώρα μας προτού εξαγοραστεί από την Τράπεζα Πειραιώς, η Fosun κατέβαλε 175 εκατ. ευρώ για το 16,7% της πορτογαλικής τράπεζας. Επίσης, η κινεζική εταιρεία –διαθέτει συμμετοχές σε πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και σε ελληνικές (ελέγχει το 14% της εταιρείαςFolliFollie) –εξέφρασε «έντονο ενδιαφέρον» στη συνέχεια για την αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής της στο 30%.
Η εξαγορά μέρους της BCP δεν είναι η πρώτη επένδυση του κινεζικού ομίλου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Πορτογαλίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε στάδιο ευρείας αναδιάρθρωσης με σκοπό την εκκαθάριση των επισφαλών δανείων και την αύξηση κεφαλαίου.Το 2014, η Fosun, ιδιοκτησίας ενός εκ των ισχυρότερων και πλουσιότερων επιχειρηματιών της Κίνας, του Γκούο Γκουαντσάνγκ, είχε καταβάλει 1 δισ. ευρώ για την κρατική Caixa Seguros Saúde. Η τελευταία ήταν ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Πορτογαλίας, γνωστός με την επωνυμία Fidelidade. Στη συνέχεια η Fosun, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποίησε την Caixa ως πολιορκητικό κριό για να καταφέρει να εξαγοράσει το τμήμα που δραστηριοποιούνταν στον νοσοκομειακό κλάδο τής υπό πτώχευσης τράπεζας Espirito Santo.
Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», τόσο οι πορτογαλικές εταιρείες όσο και η κυβέρνηση της χώρας χαιρετίζουν τις κινεζικές επενδύσεις ως μέσο αντιστήριξης του επιχειρηματικού κλάδου που αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και χρέους, ενώ πολλές εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με την πτώχευση, ακόμα και μετά το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αλλωστε η συνεργασία των δύο χωρών δεν είναι κάτι πρόσφατο.
Στενοί δεσμοί
Τα τελευταία 37 χρόνια Κίνα και Πορτογαλία διαθέτουν στενούς δεσμούς που ξεπερνούν το επίπεδο της διπλωματίας. Δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο χώρες ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση το 2005, το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο ανθρώπων. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας στην Ασία. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στην Πορτογαλία ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός Κινέζων ζει ή επισκέπτεται τη χώρα.
Το 2012 οι κινεζικές επενδύσεις στην Πορτογαλία αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο του συνόλου των επενδύσεων της χώρας σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επισκέφθηκε επίσημα στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Νέες επενδύσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών ο Σι έκανε λόγο για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και εξερεύνησης της δυνατότητας ανάπτυξης της συνεργασίας σε επιπλέον τομείς.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Πορτογαλία και να τις επεκτείνει σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.
Επιπλέον, ο Σι κάλεσε για θαλάσσια συνεργασία λέγοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», του μεγαλόπνοου προγράμματος επενδύσεων που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη και αποτελεί τη ναυαρχίδα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του κινέζου πρόεδρου.
Κλίμα αβεβαιότητας
Μετ’ εμποδίων η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων
Την ώρα που οι σινο-πορτογαλικές σχέσεις προωθούνται όλο και περισσότερο εκατέρωθεν με τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Μετ’ εμποδίων η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων
Την ώρα που οι σινο-πορτογαλικές σχέσεις προωθούνται όλο και περισσότερο εκατέρωθεν με τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η κινεζική παρουσία στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στις στρατηγικές επενδύσεις μέσω των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, οι οποίες όμως στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η παγκόσμια και η ελληνική οικονομική κρίση είχαν αντίκτυπο στον όγκο των διμερών εμπορικών δεσμών ενώ το κλίμα αβεβαιότητας το μεγαλύτερο μέρος το 2015, λόγω της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής, επηρέασαν σημαντικά την προοπτική εξέλιξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.
Σήμερα οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζονται κατά κύριο λόγο στη δραστηριοποίηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Στη σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία προβλέπονταν αρχικά επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ. Κατά την επίσκεψη όμως του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι, οι επικεφαλής της COSCO εξέφρασαν την επιθυμία για αύξηση του ποσού κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Ούτε η Fosun είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά. Η κινεζική εταιρεία, εκτός από το ποσοστό στη Folli Follie, είναι μέρος του επενδυτικού ομίλου GIG που έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, επένδυση αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ.
ΓΚΟΥΟ ΓΚΟΥΑΝΓΚΤΣΑΝΓΚ
Ο «Κινέζος Γουόρεν Μπάφετ» που επέστρεψε από την αφάνεια
Πρόεδρος της Fosun είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ονόματι Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «Κινέζος Γουόρεν Μπάφετ». Οχι επειδή η περιουσία του συγκρίνεται με εκείνη του εμβληματικού αμερικανού επενδυτή –σύμφωνα με το ειδικευόμενο στους πολύ πλούσιους περιοδικό «Forbes» αυτή ανέρχεται σε 7,3 δισ. δολάρια και το 2015 ο Γκούο ήταν ο 34ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.
Με τον γηραιό Μπάφετ παραλληλίζουν τον ηλικίας 49 ετών Γκούο χάρη στις πολυσχιδείς επενδύσεις της Fosun. Διότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στους κλάδους των ασφαλίσεων, των φαρμακευτικών και της ιατρικής φροντίδας, των ακινήτων, του χάλυβα, των ορυκτών, των λιανικών πωλήσεων, της παροχής υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και στον κλάδο της ψυχαγωγίας –κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία Cirque du Soleil που διαχειρίζεται το ομώνυμο διάσημο τσίρκο. Η Fosun είναι μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες μη κρατικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις αρχές του Δεκεμβρίου 2015 συγκεκριμένα, ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ απασχόλησε τον διεθνή Τύπο επειδή είναι ένας εκ των ονομαστών κινέζων επιχειρηματιών που μια ωραία πρωία εξαφανίστηκαν από προσώπου γης για να επανεμφανιστούν πάλι έπειτα από λίγες ημέρες. Οι «απαγωγές» γίνονταν από τις κινεζικές Αρχές που έψαχναν τους υπευθύνους για το σκάνδαλο κατάρρευσης της κινεζικής κεφαλαιαγοράς το καλοκαίρι του 2015.
Εν πάση περιπτώσει, ο Γκούο έπειτα από ένα 10ήμερο στην αφάνεια επανεμφανίστηκε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Fosun International στη Σαγκάη και… ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οπως διευκρίνισαν αργότερα στο BBC εκπρόσωποι της Fosun, ο επικεφαλής του ομίλου ανακρίθηκε για προσωπικές υποθέσεις του (έκαναν λόγο για «ευαίσθητα ζητήματα») και όχι για υποθέσεις που συνδέονται με τη ζωή του ως επιχειρηματία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ