Εκτονώθηκε η ένταση μετά την πυργκαγιά στη Μόρια – Δύο νεκροί πρόσφυγες

Eκτονώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκεύης η ένταση στην Μόρια μετά τα τραγικά περιστατικά που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες, ενώ φέρεται να υπάρχει και τρίτο θύμα. Δεκάδες, ωστόσο, πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, καθώς μεγάλες είναι οι καταστροφές στον καταυλισμό από τη φωτιά.

Eκτονώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκεύης η ένταση στην Μόρια μετά τα τραγικά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες – μια γιαγιά κουρδικής καταγωγής και ένα 6χρονο αγοράκι το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν εγγονάκι της.

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν.

» H ελληνική κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας.»

Επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά μια 25χρονη και ένα 2χρονο αγοράκι ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 6 πρόσφυγες από τη φωτιά που επεκτάθηκε σε πολλές σκηνές καθώς φέρουν εγκαύματα αλλά και από τα επεισόδια που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν 15 προσαγωγές μεταναστών από το Αφγανιστάν ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας υπαστυνόμος.

Από τη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο και τα επεισόδια που ακολούθησαν σημειώθηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματισμοί. Δεκάδες, ωστόσο, πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, καθώς μεγάλες είναι οι καταστροφές στον καταυλισμό από τη φωτιά.

Νεκροί είναι μία γυναίκα από το Ιράκ Κουρδικής καταγωγής 60 ετών και το εγγονάκι της – ένα αγοράκι 6 ετών -, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν μια γυναίκα 25 ετών (η οποία σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ήταν νύφη της) και το δεύτερο παιδάκι της οικογένειας – ένα αγοράκι 2 ετών. Η νεαρή γυναίκα με τα δυο παιδιά βρίσκονταν σε σκηνή δίπλα από αυτή της 66χρονης.

Η κλήση στις Αρχές για έκρηξη και φωτιά έγινε μεταξύ 22.10 – 22.20 το βράδυ της Πέμπτης. Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε όταν η γιαγιά είχε ανάψει γκαζάκι για να μαγειρέψει. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 πυροσβέστες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρότερες και ένα κοντέϊνερ ενώ φθορές υπέστη ένα ακόμη.

Η 25χρονη τραυματίας φέρει εγκαύματα β’ και γ’ βαθμού και μαζί με το 2χρονο αγοράκι μεταφέρθηκε με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27j στην Ελευσίνα και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας που έσπευσε στον καταυλισμό. Παρενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ και η κατάσταση εκτονώθηκε περίπου στη 1.45 τα ξημερώματα.

Δεκάδες πρόσφυγες πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» αγωνιώντας για την πορεία της υγείας των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Στο στόχαστρό τους Αθήνα και Βρυξέλλες.

H ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών, στην Τοπική Κοινότητα Μόριας, του Δήμου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου. Η πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου, εντός σκηνής, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί πριν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην κατάσβεσή της, για την οποία ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 22:20 χθες, μετέβησαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα. Για το ανωτέρω περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Παρολίγον τραγωδία και στο κέντρο προσφύγων στο Σχηματάρι

Eν τω μεταξύ τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχηματάρι όταν ξέσπασε φωτιά σε σκηνή στις 07.45 το πρωί της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε όταν οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο εσωτερικό επιχείρησαν να ζεσταθούν ωστόσο τα ακριβή αίτια θα εξακριβωθούν από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε διπλανή σκηνή. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα οι κατάφεραν να την περιορίσουν πριν επεκταθεί. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.