Στα ΑΤΜ καταγράφεται το DNA των… πόλεων

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε το DNA μιας... πόλης; Η καλύτερη «πηγή» φαίνεται να είναι τα μηχανήματα

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε το DNA μιας… πόλης; Η καλύτερη «πηγή» φαίνεται να είναι τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων των τραπεζών, ή αλλιώς τα γνωστά μας ΑΤΜ. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μελέτη που διεξήχθη σε ΑΤΜ της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία επάνω στα μηχανήματα εντοπίστηκαν μικρόβια που «κατοικούν» στο ανθρώπινο δέρμα, σε επιφάνειες του σπιτιού, αλλά και ίχνη τροφών.

Αρχείο καταγραφής της ανθρώπινης συμπεριφοράς

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ φιλοξενούν μικρόβια από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων του ανθρώπινου μικροβιώματος, τροφών και πιθανώς νέων οργανισμών του περιβάλλοντος που έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν στον αέρα ή σε επιφάνειες» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης Τζέιν Κάρλτον, διευθύντρια του Κέντρου Γενωμικής και Βιολογίας Συστημάτων και καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και προσθέτει ότι «με βάση αυτά τα στοιχεία, το DNA που συλλέγεται από τα ΑΤΜ μπορεί να προσφέρει ένα αρχείο καταγραφής τόσο της ανθρώπινης συμπεριφοράς όσο και των περιβαλλοντικών μικροβιακών πηγών μιας πόλης».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στο mSphere –ένα επιστημονικό έντυπο ανοικτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας -, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από τα πληκτρολόγια 66 ΑΤΜ σε οκτώ γειτονιές τριών περιοχών της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα του Μανχάταν, του Κουίνς και του Μπρούκλιν. Η συλλογή των δειγμάτων έγινε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014.
Οι μέθοδοι αλληλούχησης που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια «βεντάλια» μικροοργανισμών του ανθρώπινου δέρματος οι οποίοι προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές. Συγκεκριμένα, οι πιο κοινές πηγές μικροβίων που ταυτοποιήθηκαν στα πληκτρολόγια ήταν από επιφάνειες του σπιτιού, όπως οι τηλεοράσεις, οι τουαλέτες, οι κουζίνες αλλά και τα μαξιλάρια. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μικρόβια από ψάρια, μαλάκια και κοτόπουλο στα μηχανήματα διαφορετικών περιοχών της αμερικανικής μητρόπολης, γεγονός που μαρτυρεί ότι «υπολείμματα» DNA ενός γεύματος μπορεί να παραμείνουν στα χέρια ενός ανθρώπου και να μεταφερθούν στο πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με τη χρήση, καθώς και ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της γεωγραφίας και συγκεκριμένων μικροβίων.

Οι δημοφιλέστεροι «βιοδείκτες»

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που βρίσκονταν κοντά σε πλυντήρια ρούχων για το κοινό καθώς και σε καταστήματα εμφάνιζαν τον μεγαλύτερο αριθμό βιοδεικτών με «δημοφιλέστερους» τους γαλακτοβακίλλους (βακτήρια του γαλακτικού οξέος ή οξυγαλακτικά βακτήρια), οι οποίοι συνήθως εντοπίζονται σε φυτά που βρίσκονται σε αποσύνθεση ή σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε δείγματα από το Μανχάταν οι ερευνητές παρατήρησαν τη συχνή ύπαρξη του βιοδείκτη Xeromyces bisporus, ο οποίος συνδέεται με ψημένα προϊόντα που έχουν χαλάσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στα πληκτρολόγια ΑΤΜ που βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους σε σύγκριση με εκείνα που βρίσκονταν σε ανοιχτούς χώρους.
Με δεδομένο ότι κάθε ΑΤΜ σε μια μεγάλη πόλη χρησιμοποιείται πιθανότατα από εκατοντάδες άτομα καθημερινά (και μπορεί να έλθει σε επαφή με τον αέρα, το νερό και μικρόβια από διαφορετικές «αστικές» επιφάνειες), οι μικροβιακές κοινότητες που ανιχνεύθηκαν στη νέα μελέτη μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια «μέση» κοινότητα μικροβίων η οποία προέρχεται από εντελώς διαφορετικές πηγές, σημειώνει η δεύτερη κύρια συγγραφέας της μελέτης Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Μικροβιώματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.