Η ατζέντα της επιστήμης

Για πρώτη φορά δύο πλανητάρια της χώρας μας θα παρουσιάσουν ταυτόχρονα μία ψηφιακή παράσταση.

28 Νοεμβρίου


Διπλή πλανηταριακή παράσταση


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΛΕΩΦ. Α. ΣΥΓΓΡΟΥ 379, ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο ΧΛΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΡΜΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για πρώτη φορά δύο πλανητάρια της χώρας μας θα παρουσιάσουν ταυτόχρονα μία ψηφιακή παράσταση. Πρόκειται για την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν», που δημιούργησε η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain). Αύριο λοιπόν και μόνον θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα στο Ευγενίδειο του Φαλήρου και στο Νόησις της Θεσσαλονίκης δύο παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά 10 ετών και άνω, στις 18.30 και 20.00, με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, που θα διατίθενται από τις 18.00. Για το προωθητικό βίντεο της ταινίας επισκεφθείτε το www.youtube.com/watch?v=BgruEzFqO0E.
29 Νοεμβρίου


DNA, κουτσομπολιό και iPhone
THE HUB, ΑΛΚΜΗΝΗΣ 5, Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Η σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science» συνεχίζεται για έκτη χρονιά στο «The Hub» των Πετραλώνων. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 100 ετών από τη γέννηση του θεμελιωτή της θεωρίας της πληροφορίας, του αμερικανού μαθηματικού και μηχανικού Κλοντ Σάνον, θα μας μιλήσει την Τρίτη στις 20.00 ο καθηγητής Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κοντογιάννης, με θέμα «Η επιστήμη της πληροφορίας: τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;». Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 210 3411 009.
1 Δεκεμβρίου


Η αρχιτεκτονική στην Κίνα


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΙΗΝΑ
Εναν πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα υποδέχεται την Πέμπτη το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, την Babylon Gardens και την Hazlis & Rivas / Τα Συνέδρια του Economist. Πρόκειται για τον Χαΐμ Ντοτάν, που υλοποιεί έργα μεγάλης κλίμακας στην Ασία, στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, στο Ισραήλ και στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας συστήματα δομικής τεχνολογίας αιχμής. Ο τίτλος της ομιλίας του: «Το ντιζάιν εμπνέει τη ζωή –από την καινοτόμο γυάλινη γέφυρα στο Ζανγκτζιατζιέ στο οικονομικό θαύμα του Ζανγκτζιατζιέ της Κίνας». Εναρξη στις 19.00, είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από τις 17.30.
3 Δεκεμβρίου


Ημερίδα για τα Ατομα με Αναπηρία
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΙΗΝΑ

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Megaron Plus –σε συνεργασία με το British Council και το εργαστήρι ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» και με την υποστήριξη της MenCap UK –διοργανώνει σχετική ημερίδα με διακεκριμένους ερευνητές, ακαδημαϊκούς και εργαζομένους στο πεδίο αυτό από τη Βρετανία. Θα παρουσιασθούν τα θέματα ενσωμάτωσης και αυτόνομης διαβίωσης των ανθρώπων με νοητική υστέρηση στη Βρετανία, οι όροι για την αφομοίωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με νοητική υστέρηση ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Επίσης, θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η κρατική πολιτική και το μοντέλο των υπηρεσιών που έχουν στη διάθεσή τους. Η ημερίδα θα κλείσει με θεατρική παράσταση. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο www.eventbrite.co.uk/e/29142792878#add-to-calendar-modal.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.