Ο Αργύρης Πανταζάρας διαβάζει ένα κομμάτι από την «Ελληνική Νομαρχία» του Ανωνύμου Ελληνος και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη διαβάζει, αντιστικτικά, ένα απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου. Είναι μια στιγμή από την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, την περασμένη Δευτέρα, μέσα στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης –ένας χώρος με δύναμη μεταφοράς -, στο νεοκλασικό μέγαρο της Λεωφόρου Αμαλίας, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος. Το μέγαρο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της αθηναϊκής αστικής αρχιτεκτονικής, όπως μας θυμίζει η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με βιβλία από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, που αντιπροσωπεύουν όλη την εκδοτική και πνευματική ιστορία των Ελλήνων στο διάστημα αυτό, καθώς και με μεγάλη συλλογή περιηγητικών κειμένων, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της για να φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος.
Τα προγράμματα οργανώνονται γύρω από το τρίπτυχο: Βιβλίο, Κ. Π. Καβάφης, Ειδική Αγωγή. Το Ιδρυμα αξιοποιεί έτσι και ανοίγει στο κοινό τους θησαυρούς του και τα αρχεία του, δηλαδή τη βιβλιοθήκη και το αρχείο Καβάφη, και διευρύνει την εμπειρία του στην ειδική αγωγή με τα προγράμματα για παιδιά με αυτισμό και με μέτρια νοητική υστέρηση που πραγματοποιούνται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας.
Βιβλίο: Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα τόσο για παιδιά όσο και ενηλίκους. Η τυπογραφία, η βιβλιοδεσία, τα χαρακτικά και η έντυπη τέχνη, η ψηφιοποίηση των εγγράφων, η ψηφιακή αφήγηση, μοντέλα ηγεσίας και διοίκησης μέσα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, είναι μερικά από τα θέματα των προγραμμάτων για παιδιά. Για τους ενηλίκους, κυρίως θεματικές ομιλίες, την έμπνευση δίνουν τα ίδια τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Απρόβλεπτα και συναρπαστικά τα θέματα. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Ιωάννης Δαγκλής παρουσιάζει την έλξη του ανθρώπου για το άγνωστο, από τη Θούλη του Πυθέα μέχρι την Οδύσσεια του Διαστήματος. Και ο καθηγητής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος θα μιλήσει για το κοσμοείδωλο του Ελληνα την εποχή του διαφωτισμού και για το πόσο ανάγκη έχουμε από έναν νέο διαφωτισμό.
Αρχείο Καβάφη: Επτά ποιήματα – επτά διαλέξεις είναι μία από τις δράσεις που έχει δοκιμαστεί και είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Τη δράση αυτή θα συμπληρώσει εφέτος μια σειρά από performance lectures, στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, πάντα σε σχέση με το καβαφικό έργο. Παραστασιακές διαλέξεις από τον Χατζηπροκοπίου για τον «Μύρη», τον Χιώτη για τις «Μέρες», και τον Παπανικολάου για τους «Τρώες» ενώ η μέτζο Αννα Παγκάλου και ο πιανίστας Νικόλας Τσαλίκης θα παρουσιάσουν τις 10 Inventions του Δημήτρη Μητρόπουλου, ίσως την καλύτερη εκδοχή μελοποιημένου Καβάφη. Ερευνητικά σεμινάρια καθώς και, για πρώτη φορά, ένα διεθνές καλοκαιρινό σχολείο διαρκείας μιας εβδομάδας, τον Ιούλιο, συμπληρώνουν το πρόγραμμα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Εκτός βιβλιοθήκης συνεχίζεται η επιτυχημένη δράση «Ο Καβάφης πάει σχολείο», σε σχολικές τάξεις της Αθήνας και της περιφέρειας.
Ειδική Αγωγή: Με τίτλους «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και «Ελα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική» το Ιδρυμα δίνει διέξοδο σε παιδιά με αυτισμό και με μέτρια νοητική υστέρηση, καθώς και στις οικογένειές τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση ενός από τους αδύναμους κρίκους του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ