Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τράμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες στην πορεία τους προς την ανάκαμψη υποστήριξε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολάου σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ενώ, στο ίδιο αφιέρωμα για την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 2,6%-2,7% το επόμενο έτος.
«Αν το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ αναφορικά με την εκλογή του νέου προέδρου είναι μία αντανάκλαση της πραγματικότητας, νομίζω πως και η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία θα αισθανθεί τις θετικές επιδράσεις αυτού και ακόμη και η Ελλάδα θα επωφεληθεί», δήλωσε ο κ. Χατζηνικολάου.
Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι η αποτυχία ή η επιτυχία αυτών των προσπαθειών μείωσής τους θα εξαρτηθεί από το αν θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. «Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν η ελληνική οικονομία δεν έχει καλή επίδοση, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να πάμε πολύ μακριά», απάντησε και πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου, για μας η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το προς τα πού θα κινηθεί η ελληνική οικονομία».
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι η τράπεζα είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το έτος με κέρδη και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα και τον SSM, εντός του 3ετή χρονικού ορίζοντα» είπε.
Τέλος αναφερόμενος στις διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε ότι «έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής προσπάθειας για τη βελτίωση των κατάλληλων προτύπων διακυβέρνησης». Ο πρόεδρος της Πειραιώς, αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. «Έχουμε περιγράψει το χρονοδιάγραμμά μας στον SSM», είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Φραγκιαδάκης προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 2,6%-2,7% το επόμενο έτος, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύω πως η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί».
Υπογράμμισε δε πως «μπορεί να φαίνεται σαν ένας φιλόδοξος αριθμός, αλλά πρέπει να θυμηθείτε ότι ερχόμαστε από μία περίοδο πολυετούς ύφεσης, επομένως υπάρχει κάποιου είδους ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην οικονομία και μπορεί να απελευθερωθεί όσο προχωράμε προς τα εμπρός».
Οπως επισήμανε «υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ: ένα αρκετά μεγάλο μέρος αφορά τη συρρίκνωση των ασφάλιστρων κινδύνου σε σχέση με την Ελλάδα και αυτό μπορεί να έλθει με την ένταξη των ελληνικών assets στο QE» και τόνισε ότι «αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, διότι βασικά θα παράσχει πρόσβαση στις αγορές, αντιστροφή της εμπιστοσύνης σε θετική, και συνολικά θα βοηθήσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα».