Ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ μεταξύ του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και λίγο διάστημα.

Με τις χθεσινές ομιλίες τους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, οι δυο βασικοί μονομάχοι στην πολιτική αρένα έδειξαν τους διαφορετικούς δρόμους που προτείνουν και πίσω από τις γραμμές μπορούσε να δει κανείς και τη στρατηγική τους. Την ίδια στιγμή ακόμα και η επιλογή των περιοδειών τους έχει την ιδιαίτερη σημασία της και στέλνει πολλά μηνύματα.

Εν μέσω των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται αύριο την Θράκη, την οποία είχε στο σχεδιασμό του να επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης που υπό τη σκιά των επίσης προκλητικών τοποθετήσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τροποποίησε το πρόγραμμά του και επέλεξε να βρεθεί στην Ήπειρο.

Και δεν είναι μόνο οι συμβολισμοί επί των εθνικών θεμάτων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να έχει ως σταθμό του, εκτός από τα Γιάννενα, όπου θα μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής, και την Άρτα (θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της ΝΔ), την ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού, αλλά και εκλογική περιφέρεια της νυν υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη που προΐσταται ενός υπουργείου που είχε την ευθύνη από το 2012 έως το 2014 ο κ. Μητσοτάκης.

Η Άρτα που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δυο βουλευτές και επί πάρα πολλά χρόνια ήταν από τα ισχυρά «γαλάζια κάστρα», έχει επίσης έναν άλλο συμβολισμό, καθώς είναι μια από τις τριεδρικές περιφέρειες που στοχεύει η Ν.Δ. στον αγώνα που δίνει για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Οι χθεσινές ομιλίες στις Κ.Ο. ήταν ενδεικτικές του κλίματος που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα και εάν αποκωδικοποιήσει κανείς τα μηνύματα που έστειλαν οι κκ. Τσίπρας και Μητσοτάκης διαπιστώνει και τη στρατηγική τους στόχευση. Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου ακολούθησε του κ. Μητσοτάκη και άρα υπήρξαν και απαντήσεις, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας ότι έχει ήδη ετοιμάσει τέταρτο μνημόνιο και ταυτίζεται με τους ακραίους των δανειστών και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και προέβλεψε ότι θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο.

Ενδεικτικά:

1. Περί της αξιολόγησης

Αλ. Τσίπρας: «Οι διαφορές που απομένουν σε δημοσιονομικό, εργασιακά και ενεργειακά, μπορούν να γεφυρωθούν, αν υπάρχει –και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει_ η θέληση, η πολιτική βούληση, κυρίως όμως η θέληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε, συμφωνήσαμε τον Αύγουστο του 2015. Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δείτε σήμερα τι συμβαίνει με τη 2η αξιολόγηση. Θα έπρεπε να είχε κλείσει το συντομότερο δυνατόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Καθυστερεί και άλλο. Η 5η Δεκεμβρίου, καθώς φαίνεται, θα έλθει και θα παρέλθει χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία. Και χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξει εκταμίευση. Δεν θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει καν η συζήτηση για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…Όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και καιρό».

2. Περί των εργασιακών

Αλ. Τσίπρας: «Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς, αλλά για αναγκαίες κινήσεις, ώστε επιτέλους στον τόπο μας να τερματισθεί το καθεστώς γαλέρας, που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά, με πάθος τις απόψεις των ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών. Και φυσικά και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η τρέχουσα αξιολόγηση κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σκοντάφτει ειδικά στα εργασιακά. Αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να προτάξει ως στόχο της μείωση της ανεργίας, αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από τις ιδεοληψίες της. Η κυβέρνηση ασχολείται με τη ‘‘νομική μορφή’’ των υπαρχουσών συμβάσεων εργασίας, αντί να φροντίζει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά…Π.χ. αν σε μια επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο, εργαζόμενοι και ιδιοκτησία, συμφωνήσουν σε μια επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει μιας κλαδικής σύμβασης;…Και ποιος διαφωνεί, ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ειδικά αυτών που προσλαμβάνονται για 4ωρα, πληρώνονται για 4ωρα, αλλά δουλεύουν 8ώρο».

3. Περί του χρέους

Αλ. Τσίπρας: «Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί (σ.σ. στις συζητήσεις με τους πιστωτές) τις τελευταίες ημέρες, είναι νομίζω ρεαλιστικό, αλλά και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα, ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και φυσικά, ταυτόχρονα, να ανοίξει η συζήτηση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…Πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους. Και έτσι θα κλείσει και η τρίτη πράξη του δράματος της περιβόητης πια αριστερής παρένθεσης».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την ιστορία του χρέους. Ένα χρέος που η ίδια διόγκωσε με την πολιτική της και το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Ένα χρέος που το 2012 μειώθηκε κατά 130 δισεκ. ευρώ, με ρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ τότε καταψήφισε και συκοφάντησε, αλλά σήμερα και ο ίδιος υπερασπίζεται σε δικαστήρια. Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό είναι γνωστό από το Νοέμβριο του 2012 και ξέρουμε και τι περίπου μπορούμε να περιμένουμε. Είναι απολύτως δεδομένο ότι θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές που θα μειώσουν την παρούσα αξία του χρέους. Αν μάλιστα δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτό θα είχε ήδη συμβεί. Σήμερα το χρέος έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα για να κρυφτεί η κυβερνητική ανικανότητα. Η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται…Πρέπει να γίνει, τη θέλουμε, τη διεκδικούμε. Αλλά μαζί με αυτή χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις…».

4. Περί πρόωρων εκλογών

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα ζητά εκλογές, πάλι λίγο πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει. Αλλά ζητά εκλογές για ποιον ακριβώς λόγο; Για να πετύχει τι για τη χώρα; Μήπως έχει να μας πει αυτός έχει κάποιο σχέδιο να διαπραγματευθεί καλύτερα; Όχι….Δεν θα του κάνουμε το χατίρι. Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την κοινωνία να καταστραφεί για να έρθει αυτός να τη λεηλατήσει, μαζί με τον φίλο του κ. Βενιζέλο και του ίδιους συνεργάτες και συνεργούς, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός αυτό δεν θα το επιτρέψουν».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη μια ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας….Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι σήμερα πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία, επειδή η ίδια η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».