Αμηχανία επικρατεί στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ενόψει της υπουργικής συνάντησης του OPEC που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου με μοναδικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Δύο ημέρες νωρίτερα στελέχη του ΟPEC θα συναντηθούν με εκπροσώπους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν μετέχουν στον Οργανισμό για να συμμετάσχουν κι αυτές στην κοινή προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών και της αγοράς. Αλλά προσώρας δεν φαίνεται πως θα βρουν ευήκοα ώτα.
Ο τζίρος στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων είναι από το πρωί της Πέμπτης περιορισμένος λόγω της αργίας στις ΗΠΑ (Ημέρα των Ευχαριστιών). Το μεσημέρι στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 6 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης και διαμορφωνόταν στα 48,89 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 2 σεντς στα 47,94 δολάρια το βαρέλι.
Στόχος του άλλοτε κραταιού πετρελαϊκού καρτέλ είναι να ξεκινήσει η υπουργική σύνοδος στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη έχοντας εξασφαλίσει οι συμμετέχοντες τη συμφωνία τουλάχιστον της Ρωσίας για συμμετοχή στην κοινή δράση. Ήδη από την Πέμπτη, όμως, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ έβαλε πάγο στις προσδοκίες των συναδέλφων του στον OPEC, πληροφορώντας του ότι το περισσότερο που έχουν να περιμένουν από τη Μόσχα είναι να παγώσει την παραγωγή της στα σημερινά επίπεδα.
Το πάγωμα αυτό, η διατήρηση δηλαδή και την επόμενη χρονιά της παραγωγής στα επίπεδα του 2016, ισοδυναμεί με μείωση κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια ημερησίως, υποστήριξε ο Νόβακ. Διότι στα σχέδια της Μόσχας είναι ισόποση αύξηση της παραγωγής το 2017.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πετρελαϊκή της παραγωγή το 2017 αν εφαρμοζόταν μια παγκόσμια συμφωνία παγώματος της παραγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Νόβακ παραπέμποντας εμμέσως στις αμέτρητες φορές κατά τις οποίες οι χώρες-μέλη του OPEC έχουν παραβιάσει τις αποφάσεις τους για πάγωμα ή για μείωση της παραγωγής που είχαν λάβει. Η Ρωσία είναι, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία χώρα παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.
Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίεφ (η χώρα του μετέχει στον OPEC) σε άρθρο του που δημοσίευσε την Πέμπτη αζέρικη εφημερίδα γράφει ότι ο Οργανισμός πιθανότατα θα ζητήσει από τους άλλους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 880.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για μια χρονική περίοδο έξι μηνών.
Πηγή του OPEC δήλωσε στο Reuters, όμως, ότι η τελική πρόταση για το αίτημα προς τα μη μέλη θα συζητηθεί στις 28 Νοεμβρίου στη Βιέννη.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονταν στις διεθνείς αγορές και είχαν ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι ενόψει της συνόδου του OPEC στις 30 Νοεμβρίου. Αλλά στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν και πάλι να υποχωρούν καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν ήσαν αρκούντως πειστικοί στις διαβεβαιώσεις τους ότι στη σύνοδο τουλάχιστον θα αποφασίσουν να κλείσουν λίγο τις κάνουλες της πετρελαϊκής προσφοράς. Διότι η εφαρμογή της απόφασης είναι ένα άλλο στοίχημα για τον Οργανισμό που σπανίως κερδίζει, καθώς ουδείς παραγωγός –ούτε καν η Σαουδική Αραβία –επιθυμεί να χάσει μερίδιο στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.