Η Αλουμίνιο της Ελλάδος συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια λειτουργίας της από τη στιγμή που η γαλλική Pechiney αποφάσισε να επενδύει στη χώρα μας το μακρινό 1966 με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου.
Η εταιρεία από το 2005 βρίσκεται υπό τη σκέπη του ομίλου Μυτιληναίου και σήμερα πραγματοποιήθηκε μια λαμπρή τελετή στο εργοστάσιο, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για να εορταστεί ο μισός αυτός αιώνας παρουσίας της βιομηχανίας στην επιχειρηματική ζωή του τόπου.

«Χρειάστηκαν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ώστε η Αλουμίνιο της Ελλάδος να γίνει η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία που είναι και το ζητούμενο» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος που στις αρχές του 2005 προσέφερε 75 εκατ. ευρώ στους Καναδούς της Alcan –είχαν εξαγοράσει τους Γάλλους- για να αποκτήσει το Αλουμίνιο.
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σημειώνοντας πως τρεις φορές τα τελευταία χρόνια η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρέθηκε ενώπιον πραγματικού κινδύνου.
Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των Καναδών ιδιοκτητών, με την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους να παίρνει τέλος με την απόκτηση του συγκροτήματος από έναν ελληνικό όμιλο. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος ήταν το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers και την κατάρρευση των τιμών του αλουμινίου στο ένα τρίτο της αξίας. Ήταν η εποχή, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που το Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος κίνδυνος ήταν το 2011 όταν μπήκε φρένο στην ανάπτυξη της Κίνας που προκάλεσε την καθίζηση στη ζήτηση των εμπορευμάτων η οποία δεν επανήλθε ποτέ.
Τότε το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη έκλειναν και όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αργούσε και η ώρα του Αλουμινίου της Ελλάδος.
«Τους διαψεύσαμε», τόνισε ο κύριος Μυτιληναίος αφού από το 2011 τέθηκαν σε εφαρμογή δύο μεγάλα προγράμματα μείωσης του κόστους τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλα τα εργοστάσια του κόσμου.
«Σε διάστημα 4 ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Σήμερα, το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Ο δραστικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.
Σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρεία Δελφοί– Δίστομον που παράγει τον βωξίτη. Από τον βωξίτη παράγεται η αλουμίνα και από την αλουμίνα το αλουμίνιο.
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει ετήσια παραγωγή 800.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου.

H ανακοίνωση του ομίλου

Άνω των 600€ εκ. επενδύσεις στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Kυρίου Προκόπιου Παυλοπούλου, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του άρτι ολοκληρωθέντος δεκαετούς επενδυτικού πλάνου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ) του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που συμπίπτει με την επέτειο μισού αιώνα λειτουργίας της μεγάλης αυτής ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πίστεψε στη δυναμική της ΑτΕ και πολλαπλασίασε την αξία της στο χρόνο. Δέκα χρόνια αδιάλειπτης επενδυτικής πορείας ήταν αρκετά για να μετασχηματίσουν την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίουδιεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ε.Ε.

Η εκτόξευση της ΑτΕ στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αντικατοπτρίζει την σημαντική της συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και τη συμβολή της στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Με πρωτοποριακές κινήσεις και καινοτόμο προφίλ θέτει τις βάσεις για μία ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστική, που διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο διεθνές περιβάλλον.

Από το 2005 που ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εξαγόρασε την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και την καινοτομία, και οδήγησε την ιστορική αυτή βιομηχανία στο μέλλον ανταποδίδοντας αξία τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στην ελληνική οικονομία. Οι συνολικές επενδύσεις – ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές – που έγιναν στο συγκρότημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία επένδυση, που ουσιαστικά επισφραγίζει την πρώτη αυτή δυναμική δεκαετία, είναι η εγκατάσταση μίας νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας, ονομαστικής δυναμικότητας παραγωγής 1.350t ανά ημέρα, που αντικαθιστά προηγούμενες μονάδες πεπερασμένης τεχνολογίας και υψηλής θερμικής κατανάλωσης. Πρόκειται για έργο που μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ευελιξία της παραγωγής.

Με οδηγό τη στρατηγική εξωστρέφειας που διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί συνεχώς νέες επενδύσεις. Αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί βασικό και ισχυρό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και της οικονομίας, καθώς στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου με αποτέλεσμα το 2015 να αναδειχθεί στον 1ο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 19,2% των συνολικών εξαγωγών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα διαχείρισης κόστους που έχουν εφαρμοσθεί στην ΑτΕ και της επιτρέπουν να θωρακίζεται ενάντια στους διεθνείς οικονομικούς κλυδωνισμούς. Παρουσίασε τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος που εδραιώνουν την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.