ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
«Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα»
Η Συνάντηση των Αθηνών »Φιλόξενες Πόλεις για τους πρόσφυγες» συγκέντρωσε στην Ελληνική πρωτεύουσα διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής του πνεύματος και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια συνάντηση γύρω από την προσπάθεια για την ένταξη και προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων που διοργάνωσαν η UNESCO και το »Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. (Είχε την ευκαιρία λίγο πριν να υποδεχθεί την Γενική Διευθύντρια της UNESCO και την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίες Ιρίνα Μπόκοβα και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο). Οι συναντήσεις διήρκεσαν δύο μέρες στέλνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ηχηρό μήνυμα για την πίστη και την αφοσίωση που οφείλουμε να έχουμε στις παναθρώπινες αξίες της ειρήνης της αλληλεγγύης και της κατανόησης. Πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες εκδηλώσεις με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι σημαντικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ζάππειο Μέγαρο. Πάντα βέβαια γύρω από το προσφυγικό ζήτημα το οποίο είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. (Ιδιαίτερα μετά τα μεγάλα επεισόδια τα οποία δημιουργήθηκαν στον καταυλισμό Σούδα της Χίου που έφεραν και πάλι τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών media).
Οι εργασίες της διήμερης Συνάντησης των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα», που διοργάνωσαν η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ολοκληρώθηκαν πριν λίγα 24ωρα. Η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO κυρίας Irina Bokova, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.
Συζήτηση 30 εμπειρογνωμόνων στο Ζάππειο Μέγαρο για το προσφυγικό ζήτημα
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της «Συνάντησης των Αθηνών» για το προσφυγικό ζήτημα, 30 εμπειρογνώμονες, Έλληνες και ξένοι, συνεδρίασαν στο Ζάππειο Μέγαρο, με στόχο την επεξεργασία και ολοκλήρωση ενός πρακτικού οδηγού – εγχειριδίου το οποίο θα απευθύνεται στη τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για τη δημιουργία φιλόξενων πόλεων για τους πρόσφυγες.
Τη συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα και που είμαι μέλος μιας τόσο ισχυρής σε γνώσεις και δράσεις ομάδας από επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, δημοσίους λειτουργούς, ερευνητές, ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί έχουμε αναλάβει μια δέσμευση: Να δράσουμε θετικά με κατανόηση και αλληλεγγύη… είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να επιχειρήσουμε, για να προτείνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος που θα περιλαμβάνει και την ανθρωπιστική, και την πολιτισμική, και την πολιτική, και την οικονομική του πλευρά. Το εγχειρίδιο που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας θα το αποκαλούσα ΤΟΜΗ στο προσφυγικό ζήτημα. Και είμαι υπερήφανη που αυτή η ΠΥΞΙΔΑ ΔΡΑΣΗΣ για έναν καινούργιο κόσμο στον οποίο οι Ευρωπαίοι σταδιακά θα ζήσουμε, γεννιέται από εμάς, σήμερα εδώ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες». Ένα πρόγραμμα το οποίο φέρει τη σφραγίδα της UNESCO, της ECCAR και του Ιδρύματός μας η οποία εγγυάται το κύρος και την αξιοπιστία της προσπάθειας, αλλά προπαντός την ανθρωπιά, τον ρεαλισμό και την αποτελεσματική δράση που είναι οι τρεις πυλώνες της πρωτοβουλίας αυτής..». Και κλείνοντας την ομιλία της υπογράμμισε: «Από την πλευρά μου ως Ελληνίδα αλλά και ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO δεσμεύομαι σε αυτόν τον αγώνα και σας καλώ αυτή η ΔΕΣΜΕΥΣΗ για ΔΡΑΣΗ να αποτελέσει και το τελικό μήνυμα της ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ!».
Ομιλίες προσωπικοτήτων
Στην διάρκεια της συνάντησης τον λόγο πήραν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης και ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, οι οποίοι κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που πήραν προκειμένου να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισαν εξ αιτίας των προσφυγικών ροών και αντάλλαξαν απόψεις με Ευρωπαίους ακτιβιστές και δημόσιους λειτουργούς, έμπειρους στα θέματα των πολιτικών και πρακτικών υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τις κυρίες Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Irina Bokova
Στη Συνάντηση Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων στο Ζάππειο Μέγαρο συμμετείχαν: Η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates κύριος Patrick Taran, η Διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants Michele Le Voy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org Andrew Beiter, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για τον προσφυγικό και μεταναστευτικό τομέα κύριος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Αλέξανδρος Ζαβός, ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κύριος Δανιήλ Εσδράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του World Innovation Summitfor Education του Qatar Foundation κύριος Σταύρος Γιαννουκά, η Εκπρόσωπος του “Robert F. Kennedy Human Rights” κυρία Karen Robinson, η Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» κυρία Ρόδη Κράτσα, ο ειδικός στον τομέα Προγραμμάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO, κύριος Κωνσταντίνος Ταραράς, ο Αντιπρόεδρος των New York Times International Conferences κύριος Αχιλλέας Τσάλτας, κ.ά.
Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην έναρξη της Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών για το προσφυγικό ζήτημα
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμη Κυρία Γενική-Διευθύντρια της UNESCO,
Kυρίες και Κύριοι,
«Με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε στη Συνάντηση των Αθηνών για το προσφυγικό ζήτημα!
Σε μια συνάντηση της οποίας τα θεμέλια είναι οι πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης που πρεσβεύει η UNESCO και που για την Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν πάντοτε τα ιδανικά που συνέθεταν και συνθέτουν την ταυτότητά της.
Ιδανικά που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί καθημερινά να γίνονται πράξη στα νησιά του Αιγαίου και στους τόπους όπου οι Έλληνες αγκαλιάζουν ανθρώπους ξεριζωμένους, ανθρώπους φοβισμένους. Πρόσφυγες! Με την καρδιά τους γεμάτη θλίψη για ό,τι αφήνουν πίσω τους και ανασφάλεια αλλά και ελπίδα για ό,τι τους περιμένει.
Το προσφυγικό ζήτημα οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα για την οποία όλοι οφείλουμε να εργαστούμε. Ο προβληματισμός και οι διαπιστώσεις είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους στην ουσιαστική κατανόηση του προβλήματος το οποίο δεν είναι ούτε προσωρινό και ούτε τοπικό.
Είναι ένα πολυεπίπεδο θέμα του σημερινού και αυριανού κόσμου. Ζήτημα ανθρωπιστικό, πολιτισμικό αλλά και οικονομικό και πολιτικό.
Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν μας επιτρέπεται ο εφησυχασμός και, πολύ περισσότερο, δεν μας επιτρέπεται η ανοχή σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είτε μιλάμε για τους πρόσφυγες που ελπίζουν σε μια καινούργια ζωή, είτε για τους κατοίκους των πόλεων που τους φιλοξενούν και διεκδικούν το δικαίωμα στην καθημερινότητά τους.
Οι κοινωνίες μας κινδυνεύουν να βγουν τραυματισμένες από τον φόβο, την αβεβαιότητα και το έλλειμμα ετοιμότητας στα νέα δεδομένα. Με συνείδηση της νέας πραγματικότητας, με σχεδιασμό και με προνοητικότητα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κοινωνίες φιλόξενες. Σε κοινωνίες κερδισμένες, όχι διχασμένες, στον αγώνα για ζωή.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν ενδιάμεσος σταθμός, το πρόγραμμα WE CARE του Ιδρύματός μας αποτέλεσε την πρώτη μας απόφαση για άμεση δράση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Σκοπός του ήταν η παροχή ιατρικής περίθαλψης, εμβολίων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε παιδιά προσφύγων σε πολλά μέρη της χώρας μας.
Στιγμιότυπο από τις διήμερες συναντήσεις γαι το προσφυγικό ζήτημα που διοργάνωσαν η UNESCO και το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Από την πρώτη ημέρα του προγράμματος αυτού, μπόρεσα και η ίδια να δω μέσα από τα μάτια των προσφύγων. Ένοιωσα την ανάγκη των παιδιών για αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια, όταν με έπιαναν από το χέρι και με ακολουθούσαν όπου κι αν πήγαινα. Βίωσα την ανάγκη τους για σεβασμό όταν κορίτσια γεμάτα όνειρα μου έδειχναν φωτογραφίες τους όπως θα ήθελαν να τις βλέπουν, και όχι εξαθλιωμένες όπως τις είχε πιάσει ο φακός στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους.
Ένοιωσα άοπλη μπροστά σε ένα 5χρονο κοριτσάκι που θέλησε να μου προσφέρει ένα μήλο που μόλις του είχαν δώσει από τη διανομή τροφίμων.
Το πρόγραμμα WE CARE έβαλε ακόμα πιο βαθιά στη σκέψη μας και στις προτεραιότητές μας το προσφυγικό ζήτημα. Τα προσωπικά μας βιώματα και η συνεργασία μας με δημάρχους που ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε πρωτεύοντα, μας ενέπνευσαν στις αρχικές μας συζητήσεις με την UNESCO, οι οποίες οδήγησαν στην από κοινού δημιουργία του προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».
Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας και είναι ιδιαίτερη η τιμή μας που συνεργαζόμαστε με την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο που βρίσκεται σήμερα κοντά μας έχοντας με μεγάλη ευαισθησία να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή και να στηρίξει την προσπάθειά μας.
Χαιρετισμός Γ. Μουζάλα
Είναι μεγάλη η τιμή μου να παρίσταμαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα των φιλόξενων πόλεων για τους πρόσφυγες και την προώθηση της ένταξης με παράλληλη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους. Και είναι μεγάλη η ευθύνη μου να λαμβάνω το λόγο και να απευθύνομαι σε όλους εσάς για δυο κυρίως λόγους.
Αφενός γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανθρώπους που μάχονται σε καθημερινή βάση – από όποιο πόστο κατέχει ο καθένας τους – για να δημιουργηθούν ή να διατηρηθούν οι γέφυρες ανάμεσα στους λαούς, στις θρησκείες, στις γλώσσες και στους πολιτισμούς.
Αφετέρου γιατί έχω αναλάβει το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μου και μαζί με την ελληνική κοινωνία καλούμαστε να κερδίσουμε το στοίχημα δημιουργίας των συνθηκών εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας όλων όσων επέλεξαν να διαβούν το μονοπάτι της προσφυγιάς μέσα από τη χώρα μας.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεργάζεται, από τον Νοέμβριο του 2015, με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, συστάθηκε Επιτροπή για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης – αποτελούμενη από εξειδικευμένα στελέχη – από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με επικεφαλής τον κύριο Μάρκο Παπακωνσταντή, επιστημονικό συνεργάτη στο πολιτικό μου γραφείο. Η Πρόεδρος κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα και ο κ. Παπακωνσταντής παρουσίασαν στην Ετήσια Συνάντηση των 35 Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών UNESCO – που έλαβε χώρα στην Κρακοβία τον Απρίλιο του 2016 – το προσφυγικό ζήτημα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφορικά με τη διαχείρισή του. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης της UNESCO, κ. Tang, για τις πρωτοβουλίες της και την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής όρισε αντιπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού (focalpoint), προκειμένου να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων με σημείο αναφοράς τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα.
Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για την απονομή του Βραβείου του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην κυρία Irina Bokova
Στην διάρκεια της συνάντησης για το προσφυγικό το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» βράβευσε για την παγκόσμια προσφορά της την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιρίνα Μπόκοβα. Για το έργο της κυρίας Ιρίνα Μπόκοβα μίλησε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Αισθάνομαι βαθειά τιμή και συγκίνηση για το γεγονός πως σήμερα το Ίδρυμά μας τιμά ενώπιόν σας την κυρία Ιrina Bokova.
Την πρώτη γυναίκα που έγινε Γενική Διευθύντρια της UNESCO, την πρώτη προσωπικότητα από την Ανατολική Ευρώπη που κατέλαβε αυτή την σημαντική θέση και τον άνθρωπο που με τα υψηλά του οράματα και τις αδιάκοπες προσπάθειές του οδηγεί και καθοδηγεί την UNESCO μέσα από δύο συνεχόμενες επιτυχημένες θητείες στο δρόμο προς το αύριο.
Τιμάμε σήμερα την Ιrina Bokova που υπερασπίζεται καθημερινά την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την συναδέλφωση.
Τιμάμε την ηγετική της προσωπικότητα ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον διαρκή της αγώνα για την παιδεία, την επιστήμη, την αειφόρο ανάπτυξη, την ισότητα των δύο φύλων, την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία της υλικής και άϋλης πολιτιστικής παγκόσμιας κληρονομιάς.
Τιμάμε τις προσπάθειές της ενάντια στον ρατσισμό και την βία.