Η Ρένα Δούρου «καρατόμησε»… απείθαρχη αντιπεριφερειάρχη

Στην «καρατόμηση» της αντιπεριφερειάρχου κυρίας Κατερίνας Θανοπούλου από τη θέση της, με παράλληλη ανάκληση των αρμοδιοτήτων της για την κοινωνική πολιτική, προχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.

Στην «καρατόμηση» της αντιπεριφερειάρχου κυρίας Κατερίνας Θανοπούλου από τη θέση της, με παράλληλη ανάκληση των αρμοδιοτήτων της για την κοινωνική πολιτική, προχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου. Θρυαλλίδα αποτέλεσε η δήλωση καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2017 από την κυρία Θανοπούλου, η οποία πολιτικά κινείται στον χώρο της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης (22.11.2016) του περιφερειακού συμβουλίου. Από το ηγετικό επιτελείο της κυρίας Δούρου περιορίζονται να πουν ότι ζήτημα προέκυψε εξαιτίας τού ότι ήταν συνεχείς οι διαφοροποιήσεις της κυρίας Θανοπούλου επί σημαντικών αποφάσεων της περιφερειακής Αρχής.
Όμως το ζήτημα φαίνεται ότι έχει… κομματικό υπόβαθρο. Όπως όλα δείχνουν, η κυρία Δούρου στέλνει πολιτικό μήνυμα μη ανοχής σε διαφοροποιήσεις εντός της παράταξής της, με αποδέκτες στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν ή βρίσκονται κοντά σε άλλους σχηματισμούς (ΛΑΕ κ.ά.) αλλά παραμένουν στη «Δύναμη Ζωής» (παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η «καρατόμηση» έγινε με το βλέμμα της Δούρου στον… Λαφαζάνη.
Παράλληλα, όμως, δεν αποκλείεται στην κίνηση της κυρίας Δούρου για ανάκληση της απόφασης ορισμού της κυρίας Θανοπούλου ως αντιπεριφερειάρχη να βάρυναν και οι αιχμές της πρώην συνεργάτιδάς της για αδιαφάνεια αναφορικά με κονδύλια προς συμβούλους και με επιλογές έργων για υλοποίηση.
Η κριτική για συμβούλους και έργα
Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από την πολιτική κριτική η κυρία Θανοπούλου ανέφερε στη δήλωση καταψήφισης του προϋπολογισμού για το 2017 τα εξής: «Ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό υπάρχουν κωδικοί για τεχνικούς συμβούλους (ωρίμαση έργων, αντιπλημμυρικά, Φαληρικό, Προσφυγικά, κοινωνικές δομές, υδραυλικές μελέτες κ.λπ.) με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά της τάξης των 500.000 έως και 1 εκατ. ευρώ. Με ποιες διαδικασίες και γιατί; Κομβικό επίσης το ζήτημα των έργων υποδομών στην ανάπλαση του Φαληρικού, καθώς ο τίτλος του έργου μιλά για α’ φάση. Βεβαίως λοιπόν σε αντιπλημμυρικά έργα που τα ζητούν δήμοι και πολίτες και σε έργα δρόμων, όμως τότε απλά θα πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του έργου αυτού».
Μάλιστα, σε παραπομπή ανέφερε ενδεικτικά συγκεκριμένους κωδικούς έργων:
* ΚΑΕ 9769.01.144, 500.000 ευρώ, υπηρεσίες συμβούλου ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.
* ΚΑΕ 9769.01.137, 1 εκατ. ευρώ, υπηρεσίες συμβούλου ωρίμασης έργων για τα Προσφυγικά.
* ΚΑΕ 9769.01.140, 500.000 ευρώ για υπηρεσίες συμβούλου ωρίμασης έργων κοινωνικών υποδομών.
Συνεχείς οι διαφοροποιήσεις
Εδώ και καιρό είναι συνεχείς οι διαφοροποιήσεις της κυρίας Θανοπούλου επί σημαντικών αποφάσεων, αν και η ίδια είχε ηγετικό ρόλο στη διοίκηση της περιφερειακής Αρχής Αττικής. Ήταν εμφανείς οι πολιτικές της διαφωνίες που σωρεύονταν το τελευταίο διάστημα, με διατυπώσεις που εγκαλούσαν την κυρία Δούρου για παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της σχετικά με δράση και επιλογές έργων προς όφελος των πολιτών και στη βάση των αντιμνημονιακών πολιτικών.
Σε αυτό το πλαίσιο απείχε από τη διαδικασία για το ψήφισμα που είχε καταθέσει σχετικά με το Ελληνικό η πλειοψηφούσα παράταξη ενώ πρόσφατα, προ δεκαημέρου, δεν στήριξε την απόφαση Δούρου για υπερψήφιση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι η κυρία Θανοπούλου στο κείμενο με το οποίο εξηγούσε τους λόγους καταψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2017 θύμισε δεσμεύσεις από το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η παράταξη «Δύναμη Ζωής». Με βάση αυτό η κυρία Θανοπούλου τόνισε: «Αν συνεχίζουμε εμπράκτως να διεκδικούμε τα ίδια, θα έπρεπε ο υπό συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμός να έχει, πέραν της λογιστικής παράθεσης και εισήγησης, αφενός και πολιτική εισήγηση, αφετέρου να έχουν προηγηθεί ή και να γίνουν δράσεις, πρωτοβουλίες, συντονισμοί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, με ταυτόχρονα μέτρα όχι απλά ανακούφισης αλλά ουσιαστικής στήριξης των πληττόμενων πολιτών. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, δηλώνεται η παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις μας, βάσει των οποίων στηριχτήκαμε από τους συμπολίτες μας».
Αξίζει να τονισθεί επίσης ότι με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι έχει εγκαταλείψει τις αντιμνημονιακές πολιτικές προγραμματικές δεσμεύσεις της και ιδίως τη δέσμευσή της για τον συντονισμό της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού σε αντιμνημονιακή και αντικαλλικρατική κατεύθυνση και με ορίζοντα ένα καινούργιο αναπτυξιακό, κοινωνικό και συμμετοχικό όραμα για την Αυτοδιοίκηση. Και η ΛΑΕ πρόσθετε: «Θεωρούμε απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων, η επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής να στηρίζει τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες πνίγουν το Λεκανοπέδιο και τους πολίτες του και στραγγαλίζουν την Αυτοδιοίκηση».
Ποια είναι
Η κυρία Θανοπούλου είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της ΦΜΣ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Ειδική Αγωγή», στην «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» και στη «Διαπολιτισμική εκπαίδευση». Είναι καθηγήτρια σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, ΟΑΕΔ, ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολεία και δομές Ειδικής Αγωγής – ΚΕΔΔΥ) και συνδικαλίστρια εδώ και 25χρόνια. Από το 2010 είναι μόνιμη εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.