Περίπου 350 χρόνια από την τελευταία φορά που το ντόντο εθεάθη ζωντανό, ένας εξαιρετικά σπάνιος και σχεδόν πλήρης σκελετός του πτηνού πουλήθηκε σε δημοπρασία για 346.300 λίρες, περίπου 403.000 ευρώ.
Τα οστά συλλέχθηκαν και συναρμολογήθηκαν ένα προς ένα από ιδιώτη, ο οποίος αποφάσισε τελικά να τα βγάλει στο σφυρί μέσω του οίκου δημοπρασιών Summers Place Auctions στο Γουέστ Σάσεξ της Βρετανίας. Ο πωλητής θα λάβει 280.000 λίρες (326.000 ευρώ), με το υπόλοιπο ποσό να αντιστοιχεί στην προμήθεια του οίκου. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν γνωστοποιήθηκε.
Το ντόντο, ένα πουλί με ύψος ένα μέτρο και βάρος που μπορεί να ξεπερνούσε τα 20 κιλά, καταδικάστηκε σε εξαφάνιση λόγω της αδυναμίας του να πετάξει.
Λίγα είναι γνωστά για τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του ντόντο. Αυτός ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε τη δεκαετία του 1620 από τον Ρούλαντ Σέιβερι δίνει μια εικόνα (CC0).
Ενδημικό είδος του Μαυρίκιου, νησιού ανατολικά της Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό, το ντόντο εντυπωσίασε τους Ολλανδούς ναυτικούς που ανέφεραν ότι το είδαν για πρώτη φορά το 1598. Λιγότερο από επτά δεκαετίες αργότερα, το μεγαλόσωμο πτηνό είχε πια εξαφανιστεί λόγω των κυνηγών αλλά και των ξενόφερτων ειδών που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι.
Η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανό ήταν το 1662, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι επιζούσε μέχρι το 1681.
Το άτυχο πουλί έγινε ξανά διάσημο το 1895 χάρη στο ρόλο του στο βιβλίο του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», και είναι σήμερα συνώνυμο της εξαφάνισης στην ποπ κουλτούρα.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η τελευταία φορά που ένας σκελετός ντόντο διατέθηκε για πώληση ήταν το 1914. Σήμερα υπάρχουν μόνο 12 ακόμα σκελετοί, και όλοι τους βρίσκονται σε μουσεία.
Τα διατηρημένα λείψανα που απομένουν είναι επίσης ελάχιστα: ένα κεφάλι και ένα πόδι στην Οξφόρδη, ένα πόδι στο Βρετανικό Μουσείο και ένα κεφάλι στην Κοπεγχάγη.
Σήμερα, η εξαγωγή οστών ντόντο από τον Μαυρίκιο απαγορεύεται αυστηρά.
Newsroom ΔΟΛ