Η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους κατοίκους των νησιών, ότι υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία έτοιμη να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, έχει αρχίσει να τους ενοχλεί περισσότερο και από την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω του προσφυγικού. Πράγματι, είναι ενοχλητικό να ακούς από μια κυβέρνηση που είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργούσε η αδράνεια της και για τις δράσεις που έπρεπε να αναλάβει, να υποστηρίζει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτήν. Οι δήμοι, οι δήμαρχοι και οι ακραίες τοποθετήσεις κάποιων δημοτικών συμβούλων!
Ποιο είναι το βασικό ζήτημα; Η συμφόρηση των νησιών. Ποια είναι η λύση; Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τις απεγνωσμένες αυτοδιοικητικές αρχές της περιφέρειας Β. Αιγαίου, η αποσυμφόρηση των νησιών. Υλοποιήθηκε κάποιο από τα προγράμματα μεταφοράς προσφύγων που έχουν εξαγγείλει το τελευταίο δίμηνο, μισή νουτζίνα υπουργοί; Ούτε ένα!
Που είναι το πρόβλημα; Στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναφέρεται ότι για να μετακινηθεί κάποιος στην ενδοχώρα θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ασύλου. Άρα, ο πρώτος στόχος θα έπρεπε να ήταν, όπως ζητούσαν τα νησιά, η επίσπευση των διαδικασιών. Και αυτό δουλειά της κυβέρνησης είναι. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί; Την περιγράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σεβαστάκης, για την Σάμο, αλλά η εικόνα είναι ίδια σε όλα τα νησιά: «Τεράστια καθυστέρηση στον έλεγχο του ασύλου, που προκύπτει όχι μόνο από τις επιβεβλημένες διαδικασίες αλλά και από μια υπερβολική, γραφειοκρατικού τύπου σχολαστικότητα σε κεντρικό επίπεδο» και συνεχιζόμενη «υποστελέχωση της τοπικής υπηρεσίας».
Αποτέλεσμα, οι εικόνες των στοιβαγμένων προσφύγων στα πρόχειρα φτιαγμένα και γεμάτα κακοτεχνίες hot spot και ακόμα χειρότερα, οι εικόνες από πρόχειρους καταυλισμούς όπως αυτή της Σούδας στη Χίο, που αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα παράπονα για κακής ποιότητας σίτιση, αποτέλεσμα της σπουδής της κυβέρνησης να την παραχωρήσει, μέσω φωτογραφικών τροπολογιών, στις μεγάλες εταιρίες εστίασης οι ιδιοκτήτες των οποίων, συμπτωματικά, έχουν στενές σχέσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.
Τι ζητάει ο κ. Σεβαστάκης που ούτε ρατσιστής είναι, ούτε ύποπτος για ακροδεξιά οπτική στο μεταναστευτικό; Αυτό που ζητούν και τα νησιά, το αυτονόητο. Πρώτον, να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, μετακίνησης ενός αριθμού προσφύγων, ικανού να τα αποσυμφορήσει. Να γίνει γνωστό, το πότε, πόσοι και από πού θα φύγουν και που θα πάνε. Δεύτερον, να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση στην επιτάχυνση των ελέγχων ασύλου. Γιατί και εκεί υπάρχει θέμα. Η Ελλάδα δεν έχει επαρκή αριθμό υπαλλήλων, από τους περίπου 400 που θα έστελνε η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου είναι ζήτημα αν έχουν έλθει 50-60 και επιπλέον, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, οι Βέλγοι ανακάλεσαν τους ειδικούς τους σε θέματα ασύλου.
Σε όλα αυτά τα μέτωπα, δηλώσεις υπάρχουν, δράσεις όχι. Και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δράσεις. Άρα, αποφάσεις με χρονοδιαγράμματα και όχι ευχολόγια. Αυτά να παρουσιάσουν οι κύριοι Μουζάλας και Τόσκας, αντί να ρίχνουν ευθύνες στους δήμους. Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών και για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και για τα πολιτικά οφέλη που αποκομίζει η ακροδεξιά. Άλλωστε, για την κυβέρνηση, οι εποχές που για τα πάντα έφταιγαν όλοι οι άλλοι, πέρασαν ανεπιστρεπτί.