Στον Πρόεδρο Ομπάμα μίλησε στον ενικό σα να ήσαν παλιόφιλοι απ το στρατό και όσο ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις πολυπόθητες δηλώσεις για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκείνος φαινόταν σαν να βαριέται και να νυστάζει γερμένος στην πολυθρόνα του.
Στον Mπιλ Κλίντον πήγε χωρίς μεταφραστή και δεν κατάλαβε γρι απ όσα τον ρωτούσε ο πρώην πλανητάρχης μετατρέποντας μια συνάντηση πολλών προσδοκιών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα σε φάρσα.
Στον Πάπα της Ρώμης προσπάθησε να κάνει χιούμορ αναφέροντας ότι η κατάσταση των προσφύγων προκαλεί καθολικό ενδιαφέρον γι αυτό επισκέφτηκε τη χώρα ο προκαθήμενος της …Καθολικής Εκκλησίας.
Τον Φρανσουά Ολαντ – αρχιτέκτονα της παραμονής μας στο Ευρώ το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015 – τον αποκαλούσε Ολαντρέου και στην κυρία Μέρκελ της οποίας το εγκώμιο πλέκει τώρα ελπίζοντας στην στήριξή της φώναζε «Go back madam Merkel».
Με ποιά, λοιπόν, εχέγγυα ο Πρωθυπουργός αισθάνεται επαρκής και γνώστης των θεμάτων ώστε να επιμένει να συναντηθεί διμερώς με τον εμπειρότατο Ταγίπ Ερντογάν για να διαπραγματευτεί πολύπλοκά και ιδιαίτερα ζητήματα όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά;
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πάγια θέση της χώρας είναι ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο με προσφυγή των δύο μερών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που αφορά την εισβολή και κατοχή τμήματος ενός ανεξαρτήτου κράτους-μέλους του ΟΗΕ και δεν μπορεί να επιλυθεί με συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο
Προφανώς ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιληφθεί την παγίδα μιας τέτοιας τετ-α-τετ συνάντησης αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι μια γκάφα στα διμερή με την Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα εθνικά θέματα, να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο ή ακόμη και τετελεσμένα με άγνωστες συνέπειες για τη χώρα.
Πόσω μάλλον όταν ο συνομιλητής του άπειρου στα εξωτερικά κ.Τσίπρα είναι ο πανίσχυρος ηγέτης της Τουρκίας ο οποίος δεν σταματάει να ζητάει την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης αγοράζοντας μάλιστα για την τουρκική πολεμική αεροπορία του ένα σμήνος μαχητικά F-35 «Στελθ» !
Ο απρόβλεπτος σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζεται έχει φυλακίσει καμιά τριανταριά χιλιάδες πολίτες και στρατιωτικούς με την κατηγορία ότι είχαν σχέση με το πραξικόπημα ή είναι υποστηρικτές του εξόριστου ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν ενώ με κάθε ευκαιρία επιδεικνύει την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας : δεν πολυσκέφτηκε να τα βάλει με την Ρωσία καταρρίπτοντας ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος επειδή, υποτίθεται, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο ενώ προχτές παρομοίασε το Ισραήλ με την Γερμανία του Χίτλερ !
Εκτός, βέβαια, κι αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά αυτά που δηλώνει δημοσίως για να χαϊδέψει τα αυτιά των οπαδών του. Ότι δηλαδή η 17ωρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το περσινό καλοκαίρι ήταν ένας θρίαμβος της ελληνικής διπλωματίας παρά το ότι οδήγησε σε ένα επώδυνο τρίτο μνημόνιο που φόρτωσε στη χώρα 85 δισ ευρώ , και στους πολίτες – κυρίως του φτωχότερους- καμιά 10αριά δισεκατομμύρια φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα.
Σε μια τέτοια περίπτωση παροιμιώδους έλλειψης αυτογνωσίας , εμπειρότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- π.χ. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης ή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- αλλά ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος που πολλές φορές έχει δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, θα πρέπει να προσγειώσουν στην πραγματικότητα τον Πρωθυπουργό. Πριν είναι αργά.