Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις του δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ, υποστήριξε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ. Με συνέντευξή του στους «New York Times» ο Τραμπ επιχείρησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών περί σύγκρουσης συμφερόντων σε περίπτωση που ο δισεκατομμυριούχος εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίσει και μετά τις 20 Ιανουαρίου, που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, να διευθύνει την επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

«Θεωρητικά μπορώ να διοικώ τέλεια τις επιχειρήσεις μου και ταυτόχρονα να διοικώ τέλεια τη χώρα.Υποτίθεται ότι θέλατε να αποκαταστήσουμε ένα είδος εμπιστοσύνης μεταξύ μας, αλλά δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στους «ΝΥΤ», επιτιθέμενος μάλιστα κατά της εφημερίδας επειδή του έθεσε το ζήτημα του ασυμβίβαστου με αφορμή αίτημα του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν. Ο Κάρντιν ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να ρευστοποιήσει περιουσιακά του στοιχεία για να αποδείξει ότι δεν προτίθεται να επωφεληθεί ως επιχειρηματίας από το προεδρικό του αξίωμα.

Νομική υποχρέωση αποχής των Αμερικανών προέδρων από επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούσαν πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ φρόντιζαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να παύουν να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους.

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται την παράδοση αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετέβη ήδη στην έπαυλή του στη Φλόριντα για να γιορτάσει την Ημέρα των Ευχαριστιών, την Πέμπτη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα φρόντιζε «να κάνει κάτι» ώστε να ξεχωρίσει τους δύο τομείς των δραστηριοτήτων του. Ο Μπεν Κάρντιν, πάντως, προτίθεται να προτείνει την ερχόμενη βδομάδα τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Ένα παράδειγμα σύγκρουσης συμφερόντων, εν προκειμένω, είναι το πρόσφατα εγκαινισθέν Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC Ντέιβιντ Ουίλις. Ο Τραμπ ελπίζει σε πληρότητα του ξενοδοχείου από επισκέπτες στην αμερικανική πρωτεύουσα κατά τις εβδομάδες της τελετής παραλαβής του αξιώματος του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ουίλις σε ρεπορτάζ του αναφέρει ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα και αφορά την παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του Τραμπ και οιονεί διαδόχου του στη διοίκηση των επιχειρήσεών του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος με τον αργεντίνο πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι.
«Η αργεντινή κυβέρνηση αρνήθηκε πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον κ. Μάκρι να εγκρίνει ένα κατασκευαστικό πρότζεκτ που προωθεί μια από τις επιχειρήσεις του Τραμπ στο Μπουένος Άιρες», μεταδίδει χαρακτηριστικά το BBC.

Ο «μεγιστάνας των ακινήτων» Ντόναλντ Τραμπ έχει προσωπική περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» και διοικεί περισσότερες από 500 διαφορετικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.