Ποντάρει πολλά στην ενέργεια η Viohalco

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι δύο εταιρείες του ομίλου Viohalco, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια υλοποίησαν επενδυτικά προγράμματα αξίας 200 εκατ. ευρώ, διεύρυναν τη γκάμα των προϊόντων τους και πλέον τα έργα που διεκδικούν είναι τα «φιλέτα» που προκηρύσσονται παγκοσμίως στις συγκεκριμένες αγορές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι δύο εταιρείες του ομίλου Viohalco, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια υλοποίησαν επενδυτικά προγράμματα αξίας 200 εκατ. ευρώ, διεύρυναν τη γκάμα των προϊόντων τους και πλέον τα έργα που διεκδικούν είναι τα «φιλέτα» που προκηρύσσονται παγκοσμίως στις συγκεκριμένες αγορές: στην κατασκευή σωλήνων για αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου τα Σωληνουργεία Κορίνθου και στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα Ελληνικά Καλώδια.
Τα έργα αυτά είναι εξειδικευμένα και περίπλοκα για αυτό και οι εταιρείες υποχρεούνται να εγγυηθούν τη σωστή τους λειτουργία. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη διοίκηση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχήμα που θα έχει από κάτω τις παραπάνω δραστηριότητες και θα μεταδίδει στις αγορές το στίγμα ενός υγιούς και αξιόπιστου εταίρου στον αναπτυσσόμενο κλάδο της μεταφοράς ενέργειας με ετήσιο τζίρο άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί σε τριπλή διασυνοριακή συγχώνευση των εταιρειών Cenergy Holdings (μη εισηγμένη) με έδρα το Βέλγιο, θυγατρική της Viohalco και των δύο εισηγμένων στην Ελλάδα Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών.
Οι δύο τελευταίες θα απορροφηθούν από την πρώτη και οι μετοχές του νέου σχήματος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση πρωτογενώς στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημειώνεται πως και οι τρεις εταιρείες δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα. Η Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών ελέγχει μετοχικά τη βιομηχανική μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα και μια θυγατρική στη Ρωσία και η Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών το βιομηχανικό κλάδο της Ελληνικά Καλώδια, τη Fulgor και την IKME στη Ρουμανία.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας εταιρείας έγινε γνωστό πως νομικά ο εταιρικός μετασχηματισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου -εκκρεμούν οι εγκρίσεις από τις συνελεύσεις των εταιρειών στις 8 Δεκεμβρίου- και θα έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση οι μετοχές του νέου σχήματος σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Σημειώνεται πως ο όμιλος Viohalco έχει απορροφήσει Σιδενόρ και Eλβαλ και όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση και αρχίσει και η διαπραγμάτευση του νέου σχήματος θα έχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τρεις μετοχές: τη «μαμά» Viohalco, τη Cenergy και τη Χαλκόρ.
Αύξηση της ζήτησης
Όπως ανέφεραν στελέχη των δύο εταιρειών μέχρι το 2050 θα καταγραφεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως εξηγούν μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμμύρια και η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Μεγάλο μερίδιο θα διεκδικήσουν οι ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο που είναι και το πεδίο δράσης των δύο εταιρειών καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια, όσο και σωλήνες χάλυβα. Αλλωστε, μετά τη Συνθήκη των Παρισίων για χαμηλότερους ρύπους έχει καταγραφεί στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μεταφράζεται στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο φυσικό αέριο αλλά και για τη διασύνδεση περιοχών μέσω καλωδίων με ρεύμα που θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βγουν διαγωνισμοί για έργα αξίας 2 δις.ευρώ.
«Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικονομικά οργανισμού, πιο ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων ενώ με τη δημιουργία συνεργιών και οι δύο αυτές εταιρείες γίνονται περισσότερο ελκυστικές στους πελάτες τους», επισημαίνουν οι επικεφαλής των δύο ομίλων. Σήμερα το μέσο κόστος δανεισμού των δύο εταιρειών λόγω του ρίσκου της χώρας κυμαίνεται γύρω στο 6% ενώ οι διεθνείς ανταγωνιστές απολαμβάνουν επιτόκια της τάξης του 2%-3%.
Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy
Σύμφωνα με τον CEO της Σωληνουργεία Κορίνθου κ. Απόστολο Παπαβασιλείου, η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου με παγκόσμιο δίκτυο και πωλήσεις σε παραπάνω από 50 χώρες. Εχει εμπειρία 50 ετών και πλέον η παραγωγική της δυνατότητα φτάνει το 1 εκατ. τόνους. Εκτός από επίγειους σωλήνες παράγει πλέον και σωληναγωγούς για υποθαλάσσια κοιτάσματα.
Αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή πρώτης επιλογής των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως και κύριο προμηθευτή κοίλων δοκών του κατασκευαστικού κλάδου με εξαγωγές που αγγίζουν το 94% του κύκλου εργασιών. H κεντρική μονάδα βρίσκεται στη Θίσβη της Βοιωτίας. Στην εταιρεία απασχολούνται 1.200 άτομα και το 2015 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 296 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ebitda στα 26 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει ο CEO της Ελληνικά Καλώδια κ. Αλέξης Αλεξίου, η εταιρεία αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή των μεγαλύτερων διεθνών διαχειριστών ηλεκτρικών δικτύων και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. Η εταιρεία έχει περάσει από το στάδιο της παραγωγής και προμήθειας καλωδίων στην υλοποίηση πάνω από 100 έργων με το κλειδί στο χέρι. Στο εργοστάσιο της Θήβας παράγονται τα χερσαία καλώδια και στο εργοστάσιο της Κορίνθου (Fulgor)τα υποβρύχια καλώδια. Στις μονάδες απασχολούνται 700 άτομα και το 2015 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 480 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ebitda στα 37 εκατ. ευρώ.
Τα στελέχη της Viohalco επισημαίνουν πως ο εταιρικός αυτός μετασχηματισμός όχι μόνο δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών στην Ελλάδα αλλά μέσω της διεθνοποίησης του νέους σχήματος και των έργων που θα διεκδικήσει διασφαλίζει θέσεις εργασίας.
Η σχέση ανταλλαγής
Υπενθυμίζεται ότι η σχέση ανταλλαγής που αποφάσισαν τα τρία διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων εταιρειών αλλά και της Viohalco είναι 1:1 για τη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν μία μετοχή της, με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και 0,447906797228002:1 για την Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,447906797228002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings. Όταν ανακοινώθηκε αυτή η σχέση ανταλλαγής- προϊόν αποτίμησης από ανεξάρτητους αποτιμητές- κατεγράφη σημαντική άνοδος της μετοχής των Ελληνικών Καλωδίων και πτώση της μετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου ως απόρροια της χαμηλής αποτίμησης των Ελληνικών καλωδίων στο ΧΑ που δεν ξεπερνούσε πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης τα 19 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.